1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vanhojen tanssit

Vaasassa ja Seinäjoella vanhojen tanssit siirretään toukokuulle – Kokkolassa aiotaan järjestää videostriimaus

Vaasassa vanhat pääsevät jäähalliin tanssimaan vasta 12. toukokuuta. Myös Seinäjoella vanhojen tanssit järjestetään keväällä.

Vanhojen tanssit
Ida Grønmo
Vanhojen tanssit järejstetään Seinäjoella toukokuussa.Xia Torikka / Yle Sápmi

Vaasassa ja Seinäjoella vanhojen tanssit siirretään toukokuulle koronatilanteen vuoksi.

Vaasassa lyseon lukion vanhojen tanssit järjestetään toukokuussa, toukokuun 21. päivänä. Vanhat pääsevät tanssimaan Vaasan jäähalliin.

– Vanhojen tanssit on tärkeä sekä lukion toisluokkalaisille että heidän vanhemmilleen ja isovanhemmilleen. Nuoret toivovat, että omaiset pääsevät seuraamaan tärkeää tapahtumaa, sanoo Vaasan lyseon rehtori Jaakko Perttu.

– Yhtä tärkeä se on äideille ja isille sekä isovanhemmille, jotka toivottavasti ovat saaneet rokotukset siihen mennessä.

Penkkareiden järjestäminen Vaasassa on vielä avoin kysymys.

– Keskeistä on se, ovatko penkkarit yleisötapahtuma. Tämä lähinnä ajelua keskustassa seuraavien kannalta. Penkkariauton lavalle otetaan joka tapauksessa vain kymmenen henkilöä, Perttu sanoo.

Vaasan ruotsinkielisten lukioiden rehtorit kokoontuvat pohtimaan asiaa perjantaina. Vasa Övningskolan on suunnitellut pitävänsä vanhojen tanssit ilman yleisöä.

Seinäjoella potkiaiset perutaan kokonaan

Myös Seinäjoen lukio siirtää tämän vuoden vanhojen tanssit koronatilanteen vuoksi. Vanhojen tanssit järjestetään 21. toukokuuta.

Sen sijaan abien potkiaiset joudutaan peruuttamaan kokonaan tältä vuodelta.

– Potkiaisia ei oikein voi järjestää etänä eikä muitakaan vaihtoehtoisia tapoja järjestää niitä oikein ole. Siksi ne on valitettavasti pakko peruuttaa, toteaa Seinäjoen lukion rehtori Teijo Päkkilä.

Penkkareiden järjestäminen on Seinäjoella pohdittavana. Päätökseen vaikuttavat muun muassa hallituksen ja aluehallintoviraston linjaukset.

Päkkilä arvioi, että päätös penkkareiden järjestämisestä tehdään Seinäjoella tammikuun lopulla.

Kokkolassa tanssitaan lähes suunnitelmien mukaan

Pandemian perusvaiheeseen siirtyneellä Keski-Pohjanmaalla Kokkolassa lukioiden vanhojen tanssit ja penkkarit järjestetään ennakolta sovittuun ajankohtaan. Muutos tulee ainoastaan siihen, että jokainen koulu järjestää tanssit erikseen.

Kokkolan suomalaisen lukion Yhteislyseon toimipisteen tanssijat on jaettu kahteen ryhmään, ja he tanssivat Hollihaassa yleisölle. Turvavälit pyritään säilyttämään.

Kiviniityn tanssijat tanssivat Kiviniityssä ja tämä esitys striimataan yleisölle.

Kokkolan kaupunki ja sivistystoimi aikovat ottaa vielä perjantaina kokouksen jälkeen järjestelyihin tarkemmin kantaa.

Kaustisen ja Perhon lukiot siirtävät kakkosluokkalaisten vanhojentanssit toukokuun puoleenväliin. Kannuksessa ja Toholammilla vanhojentanssien ajankohta ja järjestämistapa ovat vielä mietinnässä.

Kolmasluokkalaisten penkkarijuhlat näyttäisivät toteutuvan Keski-Pohjanmaalla ajallaan eli helmikuussa. Toteuttamistapa on vielä auki.

Osa riehasta pidetään ulkona ja striimaten. Moni lukio suunnittelee järjestävänsä riehaa ulkona tai striimaamalla siitä osan. Esimerkiksi Kaustisella harkitaan aiempaa useampien rekkojen hankkimista turvavälien varmistamiseksi.

Lue myös:

Koronasuositukset jatkuvat Vaasan sairaanhoitopiirin alueella – Pohjanmaan nyrkki suosittaa vanhojen tanssien siirtämistä

Lukuvuoden odotetuin päivä on vaarassa peruuntua – nuori lukiolainen pelkää 500 euron puvun jäävän naulaan ja toivoo tanssien siirtoa toukokuulle

Lue seuraavaksi