Ensimmäisenä palaavat useat Euroopan lennoista ja osa kaukolennoista. Samalla monet lomautettuna olevat lentäjät ja matkustamohenkilökuntaa kutsutaan takaisin töihin.
– Huhtikuusta alkaen lähdemme lisäämään lentämistä nykyisestä 10 – 15 prosentin tasosta, ja rakennamme verkostoa kesän aikana, sanoo Finnairin myyntijohtaja Mikko Turtiainen.
Finnair on pandemian takia joutunut karsimaan jopa 85 prosenttia lennoista, joita se operoi ennen vielä vuosi sitten. Tällä hetkellä kaukoreiteistä ovat jäljellä lennot Tokioon, Souliin, Shanghaihin, Nanjingiin, Hongkongiin ja Bangkokiin.
Yhtiön varausjärjestelmän mukaan keväällä palaavat matkustajalennot muun muassa New Yorkiin, Osakaan, Nagoyaan ja Pekingiin.
Samalla palautetaan kaukolennoille matkustajia tuovia Euroopan reittejä. Yhtiö kertoo kesän liikenneohjelmasta lähiaikoina.

Lue lisää:
Myös liikematkustajat palaavat lennoille
Vuosi sitten alkanut koronapandemia on saanut liikematkustajat neuvottelemaan Meetsien, Zoomien ja muiden sovellusten avulla. Samalla liikematkustuksen on arvioitu vähenevän pysyvästi. Nyt lentoyhtiöiden liikematkustajat kertovat, että ajatukset ovat muuttuneet.
Esimerkiksi monien yhtiöiden hallitukset eivät ole tavanneet kasvokkain yli vuoteen, ja Finnairin saama palaute yrityksiltä kertoo patoutuneesta liikematkustustarpeesta.
– Me arvioimme, että liikematkustajia alettaisiin näkemään koneissa kesälomien jälkeen syyskuusta 2021 alkaen, sanoo Turtiainen.
Myös Persianlahden suurimpiin lentoyhtiöihin kuuluva Qatar Airways ennakoi business-luokan alkavan täyttyä syksyllä.
– Olen keskustellut paljon liikematkustajien kanssa, ja viesti on selkeä. Neuvottelut sujuvat paremmin kasvokkain, kuin tv-ruudun äärellä, sanoo Qatar Airwaysin toimitusjohtaja Akbar Al Baker. Hän puhui ilmailun analysointiin erikoistuneen CAPA Liven webinaarissa.
Lentoyhtiöille liikematkustajien palaaminen on elintärkeää, sillä bisnesluokan matkustajat kattavat merkittävän osan lennon kustannuksista.

Lue lisää:
Rokotteen teho ratkaisee
Lentoyhtiöiden strategia perustuu arvioon siitä, että koronarokotteet toimivat ja moni saa pistoksen kesään mennessä.
– Näkymät loppuvuodelle ovat positiiviset sekä rokotteille että rokotuksille, sanoo CAPA Livessä puhunut kansainvälisen ilmakuljetusliiton IATAN pääekonomisti Brian Pearce.
IATAn arvio perustuu kansainvälisen lääkeyritysten ja -yhdistysten liiton IFPMAn ennusteeseen (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan rokotesuoja saataisiin kattavaksi Euroopassa syyskuun alkupuolella.
– Olemme selvittäneet viime kuukausina paljon matkustajien odotuksia matkustamisen suhteen. Kun rokotusten jälkeen matkustusrajoitukset heltyvät, tulemme näkemään miten patoutunut kysyntä alkaa näkyä varauksina, sanoo Turtiainen.
Tällä hetkellä rokotusta odottavat matkustajat varaavat pääasiassa lähiviikoille suunniteltuja matkoja.

Alkuvuosi voi viedä lentoyhtiöitä konkurssiin
IATAn arvion mukaan lentoyhtiöt tekevät vielä alkuvuodesta jopa 50 miljardin dollarin tappion, sillä ensimmäisenä rokotteen saavat henkilöt matkustavat vähän.
– Monella lentoyhtiöllä on edessä synkkä kevät, kun kassa tyhjenee vielä puolen vuoden ajan, pohtii IATAn pääekonomisti Brian Pearce.
Myös Euroopan komissiossa arvioidaan lentoyhtiöiden tilanteen olevan tukala.
– Tuleva kevät voi olla koko koronapandemian vaikein jakso lentoyhtiöille, vaikeampi kuin viime syksy, ennakoi Europan komission Liikkumisen ja liikenteen pääosaston pääjohtaja Henrik Hololei.
IATAn arvion mukaan osalla lentoyhtiöistä kassa ei kestä enää kuukausien mittaista tappiollista kautta. Kaikki lentoyhtiöt tuskin selviytyvät siihen asti, että matkustus alkaa elpyä koronapandemian hellittäessä.
– Alalta poistuu lähikuukausina paljon kapasiteettia, ja se tuo matkustajia meidän kaltaisille verkostolentoyhtiöille, sanoo Qatar Airwaysin toimitusjohtaja Akbar Al Baker.
IATA odottaa lentoyhtiöiden pääsevän nollatulokseen aikaisintaan vuoden 2021 lopulla.
– Tosin Kiinan kotimaanlentoihin keskittyvät yhtiöt ovat jo nyt kannattavia, koska koronatilanne on siellä helpottunut, muistuttaa Pearce.
IATA:n mukaan valtiot ovat tukeneet tappiollista lentoliikennettä koronapandemian aikana lähes 200 miljardilla dollarilla.