1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Italia

Italiassa kaksi ministeriä erosi – hallitus on vaarassa kaatua jos sopua ei synny

Maan entinen pääministeri Matteo Renzi kertoi pienen Italia Viva -puolueensa lähtevän hallituksesta, mutta pian Renzi oli valmis keskustelemaan jatkosta.

Italia
 Matteo Renzi
Maan entinen pääministeri Matteo Renzi kertoi ministeriensä lähtevän hallituksesta. Alberto Pizzoli / AFPAlberto Pizzoli / AFP

Italiassa kaksi ministeriä on ilmoittanut eroavansa hallituksesta myöhään keskiviikkona. Italian hallitus uhkaa siis kaatua. Samalla hallitus menettää enemmistönsä senaatissa.

Maan entinen pääministeri Matteo Renzi kertoo pienen Italia Viva -puolueensa lähtevän hallituksesta. Hallituksesta ovat lähdössä maatalousministeri Teresa Bellanova sekä tasa-arvo- ja perheministeri Elena Bonetti, kertoo La Repubblica-lehti. (siirryt toiseen palveluun)

Myöhemmin Renzi kuitenkin sanoi, että tukee edelleen hallitusta ja on valmis keskustelemaan. Hänen mukaansa hallitus voi jatkaa, jos sen johdossa on puolueeton johtaja.

Renzi arveli myös, että tuskin on tarvetta uusille vaaleille.

Pääministeri Giuseppe Conte kertoi aiemmin aikovansa testauttaa hallituksensa luottamusta parlamentilla, jos Renzi puolueineen lähtee.

Conte toivoo hallituksensa saavan sen verran tukea senaatin oppositiosta, että se pystyy jatkamaan.

Hallituksen pääpuolueet Viiden tähden liike ja Sosiaalidemokraatit haluavat jatkaa hallituksessa.

Ajoitus hallituksen kaatumiselle olisi erittäin huono, sillä Italian koronakriisi ei ole helpottanut.

Koronaan on Italiassa kuollut yli 80 000 ihmistä epidemian aikana.

Maan terveysministeri Roberto Speranza vetosikin aiemmin tänään kollegoihinsa, jotta nämä sivuuttaisivat hallituksen sisäiset riidat ja keskittyisivät italialaisten henkien pelastamiseen.

Lähteet: Reuters, STT, AFP

Lue seuraavaksi