Hyppää sisältöön

25 tonnia vai 2600 tonnia? Marjatilan jätteen määrästä paljastui oikeudessa valtava näkemysero

Eteläkarjalaista marjatilaa koskeva oikeudenkäynti päättyi torstaina. Käräjäoikeus antaa ratkaisunsa keväällä.

Marjatilan jäteasiaa käsiteltiin Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa kolme päivää. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Marjatilan jätteisiin liittyvä istunto on saatu päätökseen Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa.

Kolme päivää kestäneessä istunnossa puitiin suurta jätemäärää, joka löytyi eteläkarjalaiselta marjatilalta vuonna 2018. Viranomaislausunnon mukaan toiminta oli kaatopaikkamaista.

Syyttäjä vaatii marjatilayrittäjälle 8–10 kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta ympäristön turmelemisesta ja törkeästä veropetoksesta vältettyjen jäteverojen vuoksi.

Yrittäjän puolustus on kiistänyt syytteet, mutta myöntänyt roskaantumista tapahtuneen.

Käräjäoikeus antaa ratkaisunsa asiassa keväällä.

Erikoissyyttäjä Heikki Ylisirniö kertoo, mitä tietoja syyttäjä on käyttänyt jätteen määrän arviointiin.

Jätemäärässä valtava ero

Oikeussalissa keskusteltiin pitkälti marjatilalla sijaitsevasta rinteestä, johon oli läjitetty maa-aineksensekaista muovia ja muuta jätettä. Keskustelu kiteytyi siihen, miten jätteen määrä tulisi laskea.

Syyttäjän mukaan veronalaista jätettä oli vajaat 2600 tonnia, koska jätelain mukaan myös maa-aines voi olla jätettä. Puolustuksen mukaan jätemäärä on 25 tonnin luokkaa.

Useita todistajia

Oikeudessa kuultiin yhteensä noin kymmentä todistajaa. Heidän lausuntonsa liittyivät jätemäärän lisäksi muun muassa tilan toimintatapoihin, tarkastuskäynneillä tehtyihin havaintoihin, jätteiden alkuperään, jätteenkäsittelyyn, ympäristövaikutuksiin sekä ennallistamiseen, jota yrittäjä on omalla kustannuksellaan tehnyt.

Erikoissyyttäjä Heikki Ylisirniön mukaan marjatilan oikeudenkäynnissä käsitelty jätemäärä ei ole tavattoman suuri, vaan vastaavaa tulee esiin silloin tällöin.

Sen sijaan jäteveroon liittyviä veropetossyytteitä on Ylisirniön mukaan käsitelty oikeudessa vasta vähän. Tämä liittyy jäteverolain muutokseen, jonka mukaan myös yritys tai yksityishenkilö voi olla verovelvollinen.