Hyppää sisältöön

Lasten hoitotuista noussut skandaali uhkaa kaataa Hollannin hallituksen

Koalitiohallitus päättää perjantaina, eroaako se tehtävästään.

Hollannin pääministeri Mark Rutte. Kuva: Robin Utrecht / AFP

Hollannissa neljän puolueen keskustaoikeistolainen koalitiohallitus kokoontuu huomenna perjantaina päättämään, eroaako se tehtävästään keskellä koronapandemiaa.

Hallituskriisin on aiheuttanut viime kuussa julkaistu raportti veroviranomaisten väärinkäytöksistä.

Parlamentin teettämä selvitys paljasti, että veroviranomaiset olivat perineet tuhansilta perheiltä takaisin lasten hoidon järjestämiseen myönnettyjä tukia väärin perustein. Maksaakseen etuudet takaisin monet vähävaraiset lapsiperheet joutuivat turvautumaan velanottoon.

Oppositiossa olevan työväenpuolueen johtaja Lodewijk Asscherilmoitti torstaina (siirryt toiseen palveluun) luopuvansa puoluejohtajan asemastaan. Sosiaaliministerinä edeltävän hallituksen kaudella toiminut Asscher kiisti tietäneensä veroviranomaisten virheistä, mutta myönsi, että järjestelmä oli tehnyt "hallinnosta kansalaisten vihollisen".

Luottamusäänestys tiistaina

Pääministeri Mark Rutte on sanonut vastustavansa hallituksen hajottamista keskellä pandemiaa, brittilehti The Guardian raportoi. (siirryt toiseen palveluun) Mikäli Hollannin hallitus ei päätä erota, sitä odottaa tiistaina parlamentin luottamusäänestys.

Hallituskriisin synnyttäneen raportin mukaan vuodesta 2012 lähtien noin 20 000 perhettä on syytetty lapsiin liittyvien tukien väärinkäytöstä virheellisin perustein. Esimerkiksi väärin täytetty kaavake tai hakemuksesta puuttuva allekirjoitus on saattanut johtaa petossyytteisiin ja kymmenien tuhansien eurojen takaisinmaksuun.

Hallitus on pyytänyt anteeksi veroviranomaisten toimintaa ja asettanut viime maaliskuussa sivuun yli 500 miljoonaa euroa maksettavaksi väärin kohdelluille perheille.

Korjattu klo 19.40: kyse ei ole lapsilisistä, vaan hoidon järjestämiseen myönnetyistä tuista.