Ylen kysely: Kirsi Piha on Helsingin kokoomusvaikuttajien ykkössuosikki pormestariehdokkaaksi – moni jättää vielä kertomatta, ketä kannattaa

Kirsi Pihan ratkaisua ehdokashaluista odotetaan tammikuussa. Piha on tulkittu myös kokoomusjohdon suosikiksi tehtävään.

Helsinkiläisistä kannatusta kokoomuksen pormestariehdokkaaksi Ylen kyselyssä saavat Kirsi Piha (oik.), Wille Rydman ja Sari Sarkomaa. Kuva: Yle

Odotetaan.

Tuo sana ehkä kuvaa tällä hetkellä parhaiten kokoomuksen pormestariehdokkaan valintaa Helsinkiin. Esimerkiksi johdon konsultti, viestintätoimisto Ellun kanojen perustaja Kirsi Piha miettii, lähteekö hän tavoittelemaan pormestariehdokkaan paikkaa.

Todennäköistä on, että muut ehdokkuudesta kiinnostuneet haluavat kuulla Pihan ratkaisun ennen kuin tekevät näyttäviä omia avauksia, jos tekevät.

Ylen käymissä taustakeskusteluissa Pihan on tulkittu olevan puoluejohdon ja puheenjohtaja Petteri Orpon ykkösvaihtoehto pormestariehdokkaaksi. Pihan ratkaisua odotetaan parin viikon aikana.

Ylen kyselyssä Helsingin kokoomusvaikuttajille Kirsi Piha on ykkössuosikki pormestariehdokkaaksi. Kysely lähetettiin kokoomuslaisille kaupunginvaltuutetuille ja Helsingin kokoomuksen piirihallituksen jäsenille.

Pihaa kannattaa pormestariehdokkaaksi seitsemän vastaajaa. Espoolaisen kansanedustajan Elina Lepomäen nimeää kolme vastaajaa. Kansanedustaja Wille Rydmania kannattaa niin ikään kolme vastaajaa. Kansanedustaja Sari Sarkomaa saa kaksi mainintaa.

Kuusi vastaajaa ei osannut nimetä omaa suosikkiaan.

Lisäksi yksitoista tavoitettua kokoomusvaikuttajaa kertoi, että he eivät halua vastata kyselyyn tai valita vain yhtä suosikkia. Kaiken kaikkiaan kysely lähetettiin 24 valtuutetulle ja 11 piirihallituksen jäsenelle. Yksi ihminen on jäsenenä molemmissa ryhmissä. Kohderyhmästä tavoitettiin sähköpostitse tai puhelimella siis yhteensä 32 ihmistä 35:stä.

Ylen kyselyssä oli listattu myös muita vaihtoehtoja kokoomuksen pormestariehdokkaaksi. He olivat kansanedustaja Terhi Koulumies, espoolainen kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen, Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi, kaupunginvaltuutettu Daniel Sazonov ja kansanedustaja Juhana Vartiainen.

He eivät saaneet yhtään mainintaa kyselyssä. Kyselyssä olisi voinut esittää myös muuta ehdokasta listan ulkopuolelta.

Kokoomuslainen apulaispormestari Pia Pakarinen kannattaa Kirsi Pihaa pormestariehdokkaaksi. Kuva: Jussi Koivunoro / Yle

Apulaispormestari Pia Pakarinen ei itse lähde ehdolle

Helsingin nykyinen, kokoomuslainen kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestari Pia Pakarinen uskoo, että uusiakin nimiä saattaa vielä nousta esiin pormestariehdokkaaksi. Pakarinen itse ei ole lähdössä tavoittelemaan ehdokkuutta, vaikka kuntavaaleihin aikookin ehdokkaaksi.

– Pitää olla niin tunnettu ehdokas, että kymmenien tuhansien äänien kerääminen on mahdollista. Tehtävä on erittäin mielenkiintoinen, mutta siihen liittyy niin paljon myös sellaista negatiivisuutta, kuten sosiaalisen median loanheittoa ja asioiden tahallista väärinymmärtämistä, ja siitä minä en ole kiinnostunut, Pakarinen perustelee.

Pia Pakarisen suosikki uudeksi pormestariksi on Kirsi Piha.

– Esillä olleista nimistä Kirsi Piha on aivan loistava ehdokas meille. Toivon, että hän lähtee kisaan, koska hänellä on kaikki ne edellytykset mitä pormestarilta vaaditaan.

Pakarinen korostaa Pihan pitkää poliittista kokemusta ja toimintaa yrittäjänä.

– Hänellä on myös hyvä johtamiskokemus.

Kaupunginvaltuutettu Atte Kalevan mielestä puolue on jakautunut niin Helsingissä kuin valtakunnallisestikin. Hän toivoo eri ryhmiä yhdistävää ehdokasta pormestarikisaan. Kuva: Jussi Koivunoro / Yle

Atte Kaleva: aatejako näkyy pormestariehdokkaan etsinnässä

Kokoomuksen valtuutetun Atte Kalevan mielestä puolue on jakautunut kahtia. Ja se näkyy myös pormestariehdokkaan etsinnässä.

– Meillä on tällainen cityliberaali, vihreitä peesaava siipi ja enemmän perinteinen oikeistolainen kokoomuksen puoli. Myös pormestariehdokkaan etsinnässä näkyy, että meillä on henkilöitä, jotka asemoivat itsensä voimakkaasti jompaan kumpaan leiriin.

