Koulujen kansainvälinen toiminta on poikkeusaikana ollut koetuksella. Suunniteltuja matkoja on jouduttu perumaan ja etäopetukseen siirtyminen haukkasi keväällä resursseja myös muilta kansainvälisyyttä tukevilta opinnoilta.
Ylitorniolla lukiolaiset lähtivät Berliinin sijaan virtuaalimatkalle, jossa lähistöllä sijaitseva verkkoaita esitti Berliinin muuria ja ravintolaelämys koettiin paikkakunnan omassa kebab-kioskissa.
Apuna käytettiin vr-laseja.
– Lasien kanssa tuntuu kuin lähes oikeasti kävelisi siellä. Tietenkin vr-laseista huolimatta jää moni asia kokematta, kertoo abiturientti Iida Tyni kokemuksesta.

Valtakunnallisesti vertailtuna Ylitornio kulkee virtuaalisen kansainvälisyyden eturintamassa.
– 360 asteen kameroiden tai vr-lasien käyttö opetuksessa on harvinaista. Ne tuskin arkipäiväistyvät nopeasti, sillä ne vaativat opettajalta laajaa tietoteknistä osaamista, sanoo opetusneuvos Mika Saarinen, joka toimii opetushallituksessa yleissivistävän ja aikuiskoulutuksen kansainvälistymispalveluiden päällikkönä.
Puolella lukioista virtuaalista yhteistyötä
Opetushallitus selvittää parhaillaan, millaisia kokemuksia ja kokeiluja suomalaisilla kouluilla on kansainvälisestä toiminnasta korona-aikana. Ennakkotietojen perusteella vaikuttaa, etteivät oppilaitokset ole poikkeusaikoinakaan jättäneet kansainvälistä toimintaa.
– Näyttää, että noin puolella Suomen lukioista on kokemuksia virtuaalisesta (kansainvälisestä) yhteistyöstä ja lopuillakin ne ovat suunnitelmissa, kertoo Saarinen.
Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalveluiden laatupäällikkö Pauliina Kanervon mukaan koronakevät ja pikainen siirtyminen etäopetukseen vähensi myös kansainvälistä toimintaa. Poikkeuksellisen raju muutos opetustavoissa söi opettajien henkistä resurssia, eikä opettajia ole patistettu nyt kansainväliseen toimintaan.
– Silti jotkut opettajat ovat jatkaneet aktiivisesti yhteistyötä, Kanervo huomauttaa.
Ylitornion lukion matkanjärjestäjän, kielten opettaja Hanna Viippolan mukaan virtuaalinen kielimatka Berliiniin syntyi lopulta varsin pienellä vaivalla.
– Netti on täynnä materiaalia, josta saa kerättyä sen, mitä haluaa käyttää. Toki se vaatii myös suunnittelua, sanoo Viippola.
Ylitorniolaiset selvisivät virtuaalisesta luokkaretkestä kaksilla edullisilla vr-laseilla, älypuhelimilla ja netistä löytyvillä ilmaissovelluksilla sekä materiaaleilla.
Kuvitteellisen lentomatkan turvatarkastus hoidettiin paikallisin voimin, saksalaisia makuja ja tuoksuja päästiin aistimaan hankkimalla döner-kebabit ja berliininmunkit Ylitorniolta. Matkasta tehdään vielä video, jota saksan opiskelijat ennen ylioppilaskirjoitusten alkua työstävät.

Ujommatkin oppilaat osallistuvat paremmin virtuaalisesti
Opetusneuvos Mika Saarisen mukaan kansainvälisesti vertailtuna suomalaisten opettajien tietotekninen osaaminen on kovaa tasoa, he hallitsevat perusvälineet.
Koululaisten suosimia helppokäyttöisiä kommunikaatiovälineitä, kuten Instagramia, WhatsAppia ja Snapchatia on onnistuneesti käytetty kansainvälisessä toiminnassa.
– Virtuaalisissa kohtaamisissa aremmat oppilaat tulevat paremmin esille kuin vierailuilla, sanoo Saarinen.
Tuttujen ohjelmien etuna on myös se, että niiden käyttö luonnistuu, eikä tekniikka nouse pääosaan keskusteltaessa ulkomaisten opiskelijoiden kanssa.

Pauliina Kanervon mukaan verkossa toimiminen on vaikuttanut myös paikallisesti.
– Koululaisille on järjestetty japanin ja kiinan kielen kerhoja verkossa ja niihin ovat voineet osallistua useiden eri koulujen oppilaat.
Tämä on tuonut uusia mahdollisuuksia niille oppilaille, jotka asuvat kymmenien kilometrien päässä Oulun keskustasta.
– Lisäksi ystävyyskoulutoimintaa on ylläpidetty verkon yli.
Oikea vierailu on oppimisen kannalta paras
Vaikka virtuaalitodellisuus antaa uusia mahdolisuuksia toteuttaa kansainvälisyys- ja kieliopintoja, ulkomailla tehtävillä vierailuilla on jatkossakin tärkeä rooli.
– Jos pelkästään miettii oppimisen ja motivoinnin kannalta, niin tehokkain vaihtoehto on yhä edelleen vierailu paikan päällä, sanoo Mika Saarinen.
Ylitornion yhteiskoulun abiturientti Iida Tyni myöntää, että lukioaikaisten matkojen peruuntuminen harmittaa.
– Mutta tänä aikana kaikki, mitä järjestetään, tuntuu mukavalta, hän sanoo.
Ylitorniolaisten virtuaalireissussa oli toden tuntua vielä matkan jälkeenkin.
– Ihan uupuneita oltiin tämänkin reissun jälkeen, vaikka ei oikeasti mihinkään liikuttu. Että hyvä oli reissu.
Kotikansainvälisyys opettaa maailmasta Suomessa
Pauliina Kanervo pitää tärkeänä niin sanottua kotikansainvälisyyttä kouluissa ja päiväkodeissa. Käytännössä kotikansainvälisyys tarkoittaa esimerkiksi teemapäiviä tai -viikkoja, kansainvälisiä vieraita joko paikan päällä tai verkon välityksellä.
– Pitää muistaa, että monille ulkomaanmatkat eivät ole mahdollisia.
– Opetushallituksenkin näkökulmasta kotikansainvälisyydellä on iso rooli kasvatuksessa, sanoo Saarinen.
Ylitornion yhteiskoulun lukion rehtori Sari Lantto jakaa Kanervon näkemykset.
– Toivottavasti tästä korona-ajasta opimme, että kansainvälisyys ei aina vaadi liikkumista paikasta toiseen. Täältä Lapista on pitkät välimatkat kaikkialle ja matkustaminen vie aikaa ja on kallista, sanoo Lantto.

Lantto pitää virtuaalista kansainvälisyyttä joissain tilanteissa hyvänä vaihtoehtona. Hän toivoo, että koulu pystyy edelleen luomaan uusia ja ylläpitämään olemassa olevia kontakteja maailmalle
– Tavoitteena on tarjota jokaiselle vuosiluokalle jonkinlainen kansainvälinen kokemus lukion aikana.
Niin Kanervo kuin Saarinenkin uskovat, että opettajien etätyöskentelystä hankkimia taitoja voidaan jatkossakin hyödyntää kansainvälisyyskasvatuksessa.
Lue myös: