1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. oppivelvollisuus

Lukioiden, amiskan ja kuntien on vedettävä entistä enemmän yhtä köyttä – oppivelvollisuuden laajentumiseen valmistaudutaan Päijät-Hämeessä

Kun oppivelvollisuus laajenee, koulutuksentarjoajat ja kunnat ovat vastuussa siitä, että pudokas saa toisen paikan.

oppivelvollisuus
Kampaamotuoli parturi-kampaaja
Oppivelvollisuuden laajenemisen lisäksi toisen asteen koulutuksen tulee olla opiskelijalle maksutonta. Koulutuskeskus Salpauksen rehtorin mukaan monella alalla opiskelijaa kohti laskettu rahoitus ei riitä oppimateriaalien hankintaan. Henrietta Hassinen / Yle

Päijät-Hämeen koulutuksenjärjestäjät ovat ryhtyneet suunnittelemaan ja valmistelemaan oppivelvollisuuden laajentumista ensi syksynä. Keväällä peruskoulun päättävät nuoret ovat ensimmäistä kertaa oppivelvollisia täysi-ikäistymiseen tai toisen asteen tutkinnon suorittamiseen saakka.

Toteutus vaatii yhteistyötä kuntien, perusopetuksen, lukioiden ja ammatillisen koulutuksen välillä, sillä esimerkiksi opintonsa keskeyttävälle nuorelle on oltava tarjolla toinen vaihtoehto.

Olisi tärkeää, että käytännöt olisivat samat eri kunnissa, toteaa koko maakuntaan ammatillista koulutusta tarjoavan koulutuskeskus Salpauksen rehtori Päivi Saarelainen.

Hänen mukaansa opiskelijoiden ohjauksen vahvistamiseen on saatu valtiolta rahaa viime vuonna ja keväällä 2021 sitä tulee haettavaksi lisää. Maksuttomien oppimateriaalien hankkimiseen on myös saatu rahoitusta, mutta ainakaan ammattiin opiskelevien tarpeisiin summa ei Saarelaisen mukaan tule vielä riittämään.

– 150 euroa oppivelvollista kohti ei riitä mihinkään, kun ajatellaan vaikkapa hius- ja kauneusalaa, jossa tarvitaan esimerkiksi kampauspäät, sakset ja muut työvälineet, rehtori toteaa.

Ysiluokkalaisille suunnattu yhteishaku on keväällä tavalliseen tapaan, mutta nyt peruskouluissa on huolehdittava, että jokainen sen päättävistä hakee jotakin opiskelupaikkaa.

Lue seuraavaksi