1. yle.fi
  2. Uutiset

Hallitus haluaa länsirajalla liikkuvat koronatesteihin: testaus laajenee parin viikon kuluessa – rajaliikenteeseen valmistellaan rajoituksia

Helppoa testiinpääsyä tarjotaan pian kaikille rajanylittäjille. Rajaliikenteen rajoituksista puolestaan saataneen tietoa ensi viikolla.

koronapandemia
Tornion koronatestaus
Tornion ja Haaparannan rajalle avataan pian niin sanottu massatestauspiste, jossa esimerkiksi työmatkalaiset tai rajayhteisöön kuuluvat voivat helposti käydä koronatestissä.Juuso Stoor / Yle

Koronatestaus laajenee länsirajalla todennäköisesti tammikuun loppuun mennessä. Asia on Tornion perusturvajohtaja Leena Karjalaisen kiireisessä valmistelussa ja niin sanottu massatestauspiste avataan mahdollisimman pian. Piste tarjoaa koronatestausta kaikille rajanylittäjille, siis myös työmatkalaisille ja rajayhteisöön kuuluville.

– Toiminta alkaa pilottimaisena ja testauspiste on avoinna aluksi 12 tuntia vuorokaudessa, Karjalainen kertoo.

Tuonnempana päätetään tarkat kellonajat, mutta testauksia tehtäneen alkuvaiheessa joko kello 7–19 tai 8–20. Aiemmin on puhuttu jopa ympärivuorokautisesta toiminnasta.

Tornion massatestauspisteen avaaminen liittyy hallituksen ja sosiaali- ja terveysministeriön linjaukseen, jonka mukaan rajanylittäjien koronatestaamista pitää lisätä nopeasti epidemian saamiseksi kuriin.

Tornion ja Haaparannan rajalla koronatesteihin on tähän mennessä pyritty ohjaamaan ulkomaalaisia, mutta nyt testejä tarjotaan siis kaikille rajanylittäjille. Testiin meneminen on vapaaehtoista.

Torniossa vuorokautisten rajanylitysten määrä vaihtelee 10 000:sta jopa 30 000:een. Tarkkaa rajanylittäjien määrää ei kuitenkaan tiedetä. Ennakkoon on arvioitu, että testissä käy vain pieni osa kulkijoista.

– Päivässä uskotaan testiin tulevan korkeintaan muutamia satoja rajanylittäjiä, Karjalainen haarukoi.

Karjalaisen mukaan testaustoimintaa varten on nyt järjestettävä riittävästi henkilöstöä, mikä ei ole välttämättä helppoa, koska samanaikaisesti tarvitaan työntekijöitä massarokotuksiin.

Lisäksi on varmistettava logistiikka eli se, missä testit analysoidaan. Käyttöön tulee todennäköisesti myös pikatestejä.

Rajaliikenteeseen on tulossa rajoituksia

Länsirajan liikenteeseen on odotettavissa muutoksia. Hallitus kertoi torstaina, että sisäministeriö valmistelee rajoituksia rajaliikenteeseen. Vielä ei tiedetä, mitkä rajoitukset voisivat tulla kysymykseen. Asia tulee hallituksen käsiteltäväksi ensi viikolla.

Lainsäädäntö takaa suomalaiselle oikeuden poistua maasta ja saapua maahan. Mahdollisesti ministeriö tutkii nyt esimerkiksi, voitaisiinko rajayhteisöä koskevia sääntöjä muuttaa eli ulottaa karanteenimääräyksiä myös rajayhteisön jäseniin. Tällä hetkellä rajayhteisöön kuuluvilta ei edellytetä karanteenia naapurimaassa käynnin jälkeen.

Pohjoisen Suomen ja Ruotsin terveysviranomaisten mielestä tehokkain tapa torjua epidemian leviämistä olisi vähentää kulkemista rajan yli tuntuvasti. Jos ja kun tämänhetkinen lainsäädäntö ei anna laajoja mahdollisuuksia rajoittaa rajaliikennettä, viranomaisten on vedottava ihmisiin, jotta nämä vapaaehtoisesti vähentävät liikkumista.

Torstain tiedotustilaisuudessa perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) totesi, että Suomessa on myös suuria rajanylityspaikkoja, joissa tulijavirrat ovat isoja, ja näissä tulee haasteita. Ongelmallisimpina pidetään Helsingin satamaa sekä pohjoisessa Suomen ja Ruotsin maarajaa.

– Sen vuoksi on selvää, että rajanylitykseen tulee tiukennuksia. Pitää varmistaa, että kaikki tulijat voidaan ohjata testeihin, Kiuru sanoi.

Tornion koronatestaus
Uusi testauspiste on tulossa loppukesällä avattujen koronatesti- ja neuvontakonttien yhteyteen.Juuso Stoor / Yle

Tiedotustilaisuudessa Kiuru korosti myös sitä, että kuntien on varmistettava turvallisuus rajanylityspaikoillaan. Tämä tarkoittaa esimerkiksi testaamista, Kiuru lisäsi.

Länsirajan terveydenhuollossa arvioidaan, että massatestauspisteen tuoma vaikutus epidemian torjuntaan jää vähäiseksi. Huomattavasti tehokkaampaa olisi pystyä vähentämään liikkumista alueella.

Länsirajalla liikennöinti on luonteeltaan kovin erilaista kuin esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentoasemalla ja sen vuoksi myöskään massatestaus Tornion ja Haaparannan rajalla ei välttämättä toimi samalla tavalla kuin lentomatkustajien keskuudessa.

Pohjois-Suomen ja -Ruotsin välinen työmatkaliikenne on jatkuvaa, päivittäistä, ja määrät ovat isoja. Työmatkalaisia pitäisi siis testata toistuvasti, ainakin muutaman vuorokauden välein. Osaa työmatkalaisista, esimerkiksi terveydenhuollossa työskenteleviä, testataan jo työpaikallaan.

Lue seuraavaksi