1. yle.fi
  2. Uutiset

Viron hallituksen ero avasi tien maan historian ensimmäiselle naispääministerille – Kaja Kallaksesta hallituksen muodostaja

Hallitukseen ovat menossa liberaali Reformipuolue ja tähänastinen pääministeripuolue keskusta.

Viron politiikka
Viron Reformipuolueen puheenjohtaja Kaja Kallas.
Kaja Kallas aloitti torstaina hallitusneuvottelut Viron historian ensimmäisenä naispääministeriehdokkaana.Valda Kalnina / EPA

TALLINNA Viron presidentti Kersti Kaljulaid on nimittänyt (siirryt toiseen palveluun) vuoden 2019 parlamenttivaalit voittaneen Reformipuolueen puheenjohtajan Kaja Kallaksen, 43, hallituksen muodostajaksi.

Tähänastinen pääministeri, Viron keskustapuolueen puheenjohtaja Jüri Ratas ilmoitti erostaan keskiviikkona sen jälkeen kun Viron valtakunnansyyttäjä kertoi epäilevänsä sekä keskustan puoluesihteeriä että keskustaa järjestönä vaikutusvallan kaupittelusta eli suomalaisittain lahjuksen ottamisesta.

Viroon on näillä näkymin syntymässä kahden suurpuolueen hallitus (siirryt toiseen palveluun). Torstaina alkaneita hallitusneuvotteluja käydään Reformipuolueen ja keskustan kesken. Puolueilla on Viron 101-paikkaisessa parlamentissa yhteensä 59 paikkaa.

Kaja Kallaksen pitää muodostaa uusi hallitus 14 päivän sisällä eli 28. tammikuuta mennessä.

Väistyvän hallituksen taival oli skandaalinkäryinen

Jüri Ratasin hallitus erosi muodollisesti torstaiaamuna (siirryt toiseen palveluun). Hallitus jatkaa kuitenkin toimitusministeristönä, kunnes uusi hallitus on saatu muodostetuksi.

Ratasin hallitukseen kuuluivat keskustan lisäksi myös kansalliskonservatiivinen Ekre sekä Isänmaa. Nämä kaksi ovat siis jäämässä oppositioon.

Viron väistyvän hallituksen taivalta ovat värittäneet lukuisat kohut ja ministerien erot, jotka ovat koskeneet lähinnä Ekreä. Sen oikeistopopulistiset johtajat ovat puheissaan sättineet muun muassa Suomen pääministeriä Sanna Marinia, seksuaalivähemmistöjä ja Yhdysvaltain valittua presidenttiä Joe Bideniä.

Pääministeri Ratas tyytyi nuhtelemaan hallituskumppaneita julkisesti ja pyytämään anteeksi heidän puolestaan.

Hallituksen kaatumisen seurauksena Virossa ei myöskään järjestetä kiisteltyä kansanäänestystä (siirryt toiseen palveluun) avioliiton määrittelemisestä vain miehen ja naisen välisenä liittona. Kyseessä oli Ekren vaalilupaus, josta puolue piti hallituksessa kynsin hampain kiinni.

Torstaisessa eropuheessaan Ratas kuitenkin kiitteli hallituskumppaneita ja vakuutti hallituksen pärjänneen hyvin sekä talouden että koronakriisin hoidossa.

Hallituksen lopetettua työnsä Ratas aikoo palata kansanedustajaksi (siirryt toiseen palveluun).

Juttua korjattu 15.1. kello 18.39: Reformipuolueella ja keskustalla on yhteensä 59 paikkaa Viron parlamentissa, ei 56.

Lue myös:

Kyllästyikö Viron pääministeri populistien möläytyksiin vai eroaako hän maineensa varjelemiseksi? Tästä on kyse Viron hallitussotkussa

Viro on ajautunut hallituskriisiin – Pääministeri Jüri Ratas ilmoitti erostaan aamuyöllä

Lue seuraavaksi