1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Talvisää

Lapiosoturi Katja Kunnari kutsuu kaupunkilaisia siivoamaan yhteisvoimin kinoksia pois kulkureiteiltä

Toini-myräkän taivastelua some-kanavissa seurannut turkulaisnainen tuumasi, että yhdessä saisi vähällä aikaan enemmän.

Talvisää
Lapiosoturi Katja Kunnari siivoaa vapaaehtoisesti lumiesteitä - ja haastaa muutkin mukaan lumitiimiin
Lapiosoturi Katja Kunnari siivoaa vapaaehtoisesti lumiesteitä - ja haastaa muutkin mukaan lumitiimiin

TurkuLumi on torstaina päässyt pakkasten purressa paakkuuntumaan jo koviksi kokkareiksi, mutta se ei estä lapiosoturi Katja Kunnaria putsaamasta jälleen yhtä kulkuväylää helpommin liikuttavaan kuntoon.

Aluksi pelkällä muovilapiolla nietoksia vastaan taistellut Kunnari on kasvattanut arsenaaliaan metallisella lumilapiolla.

Lapiot kulkevat hänen mukanaan työmatkalla, ja lumet saavat kyytiä linja-autopysäkeiltä ja suojateiden reunoista.

Samaan Kunnari kutsuu muitakin, sillä Toini humautti tiistain ja keskiviikon aikana myös Turkuun reilun lumipeitteen. Vielä maanantaina maa oli liki musta, nyt lumipatjan paksuus on 20–40 senttimetriä.

Voisimmeko olla yhteisöllisempiä ja toimia yhteisen hyvän vuoksi? Jos kaikki, jotka omistavat lapion ja pystyvät käyttämään sitä lapioisivat lähimmän tai toisiksi lähimmän pysäkin tai suojatien reunan puhtaaksi? Näin kaupungissa olisi äkkiä helpompi liikkua niidenkin, jotka eivät voi vaan hypähtää lumivallien yli.

Katja Kunnari Facebook-ryhmässä

Katja Kunnari näki muutamassakin Facebookin yhteisöryhmässä päivittelyjä siitä, ettei aurauskalusto ehdi heti joka paikkaan ja syntyy lumivalleja. Rollaattorilla tai lastenvaunuilla niitä on hankala ylittää.

– Yksikin henkilö kertoi auttaneensa suojatiellä valliin kaatuneen mummon ylös. Mietin, voisimmeko tehdä enemmän, että myös huonojalkaiset ja esimerkiksi lastenrattaiden kanssa liikkuvat pääsisivät kulkemaan paremmin kaupungissa, kertoo Kunnari.

Lapiosoturi Katja Kunnari Turusta peräänkuuluttaa yhteisvastuuta lumiesteiden poistamisessa
Lapiosoturi Katja Kunnarilla on järeät aseet kinoksia vastaan.Päivi Leppänen / Yle

Vaikka kaupunkilaisten tehtävä ei olekaan hoitaa kaikkia Turun katuja, kaivataan poikkeustilanteessa Katja Kunnarin mielestä yhteisöllisyyttä. Esteettömyyttä voi auttaa kykyjensä ja jaksamisensa mukaan.

– Varsinkin omakoti- ja rivitaloissa aika monella on omat lapiot. Jos vaikka lähimmän pysäkin tai suojatien katsoisi työmatkan varrelta, tulisi nopeastikin puhdasta jälkeä.

Sosiaalisessa mediassa Katja Kunnari on saanut pääosin kiitosta ja suitsutusta lapiosoturit-päivityksistään, aina kaupunginjohtoa myöten. Arjen enkeliksikin häntä on mainittu.

Lapiosoturi Katja Kunnari auttaa vapaaehtoisesti poistamaan esteitä suojateiltä ja pysäkeiltä
Paakut pois suojatieltä aura-auton jäljiltä.Päivi Leppänen / Yle

Vähemmän kuitenkin on heitä, jotka löytävät tempauksesta nokankoputtamista. Eihän kaikilla kaupunkilaisilla ole lapiota, ja siksi veroja maksetaan, että kulkureitit pysyvät kunnossa.

– Yleensäkin kaikkia ryhmiä leimaa vähän se, että niissä on aika paljon negatiivista kommentointia. Osasin siihen varautuakin, että varmaan tulee myös poikkipuolista sanaa, kuittaa Kunnari.

Yhteiskäyttölapioilla yhteistä hyvää

Yksi kauppias oli face-keskustelun huomattuaan ilmoittanut laittavansa lumilapion kaupan seinustalle vapaaseen käyttöön. Kunnari ehdottaa, että myös esimerkiksi taloyhtiöt voisivat hankkia lumilapioita yhteiskäyttöön.

Katja Kunnari toivoo, että yhä useampi nappaa lapion matkaansa vaikkapa töihin mennessään.

– Voidaan sitten moikata matkalla lapiot kourassa ja putsata yksi suojatie. Mistä saisi paremman fiiliksen kuin auttaa muita ihmisiä pääsemään bussipysäkille tai suojatietä pitkin kauppaan? Mikäs sen mahtavampaa!

Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella perjantaihin 15.1.2021 kello 23.00 asti.

Lapiosoturi Katja Kunnari kaipaa yhteisvastuuta lumiesteiden poistoon
Valmis. Lapiosoturi jatkaa matkaansa.Päivi Leppänen / Yle

Aiemmin Toini-myräkästä:

Vaarallinen "igluauto" kaahaili poliisin nalkkiin – liikenneopettaja neuvoo: näin kuorit autosi kinoksesta ja pääset liikkeelle

Toini-pyryn voima heikkenee, seuraavaksi iskee pakkanen – kahden kuplahallin katto romahtanut, Naantalissa myrsky pudotti voimalinjan

Yle seurasi Toini-pyryä: Vaikeat liikenneolosuhteet jatkuvat pitkälle keskiviikkoon

Lue seuraavaksi