1. yle.fi
  2. Uutiset

Korona kurittaa Vantaata: Ruoka-apukassit suositumpia kuin koskaan, sanoo kaupunginjohtaja – työttömiä 10 000 enemmän kuin vuosi sitten

Seurasimme Vantaan kaupungin koronainfoa hetki hetkeltä.

koronavirus
Infoskyltar på Helsingfors-Vanda flygplats.
  • Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen avasi kaupungin koronatilannetta iltapäivällä
  • Vantaalla on toiseksi eniten koronatartuntoja Uudellamaalla
  • Seurasimme tiedotustilaisuutta hetki hetkeltä tässä artikkelissa, voit myös katsoa infon pääkuvaa klikkaamalla
  • Viljanen kertasi aluksi koronatietoja viime vuodelta: esimerkiksi ruoka-apukassit olivat suositumpia kuin koskaan
  • Myös työttömiä on tällä hetkellä 10 000 enemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan, Viljanen totesi

Ilmailuala saa selvityshenkilön koronatilanteen selättämiseksi

Ilmailuala saa tuekseen selvityshenkilön, jonka tehtävänä on arvioida tarvittavia toimenpiteitä alan selviämiseksi koronatilanteesta.

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) ja elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) ovat asettaneet selvityshenkilöksi Kari Savolaisen, Finavian entisen toimitusjohtajan.

Hänen tulee luovuttaa ehdotuksensa työ- ja elinkeinoministeriölle 15. maaliskuuta mennessä.

Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen muistuttaa, että Suomen elinvoima on riippuvainen hyvistä lentoyhteyksistä, joita ei ole ilman kattavaa lentoasemaverkostoa.

– Selvityshenkilö Savolaisen tehtävänä on kartoittaa keinoja, joilla suomalainen ilmailuala pääsee kiinni globaaliin kasvuun mahdollisimman nopeasti matkustamisen elvyttyä, Viljanen sanoo.

Selvityshenkilöltä on pyydetty ehdotuksia myös siitä, miten epävakaassa tilanteessa työntekijöiden osaaminen turvataan.

– Ratkaisulla varmistetaan, että alalla riittää osaavaa työvoimaa.

Selvitystyö kohdistuu erityisesti Helsinki-Vantaan lentoaseman ympäristössä oleviin yrityksiin. Selvityshenkilö kartoittaa myös mahdollisia toimenpiteitä houkutella alueelle lisää yrityksiä ja investointeja.

– Vantaa on erittäin tyytyväinen hallituksen asettamaan erityisselvitykseen ja että tehtävää varten on nimetty selvityshenkilö. Asetamme selvitysmiehen työlle kovat toiveet, kaupunginjohtaja Viljanen sanoo.

Selvityshenkilö Kari Savolaiselle on asetettu erillinen seurantaryhmä työnsä tueksi. Siinä on mukana edustajia ilmailualan yrityksistä ja etujärjestöistä sekä julkiselta sektorilta. Myös Vantaan kaupunki on mukana.

– Lentokenttäympäristö on Suomen toiseksi suurin yritysalue, ja Vantaalla käydään tällä hetkellä Suomen suurimpia irtisanomisia.

– Meidän työttömyys on suurten kaupunkien suurinta tällä hetkellä, kun se aiemmin oli suurten kaupunkien pienintä, Viljanen lisää.

Harva kieltäytyy tehotestaamisesta lentoasemalla

Lentoasemalla on käynnissä koronaviruksen tehotestaus. Viljanen kertoo, että testauskapasiteetti on liki kaksinkertaistettu viime elokuusta.

Matkustajat testataan jo porttialueilla, ellei matkustajalla ole todistusta negatiivisesta testituloksesta, sairastetusta taudista tai jo saadusta rokotuksesta.

– Testaaminen perustuu vapaaehtoisuuteen, mutta kieltäytymiset ovat olleet erittäin harvinaisia, Viljanen toteaa.

Kaikkiaan lentoasemalla on elokuun alusta asti testattu 50 000 henkilöä, joista on löydetty 1 050 positiivista koronatapausta.

Matkustajia lentoasemalla on tällä hetkellä päivässä 1 000–1 800, kun normaalisti matkustajia oli päivittäin noin 60 000.

Testit maksoivat alussa noin 200 euroa kappale. Hinta on nyt hieman pudonnut.

– Tähän mennessä testaukset ovat maksaneet lähes 10 miljoonaa euroa. Kustannukset korvataan valtion varoista, Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö sanoo.

Rokotteita saadaan liian hitaasti

Viikolla yksi Vantaa sai 110 rokotetta. Jatkossa Vantaa ja Kerava saavat tuhat rokotetta viikossa.

– Rokotteita saadaan liian vähän. Pelkästään vantaalaisia on lähes 240 000 ja noin 30 000 keravalaista päälle, joten vauhti ei riitä, kaupunginjohtaja Ritva Viljanen sanoi.

Rokotukset ovat menneet terveydenhuollon henkilöstölle. Rokotteiden antamisjärjestys menee ministeriön ohjeistuksen mukaisesti.

