1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tieliikennekuolemat

Kuolemaan johtaneet onnettomuudet ovat vähentyneet Pohjois-Karjalan teillä – alkoholi synkistää yhä tilastoja

Pohjois-Karjalan tieliikeenteessä menehtyi viime vuonna kuusi ihmistä.

Vuosi 2019 oli Pohjois-Karjalan tieliikenteessä poikkeuksellisen synkkä. Tuolloin liikenteessä kuoli 16 ihmistä. Kuva: Pauliina Tolvanen / Yle

Kuolemaan johtaneet liikenneonnettomuudet vähenivät Pohjois-Karjalassa merkittävästi viime vuonna. Maakunnan tieliikenteessä kuoli viime vuonna kuusi ihmistä, kun vuonna 2019 kuolleita oli peräti 16. Myös liikenneonnettomuuksissa loukkaantuneiden määrä on ennakkotietojen mukaan vähentynyt.

Itä-Suomen liikenneturvallisuuskatsauksen mukaan liikennekuolemien määrässä voi olla vuosien välillä suurtakin vaihtelua. Koronavuosi on kuitenkin ollut koko Itä-Suomessa viiden vuoden tarkastelujaksolla paras vuosi eli vakavia onnettomuuksia on sattunut selvästi vähemmän.

Liikenneturvallisuuskatsauksen mukaan Itä-Suomen liikennekuolemia selittää kaksi taustatekijää: alkoholi ja kovat ajonopeudet. Etenkin alkoholin osuus onnettomuuksissa on Itä-Suomessa korkeampi kuin muualla maassa.

Itä-Suomessa alkoholi oli viime vuonna yksi selittävä tekijä yli joka kolmannessa kuolemaan johtaneessa onnettomuudessa, kun koko maassa alkoholi liittyy vain noin joka viidenteen kuolemaan johtaneeseen turmaan.