Kaleva toivoo, että pormestariehdokas pystyisi yhdistämään puoluetta. Hän ei kuitenkaan halua nimetä suosikkiaan julkisesti.

– Helsingissä on peesattu vihreitä pitkään ja valtakunnallisesti demareita.

Hänen mielestään kokoomuksen pitäisi uskaltaa tarjota aidosti oikeistolainen kokoomuslainen vaihtoehto.

Atte Kaleva arvioi, että kokoomuksen ehdokasasettelu on myöhässä. Suurimmista valtuustoryhmistä sekä vihreiden että SDP:n ehdokkaat ovat jo tiedossa.

Pia Pakarinen ei usko puheiden puolueen jakaantumisesta vaikuttavan pormestariehdokkaan etsintään.

– Meidän ei pidä miettiä, olemmeko me millä laidalla enemmän, vaan kokoomuksella pitää olla oma linja, joka sillä onkin. Minä en näe, että tämä vaikuttaisi pormestariehdokkaan etsintään.

Eikä Pakarisen mielestä ehdokasasettelu ole myöhässä.

– Viime vaaleissa nykyinen pormestari Jan Vapaavuori asetettiin maaliskuussa ehdokkaaksi. Hyvä, että käydään tätä keskustelua, joka lisää kiinnostusta kokoomusta kohtaan, pakarinen muistuttaa.

Harkinnan aste vaihtelee muilla kyselyssä mainituilla

Kansanedustaja Wille Rydman harkitsee, pyrkisikö hän kokoomuksen pormestariehdokkaaksi. Kansanedustajat Sari Sarkomaa ja Juhana Vartiainen eivät ole kieltäytyneet ehdokkuudesta ainakaan julkisesti. Espoolainen kansanedustaja Elina Lepomäki ei ole ehdottomasti kieltäytynyt ehdokkuudesta.

Yksi vastaaja luonnehti Rydmania Ylen kyselyssä seuraavasti:

– Wille on vahva talousosaaja, joka on ollut aikaansa edellä puhuessaan maahanmuuton lieveilmiöistä jo vuosia ennen kuin orastavat ongelmat ovat alkaneet Helsingissä näkyä. Hän edustaa ajattelussaan hyvin kokoomuksen äänestäjäkuntaa ja valtuustoryhmän enemmistöä.

Elina Lepomäkeä kannatettiin esimerkiksi seuraavalla perusteella:

– Pormestarin pesti vaatii osaamista ja ymmärrystä sekä politiikasta, ihmisten johtamisesta että taloudesta. Helsingin kannalta tärkeintä on pormestarin kokemus ja pätevyys. Silti uskottava julkisuus on arvokasta, kun ääniä kerätään vaaleissa.

Entinen pääministeri ja Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran yliasiamies Jyrki Katainen on kieltäytynyt pormestariehdokkuudesta, samoin kokoomuksen nykyinen puheenjohtaja Petteri Orpo.

Entinen pääministeri ja Firenzen EU-yliopiston professori Alexander Stubb kieltäytyi ja ehdotti Kirsi Pihaa kokoomuksen pormestariehdokkaaksi.

Piirikokous päättää helmikuun puolivälissä pormestariehdokkaan

Helsingin kokoomuksen piirikokous valitsee pormestariehdokkaan piirihallituksen esityksestä. Tällä hetkellä keskusteluissa on ollut, että piirihallitus esittäisi vain yhtä nimeä piirikokoukselle.

– Tarkoitus on järjestää piirikokous helmikuun puolivälin paikkeilla, kertoo Helsingin kokoomuksen puheenjohtaja Maarit Vierunen.

Helsingin pormestaria ei valita suoraan kuntavaaleissa. Pormestarin valitsee uusi valtuusto. Viime kädessä kysymys on suurimpien valtuustoryhmien neuvottelutuloksesta, jossa on sovittu pormestarista ja apulaispormestareista.

Helsingin kaupungin hallintosäännön mukaan pormestarin pitää olla valtuutettu tai varavaltuutettu. Eli tulevan pormestarin täytyy olla ehdolla kuntavaaleissa.

Helsinki on tärkeä kokoomukselle myös valtakunnallisesti

Hyvän pormestariehdokkaan löytyminen on tärkeää myös kokoomuksen puheenjohtajalle Petteri Orpolle.

Kokoomuksen valtakunnallisen kuntavaalimenestyksen vuoksi Helsingissä olisi syytä onnistua. Jos kokoomus ei saavuta kuntavaaleissa koko maan kannatuksen ykkössijaa, kiihtyvät puheet puolueen puheenjohtajavaihdoksesta.

Viime kuntavaaleissa vuonna 2017 silloinen kokoomuksen pormestariehdokas Jan Vapaavuori sai liki 30 000 ääntä. Vapaavuori ratkaisi miltei yksin kokoomukselle valtakunnallisen ykkössijan, sillä kokoomus sai koko maassa 33 000 ääntä enemmän kuin kakkoseksi jäänyt SDP. Vihreiden pormestariehdokas Anni Sinnemäki sai vajaa 9 000 ääntä.

Sen sijaan kuntavaalien jälkeen eduskuntavaaleissa vuonna 2019 vihreät sai Helsingissä enemmän ääniä kuin kokoomus, vaikka molemmat saivat kuusi kansanedustajaa.

Voit keskustella Helsingin pormestarivalinnasta perjantaihin 15.1.2021 kello 23 asti. Napauta keskustelupainiketta jutun jälkeen.

Lue lisää: