Hyppää sisältöön

Kirjeenvaihtajalta: Republikaaneilla oli mahdollisuus kääntää selkänsä trumpismille, eikä näin käynyt – seuraavaksi vastuu potkitaan äänestäjille

Republikaanien äänestyspäätöksistä ei pitäisi yllättyä, kirjoittaa Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Iida Tikka.

Kansalliskaartin sotilaita mellakkavarusteissa matkalla kongressin vierailukeskukseen 13. tammikuuta 2021. Kuva: Samuel Corum / EPA

Presidentti Donald Trumpin toinen virkarikossyyte sai "historiallisen laajan kannatuksen yli puoluerajojen".

Näin amerikkalaisen tv-kanavan CNN:n ankkuri Jake Tapper hehkutti edustajainhuoneen eilistä päätöstä nostaa Trumpia vastaan jälleen uusi virkasyyte.

Ja tottahan se on: ikinä historiassa puolueet eivät ole olleet yhtä lähellä yksimielisyyttä virkasyytteen nostamisesta. Siitä huolimatta, että vain kymmenen republikaania äänesti virkasyytteen puolesta.

Republikaaneista 197 äänesti virkasyytettä vastaan. Näin vain viikko sen jälkeen, kun samat edustajat olivat piilotelleet lehtereiden lomassa, kun vihainen ihmisjoukko yritti murtautua istuntosaliin presidentin innostamana.

Voit lukea päivittyvää seurantaamme Yhdysvaltain tapahtumista täältä.

Poliisit osoittivat aseillaan kongressisalin ovea 6. tammikuuta. Toisella puolella oli saliin tunkeutumista yrittävä vihainen ihmisjoukko. Kuva: Drew Angerer / AFP

Trumpin kannattajat merkittävä äänestäjäryhmä

Tilanne on historiallinen kolmen seikan takia.

Ensinnäkin se muistuttaa yhteiskunnan polarisaation pitkästä kehityskaaresta Yhdysvalloissa. Tämän lisäksi poikkeuksellinen tilanne osoittaa, että edes hyökkäys Yhdysvaltain demokratian sydämeen ei riitä yhdistämään puolueita. Huomionarvoista on myös se, että suurin osa republikaaneista pitää edelleen Trumpin kannattajia merkittävimpänä äänestäjäryhmänään.

Äänestyksen aattona tiedotusvälineille vuosi tieto, jonka mukaan republikaanijohtaja, senaattori Mitch McConnell ei vastusta virkasyytettä. The New York Timesin (siirryt toiseen palveluun) lähteiden mukaan McConnell olisi jopa pitänyt virkasyytettä hyvänä keinona puhdistaa puolue Trumpista.

Neljän vuoden myötäilyn jälkeen puolue voisi nousta presidenttiä vastaan tämän valtakauden viimeisellä viikolla ja saada kiitosta suoraselkäisyydestä. Kätevää.

Miksi siis edustajainhuoneen republikaanipoliitikot eivät ajatelleet näin?

Harvard-yliopiston tutkija Nolan McCarthy on selvittänyt seikkaperäisessä tutkimuksessaan (siirryt toiseen palveluun) puolueiden polarisaatiokehitystä.

Tutun mantran mukaan kumpikin puolue on valunut kohti oman puolueensa äärilaitaa: demokraatit kohti entistä liberaalimpaa ja vasemmistolaisempaa politiikkaa, republikaanit kohti oikeistolaista konservatiivisuutta.

Alexandria Ocasio-Cortez kuvattiin viime elokuussa Washingtonissa. Kuva: Tom Williams / EPA

Tämä on totta, demokraateista valuman symboliksi voi nostaa vaikkapa puolueen vasemmistoblokin kasvoiksi nousseen Alexandria Ocasio-Cortezin.

Silti, jos kahden puolueen polarisaatiota vertailee, McCarthyn tutkimusaineisto osoittaa, että republikaanipuolue on polarisoitunut demokraatteja nopeammin.

