1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. opiskelija-asunnot

Opiskelija-asunnot eivät ole tyhjentyneet etäopintojen alkaessa, vajausta tuli vaihto-opiskelijoista

Opiskelijat ovat halunneet pysyä lähellä muita opiskelijoita ja koulun tiloja.

opiskelija-asunnot
Opiskelija-asunnossa sänky ja muita tavaroita.
Vaihto-opiskelijoiden puuttuminen näkyi viime vuonna opiskelija-asunnoissa (kuvituskuva).Esa Syväkuru / YLEISRADIO

Vaasan ja Seinäjoen opiskelija-asunnot eivät ole tyhjentyneet korona-aikana.

Asukkaita opiskelija-asunnoissa riittää edelleen, vaikka ammattikorkeat ja yliopistot suosivatkin viime syksynä ja talvella etäopintoja. Vain pieni joukko luopui asunnostaan.

Keväällä monet opiskelija-asuntoja välittävät tahot pelkäsivät pahinta, mutta esimerkiksi Vaasassa käyttöaste laski vain muutaman prosentin.

– Maaliskuun alussa tuli ensimmäinen piikki, koska silloin vaihto-opiskelijat joutuivat lähtemään kotimaihinsa. Kuukautta myöhemmin huomasi, että opiskelijat muuttivat kotipaikkakunnilleen, Vaasan opiskelija-asuntosäätiö VOASin toimitusjohtaja Marko Ylimäki kertoo.

Syksyllä opiskelijat kuitenkin palasivat. Vaikka korona koettelikin opiskelijakaupunkina tunnettua Vaasaa syksyllä, ei tilanne aiheuttanut muutoksia asukasmääriin.

– Välipäivien ja alkuvuoden aikana meidänkin asuntoihin on muuttanut 133 vaihto-opiskelijaa. Se on jonkin verran vähemmän kuin viime vuonna, mutta ei isosti. Sanoisin, että 20-30 vaihto-opiskelijaa vähemmän, Ylimäki kertoo.

Viime vuonna vaihto-opiskelijoita ei juuri ollut

Seinäjoella opiskelijakoteja välittävä Sevas kertoo, että hienoista kysynnän vähennystä on tapahtunut. Sevaksen toimitusjohtaja Sami Siikalan mukaan luottoa kuitenkin löytyy, että opiskelijat palaavat paikkakunnalle.

Sevas kärsi viime vuonna erityisesti vaihto-opiskelijoiden vähyydestä.

Seinäjoen ammattikorkeakoulu Seamk järjesti syksyn vaihto-opinnot etäyhteyden kautta ja tämän vuoksi yhtään vaihto-opiskelijaa ei tullut paikkakunnalle. Normaalisti vaihto-opiskelijoita on tullut sata.

– Näillä näkymin on tulossa kevätlukukaudeksi 60-70 vaihto-opiskelijaa. Tilanne voi kyllä muuttua koronan myötä, varmaksi niitä ei voi sanoa, Siikala kertoo.

Sevaksen toiminta ei perustu pelkästään opiskelija-asuntoihin, vaan yritys tarjoaa myös seniori-, nuoriso- ja erityiskoteja. Tämän vuoksi vaihto-opiskelijoiden puuttuminen ei aiheuttanut taloudellisesti suurta rakoa.

– Opiskelija-asuntojakin meillä on toistatuhatta, että meidän tapauksessa puhutaan alle kymmenestä prosentista, Siikala kertoo.

Lue seuraavaksi:

Korona karkotti ulkomaiset vaihto-opiskelijat ja toi asuntojonoon lisää kotimaisia hakijoita – uudelle opiskelijalle soluasunto on "menneen talven lumia"

Opiskelijajärjestöt huolestuivat koronakaranteeniin joutuneista nuorista Vaasassa – hätäavuksi perustettiin verkkokauppa, ostoksia kuljettavat vapaaehtoiset

Lue seuraavaksi