– Riskiryhmäläiset rokotetaan palveluyksiköissä ja rokotuksen voi ottaa halutessaan. Myös yksityinen puoli toimii näin, sanoo apulaiskaupunginjohtaja Aronkytö.

Joukkorokotuksista ilmoitetaan lehdissä, ja jokainen voi varata rokotusajan omatoimisesti.

– Näyttää siltä, että tauti tarttuu niin helposti, että joukkorokotuksiin liittyy riskejä. Vantaa ei ole vielä päättänyt laajempien rokotusten järjestämistavasta, Aronkytö sanoo.

Rokotuksista ja niiden jakelun aloittamisesta tiedotetaan erikseen kaupunkilaisille, Aronkytö lupaa. Ajankohtaista tietoa koronarokotteista saa Vantaan verkkosivuilta (siirryt toiseen palveluun) ja paikallislehdistä.

Työttömyys Vantaalla lähes 15 prosenttia

Työttömiä on tällä hetkellä 10 000 enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Työttömyysprosentti on 14,9.

Vantaalla on tällä hetkellä 18 190 työtöntä, joista lomautettuja 4 654. Joulukuussa 2020 Vantaalle kirjattiin tuhat työtöntä lisää. Työttömyys kohdistuu erityisesti nuoriin ja yli 55-vuotiaisiin.

Kaupunginjohtaja Viljasen mukaan yritysten vaikea tilanne heijastui vuoden lopun lukuihin.

Viljanen: Koronavirus työllistänyt Vantaan johtoa

Koronaviruspandemia on työllistänyt Vantaan kaupungin johtoa varsin paljon.

Tiedotustilaisuuden alussa Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen totesi häiriötyöryhmän kokoontuneen ensimmäisen kerran 2. maaliskuuta 2020. Viime vuonna häiriöjohtoryhmä kokoontui yhteensä 84 kertaa ja antoi noin 270 linjausta. Vantaan johtoryhmä kokoontui 35 kertaa.

Kansainvälisyys näkyi Vantaalla myös koronaviestinnässä. Yhteistyötä tehtiin eri uskonnollisten yhteisöjen kanssa ja nuorille jaettiin tiedotteita. Myös muuta viestintää hoidettiin monikielisesti. Vantaalla puhutaan 120:tä kieltä. Kaupunki tiedottaa säännöllisesti yhdeksällä kielellä.

Ilmaantuvuusluku on ollut 165,9 kahden viime viikon aikana 100 000:ta asukasta kohden. Vuorokaudessa sairastuu 25–40, keskiarvo on noin 30 tartuntaa vuorokaudessa. Joulun alla oli vielä noin 50–55 sairastunutta vuorokaudessa ja ilmaantuvuusluku oli 300:n luokkaa 100 000:ta asukasta kohden.

Tilanne on Viljasen mukaan parantunut, mutta ei vieläkään hyvä.

Vantaalla kaupunginjohtajan tiedotustilaisuus

Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen avasi kaupungin koronatilannetta tiedotustilaisuudessaan tänään torstaina iltapäivällä.

  • Info alkoi kello 13.45. Voit katsoa tallenteen siitä tämän jutun pääkuvaa klikkaamalla.

Tiedotustilaisuudessa odotettiin kerrottavan ainakin, miten laajennettu matkustajien massatestaus on sujunut Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL suositti viime viikolla kaikkien Suomeen palaavien lentomatkustajien testaamista. Laajennettu koronatestaus otettiin Helsinki-Vantaalla käyttöön viime perjantaina.

Viime aikoina erityistä huolta viranomaisissa on herättänyt esimerkiksi Britanniasta leviämään lähtenyt koronan muuntovirus.

Vantaan sosiaali- ja terveydenhuollon toimialan apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö sanoi aamulla radion Ykkösaamussa, että laajennettu testaaminen lentoasemalla on sujunut erittäin hyvin.

– Tällä hetkellä testataan lähes tuhat matkustajaa 1 500:sta ulkomailta tulijasta. Lopuilla on negatiivinen testitulos mukanaan, hän totesi.

Viljasen edellisen Vantaa-kohtaisen tiedotustilaisuuden jälkeen kaupungissa on muun muassa jatkettu koronan vuoksi tehtyjä rajoituksia ja käynnistetty rokotukset.

Vantaan odotettiin lisäksi julkaisevan alueellisia tietoja koronatartunnoista.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella juuri Vantaalla on Helsingin jälkeen toiseksi eniten koronavirustartuntoja: torstaisen tiedon mukaan 4 311.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin 15. tammikuuta kello 23:een asti.

Lue seuraavaksi:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Uusimmat koronatiedot Uudellamaalla

Tänään ratkeaa, pääsevätkö pääkaupunkiseudun abit lähiopetukseen ennen yo-kirjoituksia – Jasper Lindqvist: lumilautailu vie voiton pänttäämisestä, jos istuu kotona

Lue seuraavaksi