1. yle.fi
  2. Uutiset

Oulun terveysjohtaja kuullut vastuuttomasta toiminnasta: nuoret pimittäneet altistumisia, jotta välttävät karanteenin

Oulussa ilmaantuvuusluku on Suomen neljänneksi suurin, kun verrataan isoja kaupunkeja.

Oulu
Katsaus Oulun koronatilanteeseen – katso tallenne tiedotustilaisuudesta
Katsaus Oulun koronatilanteeseen – katso tallenne tiedotustilaisuudesta

Oulu on edelleen koronavirusepidemian leviämisvaiheessa eikä vuoden vaihteessa alkanut tartuntapiikki osoita vielä luotettavasti laantumisen merkkejä. Toisaalta kuitenkin OYSissa on ollut rauhallista, eikä joulu ja uusivuosi aiheuttanut suuria tartuntapiikkejä.

Oulun kaupungin ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin yhteisessä tilaisuudessa tilannetta valottivat muun muassa terveysjohtaja Jorma Mäkitalo ja tartuntataudeista vastaava lääkäri Jarkko Huusko.Yle näytti tilaisuuden suorana tässä jutussa ja voit katsoa tallenteen klikkaamalla pääkuvaa.

Mäkitalo kertoi tilaisuudessa huolestuttavasta ilmiöstä oululaisten nuorten keskuudessa. Hänen tietoonsa on tullut tilanteita, että nuoret ovat sopineet keskenään, ettei altistumisista ilmoiteta eteenpäin, jotta ei jouduta karanteeniin. Mäkitalo painottaa, että tällainen toiminta ei ole vastuullista ja järkevää. Mäkitalo sanoo kuulleensa tällaisesta toiminnasta kahdesta eri lähteestä, mutta ei osaa arvioida ilmiön yleisyyttä.

– Vetoan oululaisiin nuoriin, että tapaamisia järjestettäisiin vain alle 10 hengen porukoissa ja mielellään saman ryhmän kesken.

Oulun tilanne maakuntaa selvästi heikompi

Kaupunginjohtaja Päivi Laajalan mukaan koronatilanne on tasoittumassa Pohjois-Pohjanmaalla. Joulu ja uusivuosi ei kuitenkaan aiheuttanut suuria tartuntapiikkejä, ja OYSissa on ollut rauhallista.

Oulussa tilanne on kuitenkin erilainen kuin muualla maakunnassa: koronaepidemia ei ole vielä kaupungissa selvästi laantumassa. Tilannetta varjostaa huoli koronaviruksen muunnoksen mahdollisesta leviämisestä. Aiemmin päätetyt suositukset ovat edelleen voimassa.

Oulun kaupunki päätti aiemmin tällä viikolla jatkaa kaupungin liikuntatilojen ja yleisten tilojen sulkua 1.2.2021 asti.

Perusteina olivat Oulun epidemiatilanne, uuteen koronan muuntovirukseen liittyvä uhka sekä valmisteilla olevat uudet valtioneuvoston ja STM:n linjaukset.

Terveysjohtaja Mäkitalo kertoo, että Oulu ja koko Pohjois-Pohjanmaa ovat tukevasti leviämisvaiheessa. Maakunnan ilmaantuvuusluku on nyt 66,7 ja Oulun 117, mikä on neljänneksi suurin luku Suomen kaikista isoista kaupungeista. Muuntoviruksesta ei ole havaintoja Oulusta.

Tartunnat ovat tällä viikolla siirtyneet juhlista perheisiin.

– Joulun aikaan näimme tartuntojen kasvua ravintoloissa ja mökkireissuilla. Nämä ovat vähentyneet, koska olemme siirtyneet arkeen.

Mäkitalo pitää koronaviruksen muutosta tällä hetkellä merkittävänä uhkana, koska se tarttuu noin 50–70 prosenttia helpommin kuin nyt tuntemamme korona.

– Ilman muuntovirusta olisimme valmiina höllentämään rajoituksia. Tämä viikko kertoo, lähteekö pyhien jälkeinen tartuntojen kasvu taittumaan. Meillä oli viime viikolla hoivakotialtistus, mikä kertoo riskistä, jota vastaan on taisteltava.

Yleisten tilojen sulkua jatkettiin

Tällä hetkellä rokottamisesta tiedetään, että Pohjois-Pohjanmaan kunnat saavat suuremman määrän rokotteita käyttöön tällä ja ensi viikolla, koska THL:n ohje vapautti tehosterokotuksiin varatut rokoteannokset. Tammikuun lopussa määrät pienenevät, koska ensi viikosta alkaen aletaan rokottaa uudelleen henkilöitä, jotka saivat ensimmäisen rokotuksensa vuoden alussa.

Pohjois-Pohjanmaallakin edetään rokotuksissa THL:n ohjeen mukaisesti, kertoo tartuntataudeista vastaava lääkäri Jarkko Huusko. Rokotteen ottaminen on sekä sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöille että muulle väestölle vapaaehtoista. Maskia tulee käyttää rokotuksen jälkeenkin.

Lue myös: Kun Tanja Heikkilä toipui koronasta ja halusi jatkaa arkeaan, se olikin yllättävän vaikeaa – hän huomasi, että selkeitä ohjeita parantuneille ei ole

Tällä viikolla rokotukset kohdentuvat Oulun hoivayksiköiden asukkaisiin ja työntekijöihin kansallisen rokotejärjestyksen mukaisesti. Rokotteen tulee samaan yli 600 henkilöä.

Ensi viikolle on 800 rokoteannosta, ja silloin jatketaan rokotuksia asumisyksiköissä.

Seuravaaksi rokotukset tulevat kohdistumaan muihin ympärivuorokautisessa hoidossa oleviin ikäihmisiin ja heitä hoitaviin työntekijöihin.

Tämän jälkeen päästään rokottamaan muuta väestöä. Rokotuksien aikatauluun vaikuttavat myyntiluvat sekä se, paljonko rokotetta saadaan. Ensimmäisenä muusta väestöstä rokotuksen saavat yli 80-vuotiaat, joita Oulussa on reilu 8 000.

Rokotuksissa edetään alaspäin ikäryhmä kerrallaan, samalla rokotteen saavat omaishoitajat.

Lue seuraavaksi