Hyppää sisältöön

Aito avioliitto ry ei päässyt näytteilleasettajaksi Educa-messuille – yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnan mukaan yhdistystä syrjittiin

Suomen Messut ja Opetusalan ammattijärjestö OAJ ovat niukkasanaisia lautakunnan päätöksestä.

Aito Avioliitto ry haluaa säilyttää avioliiton miehen ja naisen välisenä. Kuva mielenosoituksesta vuodelta 2015. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Opettajien ammattijärjestö OAJ ja Suomen Messut syrjivät Aito avioliitto ry:tä perumalla järjestön osallistumisen Educa 2019 -messuille, toteaa yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta ratkaisussaan.

Järjestön oli tarkoitus osallistua opetusalan messuille näytteilleasettajana, mutta OAJ perui yhdistyksen osallistumisen jäseniltä ja messuvierailta tulleen runsaan kritiikin vuoksi.

Aito avioliitto ry ja yhdistyksen silloinen puheenjohtaja valittivat messujärjestäjien päätöksestä yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnalle.

Valituksen mukaan messujärjestäjät asettivat Aito avioliitto ry:n erilaiseen asemaan muihin näytteilleasettajiin nähden, kun osallistumisoikeus peruttiin yhdistyksen mielipiteiden ja arvojen vuoksi. Yhdistys piti perumista kohtuuttomana ja liioiteltuna reaktiona.

Aito avioliitto ry haluaa säilyttää avioliiton miehen ja naisen välisenä. Yhdistys kertoo haluavansa korostaa lapsen oikeutta isään ja äitiin ja haluavansa edistää lapsen terveen sukupuoli-identiteetin kehittymistä.

Lautakunta: Ei olisi aiheutunut vaaraa turvallisuudelle

Vastauksessaan yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnalle OAJ ja Suomen Messut kiistivät syrjineensä hakijoita tai toimineensa lain vastaisesti. Suomen Messujen ja OAJ:n mukaan peruutuksen syynä oli halu varmistaa messujen onnistuminen, ennaltaehkäistä häiriöitä ja edistää turvallisuutta.

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta katsoi, että Aito avioliitto -yhdistyksen jo kertaalleen hyväksytyn osallistumisen peruuttaminen johtui yhdistyksen kannattamaan mielipiteeseen liittyvästä negatiivisesta huomiosta.

Lautakunta toteaa päätöksessään, ettei järjestön osallistuminen olisi aiheuttanut vaaraa turvallisuudelle. Lautakunta kieltää päätöksessään OAJ:ta ja Suomen Messuja jatkamasta syrjintää mielipiteen perusteella.

Vastaajat niukkasanaisia päätöksestä

Suomen Messut ja Opetusalan ammattijärjestö OAJ ovat niukkasanaisia syrjintäpäätöksestä.

Sekä Educasta vastaava myyntiryhmäpäällikkö Tanja Pasila Messukeskuksesta että OAJ:n viestintäjohtaja Hanna Ottman perustelevat vaitonaisuutta sillä, että asian käsittely on kesken.

Pasila ei myöskään kerro, onko yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnan päätöksellä jotain vaikutusta tuleviin Educa-messuihin, jotka järjestetään kuun lopussa poikkeuksellisesti verkossa.

– Keskitymme nyt Educa verkossa -tapahtuman onnistuneeseen toteutukseen emmekä kommentoi tätä asiaa enempää kuin että asian käsittely on kesken, Pasila sanoi STT:lle perjantaina.

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta on valtioneuvoston nimittämä itsenäinen toimija, joka valvoo yhdenvertaisuuslain noudattamista. Lautakunta voi kieltää syrjinnän jatkamisen ja asettaa tarvittaessa uhkasakkoja.

Korjaus 14.1. klo 21.28: Lautakunnan päätös muokattu oikeaan muotoon. Poistettu lause "kohtuuton ja liioiteltu reaktio", joka oli Aito avioliitto -yhdistyksen väite.

Täydennys 15.1. klo 14.40: Lisätty OAJ:n ja Suomen Messujen kommentit.

Lue lisää: