Risto Räppääjän luoja Sinikka Nopola on kuollut

Tunnettu lastenkirjailija menehtyi vaikeaan sairauteen 67-vuotiaana.

Sinikka Nopola Kuva: Nella Nuora / Yle

Sinikka Nopola on menehtynyt vaikeaan sairauteen keskiviikkona 13.1. Helsingissä.

Sinikka Nopola aloitti työuransa toimittajana Helsingin Sanomissa ja siirtyi vapaaksi kirjailijaksi ja journalistiksi vuonna 1985.

Kirjallinen ura alkoi vuonna 1987 ilmestyneellä Teepussit -esikoisteoksella. Novellikokoelmasta löytyi jo runsaasti Nopolalle tunnusomaista huumoria.

Nopolan laaja tuotanto käsittää yli 80 kirjaa, lukuisia näytelmiä ja elokuvakäsikirjoituksia, pakinoita, esseitä, kuunnelmia ja musikaaleja.

Lastenkirjallisuuden nykyklassikoita

Sinikka Nopola tunnetaan etenkin suosituista Heinähattu ja Vilttitossu-kirjoistaan, joita hän on kirjoittanut sisarensa Tiina Nopolan kanssa. Kirjasarjaa ryhdyttiin tekemään vuonna 1989.

Toissa vuonna Sinikka Nopola kertoi Ylelle yhteistyöstä sisarensa kanssa seuraavasti:

– Kirjoitan parhaillaan omaa kirjaani ja teen sitä aina aamuisin. Kun on ollut yksin omien ajatustensa kanssa muutaman tunnin, on virkistävää ryhtyä kirjoittamaan Tiinan kanssa.

Toinen Nopoloiden suosittu kirjasarja on Risto Räppääjä. Oranssitukkaisen, rumpuja soittavan pojan vauhdikkaita ja hauskoja seikkailuja on saatu seurata jo vuodesta 1997 lähtien, jolloin ilmestyi Hetki lyö, Risto Räppääjä -kirja.

Ilmiöksi nousseesta sarjasta on tehty myös useita elokuvaversioita. Ensimmäinen, vuoden 2008 Risto Räppääjä-elokuva veti teattereihin yli 200 000 silmäparia, ja oli kyseisen vuoden katsotuin kotimainen elokuva.

Käsitteli suomalaista hulluutta hellyydellä

Sinikka Nopola on saanut useita kirjallisuuspalkintoja. Vuonna 2001 hän oli sisarensa kanssa Finlandia Junior -palkintoehdokkaana.

Kirjailijana Sinikka Nopola ihaili etenkin 1930-luvulla vaikuttaneen Saima Harmajan tuotantoa.

Sinikka Nopolan kustantajan Tammen mukaan Nopola ymmärsi suomalaista luonteenlaatua ja hulluutta hellyydellä. Nopolan hämäläistarinat Eilasta ja Rampesta ovat tästä yksi esimerkki.

Tammen kustannusjohtaja Outi Mäkinen luonnehtii Nopolaa äärettömän monipuoliseksi kirjailijaksi. Nopola teki myös esseitä, kolumneja elokuvakäsikirjoituksia, novelleja ja riimejä. Hän kirjoitti sekä aikuisille että lapsille.

– Hän oli ihmisten ja yksityiskohtien tarkkailija, joka pystyi esittämään asiat huumorilla. Hän sai ihmiset nauramaan jopa itselleen. Sinikka oli äärettömän idearikas. Jokainen palaveri hänen kanssaan oli täynnä uusia ideoita, naurua ja iloa, Mäkinen luonnehtii.

Mäkinen pitää Nopolan merkitystä suomalaiselle kirjallisuudelle mittavana.

– Hän kirjoitti jokaiselle ikäryhmälle ja oli hyvin sydämeenkäypä. Häntä rakastetaan hänen tekstiensä kautta. Niiden kautta hän elää meidän kaikkien elämässä jatkossakin – ja myös niiden elämässä, jotka eivät ole vielä syntyneetkään, Mäkinen sanoo.

Sinikka Nopola oli kuollessaan 67-vuotias.

Tekstiä muokattu 14.1. klo 16.56. Lisätty Tammen kustannusjohtajan kommentit.

Lue myös:

Kuuntele Yle Areenassa:

Katso Yle Areenassa: