1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lumityöt

Lunta saattaa olla katolla jopa sata kiloa neliöllä: katso, miltä vaarallisten räystäslumien pudottelu näyttää turvavaljaiden varassa

Lumenpudottajien puhelimet soivat nyt tauotta. Pula tekijöistä näkyy myös henkilöstövuokrauksessa.

lumityöt
Kattotutkan työntekijä lappaa lunta pois katolta.
Jussi Lindgren Kattotutka Oy:stä keventää vantaalaisen kerrostalon lumikuormaa. Kuva ja video: Kristiina Lehto / Yle

Vantaalla Eräkujalla kerrostalon katolta näkyy lumista metsää, ja räystäitä, joista roikkuu paksuja lumikinoksia. Yli kymmenen metrin korkeudessa tuuli tuivertaa ja pakkasta on kaksitoista astetta.

Lumenpudottaja Jussi Lindgren käyskentelee lapio kädessään jäisellä katolla tottuneen oloisesti.

– Alussa vähän hirvitti työskennellä täällä katolla, mutta siihen tottuu, Lindgren sanoo.

Lunta on Toini-pyryn jäljiltä pakkautunut Uudellamaalla etenkin suurten hallien katoille ja tasakatoille paljon.

– Pahimmillaan katoilla saattaa olla lunta jopa sata kiloa neliöllä, mikä on jo kriittinen määrä monelle katolle, sanoo Kattotutka Oy:n aluepäällikkö Matti Lindgren.

Räystäiltä roikkuvat massat puolestaan aiheuttavat vaaraa talojen läheisyydessä liikkuville jalankulkijoille.

Kerrostalon katon reunalla näkyy valtavia lumikinoksia.
Kattojen räystäille kertynyt lumi voi aiheuttaa vaaraa talon läheisyydessä liikkuville jalankulkijoille.Kristiina Lehto / Yle

Kattotutkalla on tällä hetkellä noin 150 työntekijää eri puolilla Uuttamaata kolaamassa lumia kerrostalojen ja julkisten rakennusten katoilta.

– Olemme hankkineet useita kymmeniä työntekijöitä henkilöstövuokrausyritysten kautta. Lisäksi meillä on omia kausityöntekijöitä, joita olemme pyytäneet töihin, sanoo aluepäällikkö Lindgren.

Urakkaa riittää useaksi viikoksi.

Lumenpudottaja heittää lunta katon reunan yli.
Tuuli on kinostanut lunta katoille niin, että pahmmillaan lunta saattaa olla sata kiloa neliötä kohti. Kristiina Lehto / Yle

– Koko ajan tulee lisää ilmoituksia uusista ongelmakohteista, jotka pitää käydä pudottamassa. Uskon, että urakka kestää Uudellamaalla pitkälti helmikuun puolelle, arvelee Lindgren.

Toimialajohtaja: Lumitöihin saatu suomalaisia aiempia vuosia enemmän

Lumen pudottaminen katoilta alkoi lähes samaan aikaan lumipyryn kanssa. Esimerkiksi Porvoon Peltiin soittoja tuli jo maanantaina iltapäivällä, kun myräkkää vasta luvattiin. Töitä on tehty tiistaiaamusta lähtien.

– Töihin on kysytty myös pääkaupunkiseudulle, mutta sinne saakka emme ole lähteneet, sanoo toimitusjohtaja Bjarne Bäckman.

Myös keravalaisen Uudenmaan Peltityön yrittäjä ja työnjohtaja Janne Puumala kertoo puhelimen soineen tiuhaan. Lumia on poistettu etenkin valtion konttoreiden ja koulurakennusten katoilta.

– Ensi viikolla hiljenee, ellei sitten tule uusia lumimyräköitä. Jatkamme töitä pienempien rakennusten, kuten omakotitalojen katoilla, Puumala sanoo.

Lumenpudottajan turvavaljaan haka kiinni kaapelissa.
Lumenpudottajat ovat turvavaljailla kiinni katolla olevassa kaapelissa.Kristiina Lehto / Yle

Lumenpudottajien tarve näkyy myös henkilöstövuokrausyrityksissä. Barona Rakennus on palkannut pelkästään tiistain ja keskiviikon aikana Uudellemaalle 50 työntekijää lumitöihin.

– Osa työntekijöistä on mennyt katoille pudottamaan lunta, osa rakennustyömaille poistamaan lunta matalammalta, että töitä on pystytty tekemään rakennustyömailla turvallisesti, sanoo Baroana Rakennuksen toimialajohtaja Timo Ahola.

Aiempina vuosina pääkaupunkiseudulle on tullut paljon lumenpudottajia myös Virosta. Nyt koronatilanne vaikeuttaa työvoiman saamista, mutta ainakaan Baronan rekrytointeihin tilanne ei ole vaikuttanut.

– Lumitöihin on saatu hyvin suomalaisia nuoria työnhakijoita, paremmin kuin aiempina vuosina, joten ei ole ollut tarvetta rekrytoida Virosta, Ahola sanoo.

Kaksi lumenpudottajaa kolaa lunta reunan yli.
Uudellamaalla lumitöitä riittää useiksi viikoiksi, vaikka lisää lunta ei enää tulisikaan.Kristiina Lehto / Yle

Voit keskustella aiheesta lauantaihin 16.1.2021 kello 23:een asti.

Lue seuraavaksi:

Ison kuplahallin katto repeytyi ja romahti Espoon Tapiolassa – monet hallit vaikeuksissa lumen painon vuoksi

Toini-pyryn voima heikkenee, seuraavaksi iskee pakkanen – kahden kuplahallin katto romahtanut, Naantalissa myrsky pudotti voimalinjan

Lue seuraavaksi