Yhdysvaltojen kongressin alahuoneessa eli edustajainhuoneessa jakautuminen on ollut senaattia nopeampaa. Sitä selittää edustajainhuoneen nopeampi vaihtuvuus: senaattorin kausi kestää kuusi vuotta, kongressiedustajan vain kaksi.

Uusin republikaanijoukko valittiin siis edustajainhuoneeseen samoilla lipukkeilla, joilla amerikkalaiset äänestivät presidenttiä. Siksi istuvan edustajainhuoneen republikaanit ovat suorassa kiitollisuudenvelassa samoille äänestäjille, jotka antoivat äänensä Trumpille.

Erityisesti upouudet, ensimmäisen kauden republikaaniedustajat vaikuttavat kovan linjan trumpisteilta. Kaksi kolmasosaa heistä äänesti viime viikolla presidentinvaalituloksen virallistamista vastaan, vaikka heidät on valittu samoilla äänestyslipukkeilla kongressiin.

Senaatin puolella sama trendi oli niin ikään selvä: kolme neljästä uudesta republikaanisenaattorista äänesti vaalituloksen vahvistamista vastaan.

Kuvajournalistit taltioivat virkasyytepaperia Yhdysvaltojen kongressissa 13. tammikuuta. Kuva: Brendan Smialowski / AFP

Pelkäävätkö edustajat väkivaltaista reaktiota Trumpin kannattajilta?

Uudet edustajat eivät silti yksinomaan selitä sitä, miksi niin harva republikaani ei edelleenkään pidä Trumpin toimia virkasyytteen arvoisina.

Osa republikaaneista argumentoi keskiviikkona, että virkasyyte vain syventää vaalien luomia railoja, ja siksi he vastustivat sitä. Selitys on kömpelö, sillä demokraattien näkökulmasta nimenomaan syytteen vastustaminen syventää puolueiden välistä railoa.

Washingtonissa on viime päivinä spekuloitu myös Trumpin kannattajien vihamielisyyden ja mahdollisen väkivaltaisuuden painoarvolla. Edustajat saattavat pelätä joutuvansa hyökkäysten ja häirinnän kohteeksi, samaan tapaan kuin Etelä-Carolinan senaattori Lindsay Graham äskettäin lentokentällä (siirryt toiseen palveluun).

Yksinkertaisin selitys on kuitenkin jatkuva luovuttaminen, jota republikaanit ovat harjoittaneet viime vuodet. Vielä 2016 moni nimekäs republikaani vastusti äänekkäästi Trumpin asettamista ehdolle, mutta vuosi sitten vain yksi republikaani äänesti virkasyytteen puolesta.

Samasta syytä demokraattikommentaattorit pitivät melkein yllättävänä sitä, että jopa kymmenen republikaania äänesti virkasyytteen puolesta.

Republikaaniedustaja John Katko piti taukoa virkarikossyytettä puivasta kokouksesta 13. tammikuuta. Katko äänesti demokraattien rinnalla presidentti Donald Trumpin virkasyytteeseen asettamisen puolesta. Kuva: Tasos Katopodis / AFP

Ratkaisu siirtyy senaatille

Virkasyyte etenee seuraavaksi senaattiin, missä sen pitäisi saada taakseen ainakin 16 republikaania jotta Trump tuomittaisiin. Kaikki riippuu siitä, kuinka paljon Mitch McConnell todella haluaa eroon trumpismista.

Jos McConnell ei joko halua tai onnistu kokoamaan tarvittavia republikaaniääniä, Trumpia ei tuomita.

Silloin valta siirtyy seuraavaksi äänestäjille, jotka voivat jo kahden vuoden kuluttua päättää, haluavatko äänestää uudelleen edustajaansa. Vastuu tulevasta lepää rivirepublikaanien harteilla.

Lue myös:

.
.