1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Koulutus ja kasvatus

Rovaniemen saamen kielen opetus katkolla, kun opettajaa ei löydy – vanhempaa opetuksen puuttuminen harmittaa

Rovaniemen kaupunki on hakenut pohjoissaamenkielistä opettajaa marraskuusta lähtien siinä onnistumatta.

Koulutus ja kasvatus
Oppikirja
Rovaniemen pohjoissaamen kielen tuntiopettajan sijaisuutta voi hakea 19.1. asti.Eljas Niskanen / Yle

Alkuvuosi on lähtenyt liikkeelle melko ikävissä merkeissä monessa rovaniemeläisessä saamelaisperheessä. Ensimmäisellä kouluviikolla vanhemmat saivat koululautakunnalta tiedon, että pohjoissaamen kielen tunteja ei ole mahdollista järjestää, koska kaupungilla ei ole opettajaa.

Vanhempi Berit-Ellen Proksi on huolissaan tilanteesta. Proksin poika käy Ylikylän koulun toista luokkaa, ja hänellä on viikoittain kaksi tuntia pohjoissaamen äidinkielen opetusta. Tämän vuoden puolella opetusta ei ole kuitenkaan ollut, eikä tulevaisuudesta ole minkäänlaista tietoa.

– Minun mielestäni tämä on niin väärin. Kaupungin pitäisi järjestää opetusta jollakin tavalla, vaikka etäopetuksena jostakin toisesta kunnasta, ehdottaa Proksi.

Vanhempaa opetuksen puuttuminen harmittaa.

– Eihän muidenkaan kouluaineiden kohdalla ole niin, että jos ei ole opettajaa, niin sitten ei voi opiskella matematiikkaa, sanoo Proksi.

Proksille asia on tuottanut myös ylimääräistä stressiä.

– Totta kai, tämä on hyvin ikävää. Muutenkaan täällä kaupungissa ei ole helppoa olla saamelainen.

Kaupunki pyytänyt apua saamelaiskäräjiltä ja Utsjoen kunnalta

Tällä hetkellä Rovaniemen kaupungissa pohjoissaamea opiskelee yhteensä 64 oppilasta, 19 eri koulussa. Syyslukukaudella suurin osa oppilaista on ollut etäopetuksessa, lähiopetusta on järjestetty vain Ylikylän koulussa.

Ylikylän koulun rehtori Petri Mäkelän mukaan tämän vuoden alusta saamen kielen tunteja ei ole pystytty järjestämään. Kaupunki on yrittänyt rekrytoida pohjoissaamenkielistä tuntiopettajaa marraskuusta lähtien, mutta huonolla menestyksellä.

– Tällä hetkellä haetaan opettajaa, että voitaisiin jatkaa opetusta myös tämä kevätlukukausi loppuun. Olemme olleet yhteydessä saamelaiskäräjiin, Utsjoen kuntaan ja myös aluehallintovirastoon. Sieltä on sitten varmaan verkkoja heitelty vesille, mutta ei ole sitäkään kautta tullut meille opettajaa, kertoo Mäkelä.

Rovaniemen kaupunki on hätätilanteessa yrittänyt saada saamenkielistä opetusta myös saamen kielten etäopetushankkeen kautta.

– Hanke ei pysty tarjoamaan pohjoissaamen oppilaille opetusta, koska meillä Rovaniemellä tarve on niin suuri. Se määrä olisi niin monta tuntia viikossa, että heillä ei ole siihen resursseja, kertoo Mäkelä.

Utsjoen kunnan ja saamelaiskäräjien yhteisellä saamen kielten etäopetushankkeella on tällä hetkellä kaikkiaan 90 oppilasta, joista 44 on pohjoissaamen kielen opiskelijoita.

– Meillä ei ole tällä hetkellä mahdollisuutta lisätä ryhmämäärää tämän kevään hankerahoituksen puitteissa. Emme ole varautuneet siihen, että yhtäkkiä tulee 60 oppilasta lisää. Tulevaisuudessa asiasta voidaan neuvotella, mutta ainakaan tänä keväänä se ei ole mahdollista, kertoo etäopetushankkeen projektipäällikkö Hanna Helander.

Saamenkielisen opettajan löytäminen on haastavaa

Ylikylän koulun rehtori Petri Mäkelän mukaan Rovaniemen kaupunki yrittää parhaansa mukaan löytää lapsille pohjoissaamenkielisen tuntiopettajan, mutta se voi olla haasteellista.

– Kyllä se näin on ollut vuosien ajan, se on ollut aina vähän ongelmallista, myöntää Mäkelä.

Koltan- ja inarinsaamenkielisillä oppilailla ei opetuksen suhteen ole ongelmia, sillä kaupunki ostaa kielten opetuksen saamen kielten etäopetushankkeen kautta.

Rovaniemen pohjoissaamen kielen tuntiopettajan sijaisuutta voi hakea 19.1. asti. Mäkelä toivoo, että ihmiset vinkkaisivat asiasta eteenpäin ja opettaja löytyisi. Ongelman ydin on kuitenkin se, ettei päteviä saamenkielisiä opettajia ole tarpeeksi, arvelee Mäkelä.

– Toivotaan, että saamen kielen pätevöittämiskoulutus tuottaa meille saamenkielentaitoisia ja päteviä opettajia ja kun ensi syksynä laitetaan tehtävä auki, niin hakijoita olisi, sanoo Petri Mäkelä.

Lue seuraavaksi