1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koulut

Juvan kunnan historian suurin hanke valmistui – Martti Talvela -kampus yhdistää päiväkodin, yhtenäiskoulun ja lukion

Rakennuksessa käy päivittäin liki 600 lasta ja nuorta.

koulut
Juvan uusi koulua ulkoapäin kuvattuna.
Martti Talvela -kampus on saanut nimensä oopperalaulaja Martti Talvelan mukaan. Talvela tunnetaan erityisesti oopperalaulajana, mutta hän oli myös kansakoulun opettaja ja luomuviljelijä Inkilän Kartanossa Juvalla. Esa Huuhko / Yle

Juvan keskustan uusi maamerkki, yli 8 000 neliömetrin kokoinen kampus vilisee elämää. Iltapäivän välitunti on alkamassa, ja eri ikäiset lapset ja nuoret kirmaavat pihalle. Lukiolaisilla on lupa pysytellä välitunneilla sisällä ja lempipaikaksi on muodostunut yksi oleskelutiloista.

– Tämä on tosi upea, siisti, hieno ja täällä on hyvä sisäilma. Kaikki on kohdallaan minun mielestä, uutta kouluaan kommentoi Juvan lukion kakkosluokkalainen Maria Tuuliainen.

Tuuliainen on yksi niistä kuudestasadasta juvalaisesta lapsesta ja nuoresta, jotka käyttävät päivittäin upouutta rakennusta. Rakennus yhdistää päiväkodin, yhtenäiskoulun sekä lukion väen.

Uudet tilat mahdollistavat oppimisen muuallakin kuin luokkahuoneissa.

– Ensimmäisenä päivänä otettiin tila haltuun ja tarkoitus on se että ei välttämättä olla perinteisessä luokkatilassa vaan hyödynnetään tätä koko kampusta koulupäivän aikana, sanoo Martti Talvela -kampuksen rehtori Kari Leskinen.

Kaksi ihmistä istuu auditoriossa
Rehtori Kari Leskinen ja lukion toista luokkaa käyvä Maria Tuuliainen iloitsevat uudesta koulurakennuksesta. Tuuliainen on mukana lukioteatterissa, ja odottaa jo pääsevänsä uuden auditorion estradille. Esa Huuhko / Yle

Juvalla uusi kampus on odotettu, sillä kunnassa kärsittiin pitkään koulujen sisäilmaongelmista, ja oppilaat olivat vuosia parakkikouluissa.

Nyt sisäilmaongelmien uusiutumista on ehkäisty elinkaarimallilla eli toisin sanoen sillä, että rakentaja vastaa kampuksen ylläpidosta ja käytettävyydestä seuraavat 20 vuotta.

– Lähtökohtaisesti voisi ajatella, että kun rakennat niin kuin itsellesi, niin rakennat hyvin, koska vastaat sen ylläpidosta ja käytettävyydestä 20 vuotta. Elinkaarimalli tarkoittaa myös sitä ,että jos täällä tulisi vesivahinko tai joku muu hasardi tämän 20 vuoden aikana, niin ylläpitäjä vastaa siitä, että meillä on aina sopivat tilat tähän käyttöön mihin ne on rakennettu, sanoo Juvan kunnanjohtaja Mervi Simoska.

Juvan kunnanjohtaja Mervi Simoska laittaa kenkiä jalkaansa
Juvan kunnanjohtaja Mervi Simoska laittaa kenkiä takaisin jalkaansa uuden koulun eteisessä. Kampuksella ei saa kengillä kävellä, mikä osaltaan vähentää siivoustyötä. Esa Huuhko / Yle

Hintalappu uudelle koulukeskukselle on liki 20 miljoonaa euroa ja se on yksi Juvan kunnan historian suurimmista hankkeista. Kampus maksetaan leasingrahoituksella liikuntahallia lukuunottamatta. Siihen kunta sai valtion liikuntapaikka-avustusta.

Kokonaisuutena seuraavan kahdenkymmenen vuoden aikana rakennuksen kustannukset nousevat ylläpitoineen lähelle 30 miljoonaa euroa.

– Tietenkin se on iso summa, mutta pitää muistaa mitä sillä saadaan. Ja joka tapauksessa meidän tehtävä on järjestää asianmukaisesti varhaiskasvatus, perusopetus ja lukiokoulutus ja järjestää liikuntatilat kuntalaisille. Nyt me saimme ne kaikki samassa paketissa, kunnanjohtaja Mervi Simoska kommentoi kuluja.

Nuoret pelaavat lentopalloa liikuntasalissa.
Kampuksen 1 000 neliön liikuntasali on myös kuntalaisten käytössä. Esa Huuhko / Yle

Maria Tuuliainen kehuu etenkin kampuksen yhteisöllisyyttä. Myös uusi liikuntasali saa kiitosta vanhojen tansseihin valmistautuvalta lukiolaiselta.

– Erittäin hieno sali on. Lattia on pehmeä ja siinä on tosi mieluinen tanssia ja salissa on hyvin tilaa. Viimeksi meillä on ollut kunnon liikuntasali viitosluokalla, että kyllä sillä iso merkitys on kyllä.

Lue seuraavaksi