Hyppää sisältöön

Keskipohjanmaa ja Kainuun Sanomat samaan lehtiperheeseen – yrityskaupalla syntyy Suomen toiseksi suurin paikallismediatalo

KPK-yhtiöt osti Suomalainen Lehtipaino Oy:n osake-enemmistön. SLP julkaisee lukuisia lehtiä Kainuussa ja Lapissa.

Kuva: Petri Puskala / Yle

Muun muassa Keskipohjanmaa-lehteä julkaiseva kokkolalainen KPK-yhtiöt laajentaa toimintaansa Kainuuseen ja Lappiin.

Yhtiö ostaa Suomalainen Lehtipaino Oy:n eli SLP:n osake-enemmistön. Yhtiö julkaisee muun muassa maakuntalehti Kainuun Sanomia sekä lukuisia paikallis- ja kaupunkilehtiä Kainuussa ja Lapissa.

Maakuntalehti Kainuun Sanomien lisäksi KPK-yhtiöille siirtyy paikallislehdet Sotkamo lehti, Kuhmolainen, Ylä-Kainuu, Enontekiön Sanomat, Kittilälehti, Luoteis-Lappi, Meän Tornionlaakso, Sompio ja Inarilainen sekä kaupunkilehdet Koti-Kajaani, Koillismaan Uutiset, Koti Lappi ja Kotikulmilta.

– Meidän toimialueet eivät leikkaa toisiaan eli ei ole päällekkäisiä julkaisuja eikä markkinoita ja se on hyvä, koska ne täydentävät toisiaan, kertoo toimitusjohtaja Mikko Luoma KPK Yhtiöistä.

Kauppa astuu voimaan maaliskuun alussa. KPK Yhtiöt -konserni on yrityskaupan jälkeen Suomen toiseksi suurin paikallismediatalo. Kaupan jälkeen se julkaisee 16 paikallislehteä, kahdeksaa kaupunkilehteä, kahta maakuntalehteä ja yksittäisiä matkailulehtiä. Konsernin liikevaihto tulee olemaan noin 45 miljoonaa euroa ja se työllistää noin 420 ihmistä.

– Nyt ostetun yrityksen nykyiset omistajat ja me täällä KPK:ssa luemme mediatomialan tilannetta samalla tavalla eli tälläinen kauppakehitys on ollut varsin pitkään enemmän vallalla Etelä-Suomen suurimmissa taajamissa ja nyt myös täällä pohjoisemmassa, sanooLuoma.

SLP on kajaanilainen perheyritys, jonka pääomistaja on Tenna Talvi-Pietarila. Lehtien toimintaan ei yrityskaupan yhteydessä ole tulossa välittömiä muutoksia.

– Me olemme aina olleet kasvuhaluinen yhtiö. Edessä oli, että meidän piti lähteä kasvamaan itse tai muulla tavalla, ja silloin myynti tuli ajankohtaiseksi, sanoo SLP:n toimitusjohtaja ja pääomistaja Tenna Talvi-Pietarila Ylelle.

KPK yhtiöt julkaisee maakuntalehden lisäksi paikallislehtiä Kalajokilaakso, Haapavesi, Kalajoki, Lestijoki, Perhonjokilaakso, Nivala, Pietarsaaren Sanomat ja Selänne. Yhtiön kaupunkilehtiä ovat Kokkola ja Pietarsaaressa ilmestyvä PS Pulssi.

Yhtiöllä riittää uskoa paikallismedian suosioon huolimatta mediaalan suuresta murroksesta.

– Paikallislehdillä menee edelleen hyvin. Jos katsotaan meinneitä vuosia, niin meidän konsernin sisällä paikallislehtien asema on vain voimistunut. Minun käsitykseni toimialan tulevaisuudesta on varsin myönteinen.