Indonesiasta löytyi maailman vanhin tunnettu luolamaalaus – ainakin 45 000 vuotta vanhan teoksen tekijä ikuisti myös kädenjälkensä

Indonesiasta on aiemminkin löytynyt hyvin varhaisia eläimiä esittäviä luolamaalauksia.

Maailman vanhimmaksi tunnetuksi eläintä esittäväksi luolamaalaukseksi arvioitu maalaus löytyi luolasta Sulawesin saarella Indonesiassa. Kuva: Maxime Aubert

Indonesiasta on löytynyt maailman vanhin tunnettu luolamaalaus, kertovat tutkijat.

Ainakin 45 500 vuotta sitten tehty maalaus esittää sulawesinsikaa ja se on oikean sian kokoinen

Keskiviikkona ilmestyneessä Science Advances -tiedejulkaisussa (siirryt toiseen palveluun)julkaistu tutkimus todistaa ihmisten asuttaneen aluetta hyvin varhain.

Maalauksen löysi tohtoriopiskelija Basram Burhan kolme vuotta sitten Sulawesin saarella sijaitsevasta luolasta.

Saarelta on löydetty runsaasti luolia tai suojia, joissa on muinaisia maalauksia. Tutkijoiden mukaan uusia paljastuu joka vuosi.

Luolasta löytyi myös osin säilyneitä maalauksia. Tässä maalauksessa on käytetty tummanpunaista okraa. Kuva: Adhi Agus Oktaviana

Maalaus on 136 senttimetriä leveä ja 54 senttimetriä korkea.

Sian takamuksen yläpuolella on kaksi kädenjälkeä ja eläin on maalattu kohti kahta muuta sikahahmoa, jotka ovat vain osin säilyneet.

– Sika näyttää tarkkailevat kahden muun sian kanssakäymistä tai mahdollisesti taistelutilannetta, sanoo tutkija Adam Brumm uutistoimisto AFP:lle.

Luolat sijaitsevat syrjäisellä alueella, tuntien kävelymatkan päässä lähimmältä tieltä. Kuva: Adhi Agus Oktaviana

Maalauksella voi olla ikää arvioitua enemmän

Sulawesinsikoja on metsästetty kymmeniä tuhansia vuosia, ja ne ovat olleet keskeisiä alueelta löytyneistä esihistoriallisista taideteoksista, erityisesti jääkauden ajoilta.

Maalauksesta otetun näytteen mukaan se on 45 500 vuotta vanha. Se voi silti olla vanhempikin, sillä näyte otettiin vain maalauksen pintakerroksesta.

–Maalauksen tehneet ihmiset olivat täysin moderneja, samankaltaisia kuin me. Heillä oli kyky ja työkalut tehdä haluamansa maalaus, kertoo australialaisen Griffithin yliopiston tutkija Maxime Aubert uutistoimisto AFP:lle.

Sama tutkimusryhmä on aiemmin löytänyt reilut tuhat vuotta nuoremman metsästysaiheisen maalauksen, jossa esiintyi myös ihmismäisiä metsästäjähahmoja.

Indonesialainen arkeologi Adhi Agus Oktaviana on kuvannut valtaosan tämän jutun kuvista. Tässä Oktaviana itse ikuistettuna sikamaalauksen vierellä. Kuva: Adhi Agus Oktaviana

Löytyykö maalauksesta myös dna-jälkiä?

Luolamaalaukset auttavat tutkijoita ymmärtämään aiempaa paremmin sitä, miten varhaiset ihmiset liikkuivat.

Tutkijat yrittävät muun muassa selvittää, todistaako luolamaalaus sen, että ihmiset kulkivat Australiaan nyky-Indonesian kautta. Varhaisimmat havainnot ihmisistä Australiassa on 65 000 vuoden takaa, mutta heidän saapumisensa alueelle ei ole selvillä.

Maalausten uskontaan olevan nykyihmisen tekemiä, mutta varmuutta tästä ei ole.

Sulawesin saarella sijaitsevasta luolasta on löydetty ikivanhaa taidetta. Luolan suuaukko on lähes kasviston peittämä. Kuva: Adhi Agus Oktaviana

Luolamaalauksissa näkyy kaksi ihmisen kädenjälkeä. Tutkijat arvioivat, että ne on tehty asettamalla käsi luolan seinämälle ja sylkemällä pigmenttiä käden päälle.

Tutkimusryhmä toivoo, että jäännöksistä löytyy myös sylkeä, josta voitaisiin uuttaa maalausten tekijöiden dna:ta.

Kalliomaalaukset saattavat olla tähän mennessä löydetyistä hahmoja esittävistä teoksista vanhimpia, mutta Etelä-Afrikasta löydetyllä, kiveen raapustetulla viivapiirroksella on ikää 73 000 vuotta.

Lue myös: