1. yle.fi
  2. Uutiset

Trump sai toisen virkarikossyytteensä kautensa loppumetreillä – Lue, mitä seuraavaksi tapahtuu ja mitä syytteestä voi seurata

Virkarikosoikeudenkäynti alkaa senaatissa lähes varmasti vasta Joe Bidenin aloitettua presidenttinä.

Hyökkäys USA:n kongressiin
Kansalliskaarti Capitolilla.
Turvatoimia on nostettu Yhdysvaltain kongressin luona viikko sitten tapahtuneen mellakan jälkeen. Stefani Reynolds / AFP

Mistä virkarikossyytteessä on kyse?

  • Yhdysvalloissa kongressin edustajainhuone päätti äänin 232–197 asettaa presidentti Donald Trumpin virkarikossyytteeseen kapinaan kiihottamisesta.
  • Demokraattien rinnalla kymmenen republikaania äänesti Trumpin virkarikossyytteen puolesta.
  • Syytteen taustalla on Trumpin kannattajien väkivaltainen hyökkäys Yhdysvaltain kongressiin viime viikon keskiviikkona.
  • Syytteeseen asettamisen syynä oli Trumpin pitämä puhe, jossa hän kehotti kannattajiaan tulemaan Washingtoniin osoittamaan mieltä, kun kongressi käsitteli presidentinvaalien tulosta.
  • Trump on ensimmäinen Yhdysvaltain presidentti, joka on asetettu kahteen kertaan virkarikossyytteeseen.

Milloin syyte on senaatin käsiteltävänä?

Virkarikossyyte etenee seuraavaksi senaattiin. Vallanvaihtoon asti senaatin enemmistöjohtajana jatkava republikaanien Mitch McConnell on sanonut, että käsittely voi alkaa aikaisintaan ensi tiistaina eli päivää ennen Joe Bidenin virkaanastujaisia.

Demokraatit yrittävät saada käsittelyä senaattiin aikaisemmin, mutta on epätodennäköistä, että oikeudenkäynti alkaisi ennen vallanvaihtoa.

Demokraattien huolena on se, että virkarikoskäsittely vie huomiota Bidenin presidenttikauden aloitukselta. Biden itse on kehottanut senaattia keskittymään myös hänen asialistaansa samalla, kun se käsittelee Trumpin syytettä.

Trumpin edellisen virkarikossyytteen käsittely kesti senaatissa kolme viikkoa. Tuolloin syytteen aiheena oli epäily siitä, että presidentti painosti Ukrainaa saadakseen itselleen hyötyä vaaleissa.

Nancy Pelosi allekirjoittaa virkasyyteasiakirjan.
Edustajainhuoneen puheenjohtaja Nancy Pelosi allekirjoitti syytekirjelmän sen jälkeen, kun edustajainhuone oli päättänyt asettaa Donald Trumpin virkarikossyytteeseen. Brendan Smialowski / AFP

Kuinka monta ääntä tuomioon vaaditaan?

Trumpin tuomitsemiseen vaaditaan senaatissa kahden kolmasosan enemmistö eli 67 edustajan äänet.

Tulevassa senaatissa demokraateilla ja republikaaneilla on molemmilla 50 paikkaa. Tasatilanteessa ratkaiseva ääni on senaatin tulevalla puheenjohtajalla, varapresidentti Kamala Harrisilla.

Näin ollen 17 republikaanisenaattorin pitäisi äänestää virkarikossyytteen puolesta, jotta Trump tuomittaisiin.

Jos äänestys järjestettäisiin jo nykyisessä senaatissa, vaatisi tuomio 18 republikaaniedustajan tuen.

Trumpin edellisessä virkarikosoikeudenkäynnissä republikaanisenaattoreista vain yksi eli Utahin osavaltion Mitt Romney äänesti viraltapanon puolesta.

Kuinka monta republikaanisenaattoria tukee syytettä?

Edustajainhuoneessa kymmenen republikaania äänesti virkarikossyytteen puolesta. Ei ole tiedossa, kuinka monta republikaania äänestää Trumpia vastaan senaatissa.

Lue lisää: Näin Trumpia vastaan kääntyneet republikaaniedustajat perustelevat päätöstään: "Anteeksiantamaton, äärimmäinen epäonnistuminen"

Republikaanisenaattoreista Trumpin erottamista ovat toistaiseksi vaatineet ainakin Alaskan Lisa Murkowski ja Pennsylvanian Pat Toomey.

Myös Nebraskan Ben Sasse on sanonut harkitsevansa äänestämistä syytteen puolesta.

Vaikutusvaltainen Mitch McConnell on sanonut, ettei ole päättänyt, äänestääkö hän syytteen puolesta vai sitä vastaan.

McConnellia lähellä olevien tahojen mukaan McConnell pitäisi Trumpia syyllisenä ja saattaisi äänestää syytteen puolesta, kertoo The New York Times (siirryt toiseen palveluun). Tämä voisi vetää muita republikaanisenaattoreita mukaan.

Millainen vaikutus tuomiolla olisi Trumpille?

Senaatti ei todennäköisesti käsittele virkarikossyytettä ennen kuin Trumpin kausi on jo päättynyt.

Oikeudenkäynnillä on kuitenkin suuri merkitys. Mahdollisen virkarikostuomion jälkeen senaatti voisi äänestää siitä, ettei Trump olisi enää oikeutettu asettumaan ehdolle presidentiksi.

Tässä äänestyksessä läpimenoon riittää yksinkertainen enemmistö eli demokraattien äänet takaisivat läpimenon.

Joidenkin asiantuntijoiden mukaan senaatti voi äänestää kiellosta asettua ehdolle myös siinä tilanteessa, että Trumpia ei tuomita virkarikoksesta.

Vaalikelpoisuuden lisäksi mahdollisen virkarikostuomion myötä Trump menettäisi myös entisille presidenteille kuuluvia etuisuuksia, kuten eläkkeen.

Sen sijaan entisiä presidenttejä koskevat turvallisuusjärjestelyt hänellä joka tapauksessa säilyvät.

Lisää aiheesta:

Yle seuraa: Viranomaiset pelkäävät hyökkäystä sisäpiiristä virkaanastujaispäivänä, sunnuntain mielenosoitukset jäivät torsoksi

Kirjeenvaihtajalta: Republikaaneilla oli mahdollisuus kääntää selkänsä trumpismille, eikä näin käynyt – seuraavaksi vastuu potkitaan äänestäjille

14.1. klo 14.46 Korjaus: Jutussa luki aikaisemmin virheellisesti, että kaikki republikaanisenaattorit äänestivät Trumpin edellistä virkarikossyytettä vastaan helmikuussa 2020. Yksi republikaanien senaattori, Mitt Romney, kuitenkin äänesti viraltapanon puolesta.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi