1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Kymmenen hengen kokoontumisrajoitus jatkuu Pirkanmaalla ainakin helmikuun alkupuolelle saakka

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston linjaus koskee myös Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Vaasan sairaanhoitopiirejä.

koronavirus
ihminen kadulla
Koronatilanne ei salli kokoontumisrajoitusten lieventämistä Pirkanmaalla.Jani Aarnio / Yle

Kymmenen hengen kokoontumisrajoitus jatkuu Pirkanmaalla ainakin noin kolme ja puoli viikkoa. Aluehallintoviraston mukaan rajoitus on välttämätön koronaepidemian rauhoittamiseksi.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto päätti torstaina jatkaa yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten osallistujamäärän rajoittamista kymmeneen henkilöön Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Vaasan sairaanhoitopiirien alueella.

Linjaus koskee tilaisuuksia sekä sisä- että ulkotiloissa. Rajoitukset ovat voimassa 8. helmikuuta asti.

Rajoituksen piirissä ovat muun muassa markkinat, konsertit, teatterinäytökset ja urheiluottelut, joissa on yleisöä.

Aluehallintoviraston toimivalta ei ulotu yksityisiin tilaisuuksiin, kuten illanviettoihin tai perhejuhliin, eikä normaaliin, jatkuvaluonteiseen palvelutoimintaan.

Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä suosittelee kuitenkin, että myös yksityistilaisuuksissa henkilöitä on korkeintaan kymmenen. Ryhmä on antanut lukuisia muitakin suosituksia ja rajoituksia (siirryt toiseen palveluun) koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

Myöskään viranomaisten kokoukset, kuten kunnanvaltuuston, -hallituksen ja lautakuntien kokoukset, eivät kuulu aluehallintoviraston rajoitusten piiriin. Nämäkin suositellaan järjestettävän etäkokouksina.

Perusteena muun muassa virusmuunnos

Aluehallintoviraston mukaan enintään kymmenen hengen kokoontumisia voi järjestää, mutta tällöinkin on noudatettava ehdottoman tarkasti ja kaikilta osin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjetta turvaetäisyyksistä ja hygieniakäytännöistä.

Aluehallintovirasto suosittelee painokkaasti välttämään kaikkia fyysisiä kokoontumisia, joita ei ole pakko järjestää.

Virasto perustelee rajoituksen jatkoa muun muassa Suomessakin havaitun virusmuunnoksen uhkalla.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan Suomessa on todettu kymmeniä muuntuneen koronaviruksen aiheuttamia tartuntoja. Uusi virusmuunnos voi yleistyessään aiheuttaa selvästi aiempaa nopeammin leviävän epidemian ja vaarantaa terveydenhuoltojärjestelmän kantokyvyn.

Valtakunnallisesti koronatilanne on avin mukaan hyvin vakava. Tilanteen laajamittainen, äkillinen heikentyminen on mahdollista koko maassa, ellei torjuntatoimia jatketa.

Länsi- ja Sisä-Suomen alueen sairaanhoitopiirit Keski-Pohjanmaata lukuun ottamatta ovat edelleen epidemian kiihtymisvaiheessa.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pirkanmaalla.

Lisää Pirkanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Lue seuraavaksi