1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rokotteet

THL: Modernan rokotetta ensisijaisesti Lappiin – vielä ei tiedetä, milloin rokotetta saadaan pohjoiseen

Lapin sairaanhoitopiirissä oli keskiviikkoon mennessä rokotettu noin 1200 ihmistä.

Modernan rokotetta ei tarvitse pitää niin kylmässä kuin Suomeen ensin tullutta Pfizerin ja Biontechin rokotetta. Kuva: Copyright � 2019 BACKGRID, Inc./All Over Press

Yhdysvaltalaisyhtiö Modernan koronavirusrokotetta toimitetaan ensisijaisesti Lappiin, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Taneli Puumalainen.

Modernan rokotetta on helpompi käsitellä kuin Pfizerin ja Biontechin rokotetta. Modernan rokotetta voi varastoida -20 asteessa ja jakelupisteissä sitä voi säilyttää kuukauden tavallisessa jääkaapissa.

Pfizerin ja Biontechin rokotteen säilyttäminen vaatii puolestaan -70 asteen lämpötilaa.

Modernan rokotteen ensimmäistä 5000 annoksen toimitusta odotetaan Suomeen tällä viikolla. Vielä ei ole tiedossa, koska tätä rokotetta saapuu Lappiin.

– Vielä on auki, koska ja kuinka paljon Modernan rokotetta tulee Lappiin, infektioylilääkäri Markku Broas Lapin sairaanhoitopiiristä sanoo.

1200 rokotettu

Tällä hetkellä Lapissa rokotetaan ihmisiä Pfizerin ja Biontechin rokotteella. Broaksen mukaan tämän rokotteen saaneet rokotetaan saman merkin toisella annoksella kolmen viikon kuluttua ensimmäisestä pistoksesta.

Lapin sairaanhoitopiirissä oli keskiviikkoon mennessä rokotettu noin 1200 ihmistä.

– 90 prosenttia teho-osaston henkilökunnasta ja 62 prosenttia akuutteja infektiopotilaita hoitavista ja tutkivista työntekijöistä on rokotettu. Ympärivuorokautisen hoivan yksiköissä ihmisistä on rokotettu noin 5 prosenttia lähinnä Sallan ja Posion alueelta, Broas kertoo.

Näiden ensimmäisten ryhmien jälkeen rokotusvuorossa ovat kotihoidossa olevat ja kaikki muut yli 80-vuotiaat.

Laajempia väestörokotuksia voidaan aloittaa Lapissa helmikuussa, jos pohjoiseen saadaan vielä kolmatta koronarokotetta eli AstraZenecan rokotetta ja sitä tulee suurempia määriä kuin tähän asti koronarokotetta on tullut. AstraZenecan odotetaan saavaan tammikuun lopulla myyntiluvan Euroopan lääkevirasto EMA:lta.

– AstraZenecan rokote on jääkaappilämpötilassa säilytettävä. Tarkoitus on nostaa valmiutta massarokotuksia varten.

Jopa 90 000 voi saada rokotteen

Broas arvioi, että Lapin sairaanhoitopiirin alueella on noin 90 000 ihmistä, joille koronarokotetta tarjotaan. Mukana ovat kaikki yli 16-vuotiaat alueen asukkaat. Influenssarokote on annettu alueella vuosittain noin 30 000–40 000 ihmiselle.

Koronatilanne Lapin sairaanhoitopiirissä jatkuu rauhallisena. Torstaina tietoon tuli yksi uusi tartunta Kolarista.

– Kyseessä on jatkotartunta ketjussa, joka on alun perin lähtöisin Ruotsista, Broas kertoo.

Länsi-Pohjassa uusia tartuntoja on kaksi.

Lue uusimmat tiedot Lapin koronatilanteesta tästä artikkelista.