1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvetuotanto

Turpeen energiakäyttö vähenee yllättävän nopeasti – vauhti ei yllätä, sanoo Savon voiman liiketoimintajohtaja

Savon Voiman liiketoimintajohtaja Juha Räsänen toivoo, että turpeen käyttöä ei vähennettäisi liian tiukoilla toimenpiteillä.

turvetuotanto
Sukevan Pihlajasuolla on aloitettu tuhkalannoitus puiden kasvamisen edistämiseksi.
Turpeen energiakäyttö vähenee selvästi aiottua nopeammin, kertoo Työ- ja elinkeinoministeriön selvitys. Arkistokuva.Pertti Huotari / Yle

Energiaturpeen käyttö vähenee odotettua nopeammin, mutta se ei yllätä Savon Voiman liiketoimintajohtaja Juha Räsästä.

Hallituksen tavoitteena on ollut puolittaa energiaturpeen käyttö vuoteen 2030 mennessä. Työ- ja elinkeinoministeriön turvetyöryhmän laskelmissa nykytahdilla vähennys voi kuitenkin olla jopa 75 prosenttia vuoteen 2025 mennessä.

– Energiayhtiöt lähtivät reagoimaan turpeen käyttöön nopealla aikataululla. Esimerkiksi meillä sen käyttö puolittuu jo vuoteen 2025 mennessä, Räsänen sanoo.

– Nämä puolittumispäätökset tehtiin jo ennen kuin turpeen verotusta kiristettiin. Ja mitä olen seurannut, niin aika moni muukin energiayhtiö on liikkeellä samanlaisilla tavoitteilla.

Yritykset tarvitsevat aikaa muutoksiin

Räsänen kuitenkin toivoo, että turpeen käyttöä vähennettäisiin jatkossa pitkäjänteisen suunnittelun kautta. Liian nopeat ja tiukat toimenpiteet voivat aiheuttaa ongelmia turpeen tuotannossa ja pakottaa energiayhtiöitä kiihdyttämään investointeja.

Alan yritykset tarvitsevat kuitenkin aikaa sopeutua muutoksiin, sillä isot investoinnit vievät vuosia, sanoo Räsänen.

– Esimerkiksi se veronkorotus tuntui minusta hiukan ylimitoitetulta, koska ala lähti itse reagoimaan heti, kun tavoite asetettiin. Nyt jotkut yritykset joutuvat kiihdyttämään entisestään sitä hyvää suuntaa, johon oltiin menossa.

Myös esimerkiksi Työ- ja elinkeinoministeriön turvetyöryhmän puheenjohtaja Timo Korhonen arvioi eilen Ylen uutisessa, että nyt arvioitu 75 prosentin lasku olisi "raju ja osin hallitsematonkin".

Lue lisää:

Energiaturpeen käyttö vähenee nopeammin kuin haluttiin – pulassa ovat yrittäjät ja maatalous: "Kokonaisuus ei ole kenenkään hallussa"

Turpeennostossa edellisiä huonompi kesä – Vapo sopeuttanut tuotantoa laskevaan kysyntään lepuuttamalla soita

Lue seuraavaksi