1. yle.fi
  2. Uutiset

Ulkomaiset työntekijät halutaan työmaille koronatestin kautta – liittojohtaja: Uskon, että ammattimaiset rakentajamme sitoutuvat tähän

Rakennusteollisuus on antamassa jäsenyrityksilleen suosituksen negatiivisen testituloksen vaatimisesta.

Koronatestaus
rakennustyömaa, rakennusmies
Tartunnat ovat johtaneet jopa rakennustöiden keskeytyksiin. Viimeisin tapaus on tältä viikolta. Kuvistuskuva.Jyrki Lyytikkä / Yle

Rakennusteollisuus RT aikoo antaa jäsenyrityksilleen suosituksen, että ulkomailta saapuvilta työntekijöiltä vaaditaan työmaalle pääsyyn negatiivinen koronatestitulos.

Suosituksen tarkoituksena olisi suurimpia rakennusalan yrityksiä edustavan RT:n toimitusjohtaja Aleksi Randellin mukaan edistää sekä rakennustyömaiden että koko Suomen terveysturvallisuutta.

Taustalla on entistä herkemmin tarttuva brittimuunnos, jonka on pelätty leviävän Suomeen muun muassa Virosta saapuvien työntekijöiden mukana.

– Me haluamme auttaa nostamaan maahan saapuvien työntekijöiden osalta terveysturvallisuutta. Sillä tavalla voidaan torjua epidemiaa ja parantaa myös työmaiden turvallisuutta, sanoo Randell.

Viimeisimmästä koronaryppäästä rakennustyömaalla kertoi tänään torstaina Iltalehti (siirryt toiseen palveluun). Useiden koronatartuntojen vuoksi jouduttiin sulkemaan Lääkäritalossa Helsingissä noin 100 työntekijän työmaa.

Työntekijäjärjestö Rakennusliitto vaati viime viikolla kaikkien ulkomaisten työntekijöiden koronatestausta (siirryt toiseen palveluun) ja pakollista karanteenia, jonka aikana työssä käyminen ei saa olla sallittua. Rakennusliitto katsoo, että työnantajien on vastattava karanteenin kustannuksista.

Rakennusliiton mukaan hyvin harva Tallinnan-laivoilla saapuvista työntekijöistä on käynyt tähän asti vapaaehtoisesti koronatestissä. Testejä vältellään Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemen mukaan ansiomenetyksen pelossa.

– Työntekijät liikkuvat palkan takia. Positiivinen testi keskeyttää palkanmaksun. Siksi testejä vältellään. Meidän on kuitenkin ensi sijassa ajateltava terveyttä tässä ja nyt, jotta saamme pidettyä työmaat käynnissä, Harjuniemi sanoo.

RT: Rajatestaus pitää saada sujuvaksi ennen suositusta

Hallitus valmistelee parhaillaan rajojen terveysturvallisuuden parantamiseen ja testaamisen lisäämiseen johtavia toimenpiteitä.

Rakennusteollisuus RT:n mukaan liiton suosituksen ehtona on, että satamien kautta maahan saapuvien vierastyöläisten koronatestauksesta tehdään aiempaa helpompaa ja sujuvampaa.

– Suhtaudumme asiaan tietysti vakavasti. Jos testaaminen pystytään järjestämään laivamatkustajille tehokkaasti vaadittavassa laajuudessa, olemme valmiita antamaan suosituksen heti, jotta yrityksille jää myös aikaa valmistautua siihen, sanoo RT:n Randell.

Liitto odottaa hallituksen rajaliikennelinjauksia ja Helsingin kaupungin toimia testauksen lisäämiseksi laivamatkustajille. Kaupunki kokeilee laivoilla tapahtuvaa koronatestausta huomenna sekä viikonloppuna.

Rakennusteollisuus RT:ssä jäsenyrityksiä ovat muun muassa suurimmat rakennusalan yhtiöt, kuten YIT, Skanska, NCC, SRV ja Peab. Toimitusjohtaja Aleksi Randell arvioi alan noudattavan suositusta, jos sellainen annetaan.

– Uskon, että meidän ammattimaiset rakentajamme tähän sitoutuvat, toteaa Randell.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin 15. tammikuuta kello 23:een asti.

Lue lisää:

Tallinnasta saapuvia matkustajia ryhdytään testaamaan nyt myös laivoilla – Näytteenotto kuitenkin vapaaehtoinen

Lue seuraavaksi