1. yle.fi
  2. Uutiset

Tutkimuskatsaus: koronaviruksen brittimuunnos on 56 prosenttia tartuttavampi – vakava koronatauti oireilee jopa seitsemän kuukautta myöhemmin

Sairaalaan joutuneista koronapotilaista valtaosalla oli vähintään yksi oire vielä kuukausien jälkeen.

koronavirus
Potilasta työnnetään paareilla jonossa seisovien ambulanssien välistä
Lontoon kuninkaalliseen sairaalaan tuotiin potilasta 7. tammikuuta.Andy Rain / EPA

Koronaviruksen brittivariantti on 56 prosenttia tartuttavampi, ilmenee brittitutkijoiden tekemästä mallinnuksesta. Tutkimustuloksen tiivistelmä esitellään torstaina julkaistussa valtioneuvoston kanslian kuukausittaisessa COVID-19-tutkimuskatsauksessa (siirryt toiseen palveluun).

Brittitutkimuksessa (siirryt toiseen palveluun) tarkasteltiin koronaviruslinja B.1.1.7 eli brittivariantin tartuttavuutta ja vaarallisuutta verrattuna muihin viruksen variantteihin. Vertailua tehtiin loka–joulukuun aikana Britanniassa.

Tutkimuksessa hyödynnettiin myös älypuhelimien liikkuvuustietoja sekä tilastotietoja taudin leviämisestä eri väestöryhmissä, kun selvitettiin sitä, johtuuko tautimäärän kasvu viruksesta vai ihmisten liikkuvuuden muutoksesta.

Katsauksen tiivistelmän mukaan mallinnuksen keskeinen havainto oli, että variantti on 56 prosenttia tartuttavampi kuin muut viruslinjat. Se ei kuitenkaan osoittautunut vaarallisemmaksi kuin muut.

Merkittävää on katsauksen kirjoittajien mukaan kuitenkin se, että mallinnustulokset viittaavat tarttuvuuden kasvun johtavan tautitapausten ja tautikuolemien kasvuun jo olemassa olevien rajoitustoimien kanssa.

Tutkimuksen tekijät ehdottavat, että liikkumista rajoittamalla olisi mahdollista paremmin hillitä uuden variantin leviämistä. Rajoituksiin kuuluisi esimerkiksi koulujen ja oppilaitosten sulkeminen.

Koronan oireet voivat jatkua kuukausia

COVID-19-tutkimuskatsauksessa raportoidaan myös useista muista tutkimuksista. Yksi niistä on arvostetussa lääketieteen tiedejulkaisu Lancetissa julkaistu tutkimus (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan sairaalahoitoa vaativa koronavirusinfektio johtaa pitkäaikaisiin oireisiin.

Tutkimuksessa tarkasteltiin yli 1 700 potilasta, jotka olivat sairaalahoidossa Kiinassa Wuhanissa keväällä 2020. Seurantatutkimus kesti keskimäärin puoli vuotta ja tämä on toistaiseksi pisin raportoitu seurantajakso.

Suurimmalla osalla potilaista eli 76 prosentilla havaittiin vähintään yksi pitkäaikainen oire. Yleisimmät pitkäaikaisoireet olivat väsymys ja lihasten heikkous, nukkumisvaikeudet sekä ahdistus ja masennus.

Keuhkojen toimintavajausta löydettiin sitä enemmän, mitä vaikeampi tauti oli ollut akuuttivaiheessa. Seurannassa havaittiin myös muiden elinten vaurioita, kuten munuaisten vajaatoimintaa, verisuonitukoksia ja diabetesta.

Katsauksen laatijat muistuttavatkin, että koronapotilaiden seuranta olisi tärkeää, jotta mahdollisia pitkäaikaisvaikutuksia voitaisiin hoitaa ja potilaiden elämänlaatua parantaa. Myös lievemmän taudin sairastaneiden seurantaa ja tutkimusta pitäisi olla.

Tutkimuskatsaus on valtioneuvoston kanslian (siirryt toiseen palveluun) elokuussa 2020 käynnistämä toimintamalli, joka koostaa koronakriisiin liittyviä uusimpia tutkimustuloksia maailmalta ja Suomesta. Siinä käydään läpi tutkimuksia eri koronapandemian osa-alueilta.

Lue myös:

Täältä löydät kaikki tuoreimmat uutiset koronaviruksesta.

Lue seuraavaksi