1. yle.fi
  2. Uutiset

Näin Trumpia vastaan kääntyneet republikaaniedustajat perustelevat päätöstään: "Anteeksiantamaton, äärimmäinen epäonnistuminen"

Trumpia vastaan äänestäneiden republikaanien kommenteissa korostuu erityisesti täydellinen pettymys siihen, ettei presidentti ryhtynyt minkäänlaisiin toimiin, kun hyökkäys kongressitaloon oli alkanut.

Hyökkäys USA:n kongressiin
Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi.
Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi esitteli allekirjoittamaansa edustajainhuoneen äänestämää virkasyyteasiapaperia. Michael Reynolds / EPA

Yhdysvalloissa kongressin edustajainhuoneen äänestyksessä kaikkiaan kymmenen republikaaniedustajaa päätti kääntyä presidentti Donald Trumpia vastaan.

He äänestivät demokraattien rinnalla sen puolesta, että Trump asetetaan virkasyytteeseen kapinaan kiihottamisesta. Moni heistä oli ollut tähän asti lähes täydellisen uskollisia presidenttiä kohtaan.

Näin he ovat perustelleet päätöstään tukea syytteen asettamista:

Republikaaniedustaja John Katko
Republikaaniedustaja John Katko äänesti demokraattien rinnalla presidentti Donald Trumpin virkasyytteeseen asettamisen puolesta. Katko kuvattiin viime syyskuussa.Chip Somodevilla / EPA

New Yorkin osavaltiota edustava John Katko oli ensimmäinen edustajainhuoneen republikaaniedustaja, joka kertoi tiistaina julkisesti asettuvansa Trumpia vastaan.

– Ei voida jättää huomioimatta sitä, että presidentti Trump antoi rohkaisua tähän kapinaan sekä sosiaalisessa mediassa että hänen puheessaan sinä päivänä.

Hän totesi, että mikäli Trumpin toimista ei tule mitään seuraamuksia, on Yhdysvaltain demokratian tulevaisuus vaarassa.

Republikaaniedustaja Tom Rice.
Tom Rice on republikaaniedustaja Etelä-Carolinasta. Hänet kuvattiin joulukuussa 2019.AP

Etelä-Carolinaa edustava Tom Rice kertoi tukeneensa presidenttiä tunnollisesti neljän vuoden ajan.

– Kampanjoin hänen puolestaan ja äänestin häntä kahdesti. Mutta tämä äärimmäinen epäonnistuminen on anteeksiantamatonta, Rice kirjoitti Twitterissä.

Republikaaniedustaja Adam Kinzinger
Republikaaniedustaja Adam Kinzinger kuvattiin 16. syyskuuta 2020.Kevin Dietsch / EPA

Tunnettu Trumpin arvostelija, Illinoisin osavaltiota edustava Adam Kinzinger sanoo presidentin rikkoneen virkavalansa usuttaessaan kannattajiaan kapinaan ja käyttäessään asemaansa hyökkäykseen hallituksen lainsäädäntövaltaa vastaan.

Hän julkaisi Twitterissä viestin, jossa hän sanoi olevansa varma antamastaan äänestään, vaikka ei kevein mielin äänestänytkään.

Republikaaniedustaja Anthony Gonzalez
Republikaaniedustaja Anthony Gonzalez 2. joulukuuta 2020.Greg Nash / EPA

Ohiota edustava Anthony Gonzalez perusteli asettumistaan virkasyytteen kannalle muun muassa sillä, ettei presidentti Trump reagoinut kongressitalolla käynnissä olevaan hyökkäykseen.

– Hyökkäyksen aikana presidentti hylkäsi virkansa samaan aikaan, kun moni kongressin jäsenistä pyysi häneltä apua, totesi Gonzalez Twitterissä julkaisemassaan lausunnossaan.

Republikaaniedustaja Peter Meijer
Republikaaniedustaja Peter Meijer kuvattuna äänestämässä presidentinvaaleissa marraskuussa.Jeffrey Sauger / EPA

Michiganin osavaltiota edustava Peter Meijer sanoi äänestäneensä Trumpia vastaan ”raskain sydämin”.

Meijer katsoo presidentin rikkoneen virkavalansa. Hänen mukaansa Trumpilla on vastuu viime viikon väkivaltaisuuksien lietsonnasta.

Meijerin mukaan poliisit ja kongressiedustajat osoittivat hyökkäyksen aikana rohkeutta suojellessaan muita.

– Tällaista rohkeutta ei osoittanut presidenttimme, joka petti ja johti harhaan miljoonia väittämällä, että vaalit oli varastettu.

Republikaaniedustaja David Valadao.
Kalifornian republikaaniedustaja David Valadao kuvattuna tammikuussa 2015.Jacquelyn Martin / AP

Kalifornialainen republikaani David Valadao kertoi päätyneensä äänestämään Trumpia vastaan faktojen perusteella ja omatuntonsa pohjalta.

– On aika laittaa maa politiikan edelle, hän julisti.

Liz Cheney
Liz Cheney on Yhdysvaltain entisen varapresidentin Dick Cheneyn tytär. Arkistokuva viime syyskuulta.AOP

Yhdysvaltain entisen varapresidentin Dick Cheneyn tytär, Wyomingin osavaltiota edustava Liz Cheney on ajanut kaikista republikaaneista aktiivisimmin virkasyytettä Trumpille.

Cheney kuvaili toissapäivänä, ettei ”Yhdysvaltain presidentti ei ole ikinä pettänyt virkaansa ja virkavalaansa niin suuresti kuin Trump”.

Cheney on edustajainhuoneen kolmanneksi korkea-arvoisin republikaani.

Republikaaniedustaja Dan Newhouse
Dan Newhouse on republikaaniedustaja Washingtonin osavaltiosta.Yhdysvaltain edustajainhuone / EPA

Washingtonin osavaltiota edustava Dan Newhouse kertoi aikeistaan tukea Trumpin asettamista syytteeseen puheessaan ennen edustajainhuoneen äänestystä. Hän sai raikuvat aplodit demokraattiedustajilta.

Newhouse moitti jyrkästi sitä, ettei Trump ryhtynyt toimiin hyökkäyksen aikana, eikä pyytänyt lisäjoukkoja kongressitalolle.

Republikaaniedustaja Jaime Herrera Beutler
Jaime Herrera Beutler on republikaaniedustaja Washingtonin osavaltiosta. Arkistokuva viime kesäkuulta.Al Drago / EPA

Niin ikään Washingtonin osavaltiota edustava Jaime Herrera Beutler arvosteli kovin sanoin Trumpin passiivisuutta kongressitalon mellakoiden keskellä.

– Sen sijaan hän ja hänen lakimiehensä olivat kiireisiä soitellessaan evakossa oleville senaattoreille pyrkien saamaan näitä lykkäämään vaalituloksen vahvistamista.

Republikaaniedustaja Fred Upton
Fred Upton on republikaaniedustaja Michiganin osavaltiosta. Arkistokuva marraskuulta 2011.Michael Reynolds / EPA

Michigan osavaltioita edustava Fred Upton totesi jo marraskuussa, ettei Trump ole esittänyt todisteita sille, että hänen tappionsa olisi laajamittaisen vaalivilpin seurausta.

Jo vajaa vuorokausi ennen edustajainhuoneen äänestystä Upton korosti, että kongressin on laitettava Trump vastuuseen teoistaan ja lähetettävä selkeä viesti siitä, ettei yksikään presidentti voi estää rauhanomaista vallanvaihtoa.

Seuraa päivittyvää seurantaamme Yhdysvaltain tapahtumista.

Lue seuraavaksi