1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. YTHS

Ammattikorkeakoululaisten siirtyminen YTHS:n piiriin ruuhkautti ajanvarauksen – odotettu uudistus käynnistyi kangerrellen Lounais-Suomessa

Ammattikorkeakoululaiset siirtyivät YTHS:n hoidettavaksi vuodenvaihteessa.

YTHS
Turun amk:n opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtaja Jade Tähtinen järjestelee Turun amk:n paitoja
Turun ammattikorkeakoulun opiskelijakunta TUO:n hallituksen puheenjohtaja Jade Tähtisen mielestä on hyvä, että korkeakouluopiskelijoilla on nyt tasa-arvoinen terveydenhuolto. Paula Collin / Yle

Ammattikorkeakoululaisten siirtyminen Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS:n hoidettavaksi on käynnistynyt kangerrellen.

Puhelinpalveluissa on ruuhkaa, eikä kaikkia työntekijöitä ole vielä saatu palkattua.

– Hoidontarpeen arvio siirtyi valtakunnallisesti hoidettavaksi, ja sinne rekrytoitiin osittain ihan uutta väkeä. Heitä on nyt ensimmäiset päivät perehdytetty ja se on hidastanut hiukan tätä liikkeelle lähtöä, kertoo YTHS:n läntisen alueen johtaja Maisa Kuusela.

Turussa myös remontti on edelleen kesken. Se johtuu rakennusluvan käsittelyn viivästymisestä.

Kuusela arvioi, että tilanne normalisoituu helmikuussa.

Tasa-arvo oli tervetullutta

Ammattikorkeakoululaiset siirtyivät YTHS:n hoidettaviksi vuodenvaihteessa. Kyse on pitkään valmisteilla olleesta uudistuksesta, joka yli kaksinkertaisti YTHS:n asiakasmäärän.

Turun ammattikorkeakoulussa uudistus otettiin ilolla vastaan. Se laajensi palveluita ja toi tasa-arvoa korkeakouluopiskelijoiden välille.

– Meillä on Turussa toimineet palvelut tosi hyvin tähänkin mennessä, mutta nyt saimme mukaan hammashuollon. Odotamme, että palveluiden laatu ja hoitoonpääsy pysyvät samana, mutta asia huolettaa nyt ainakin siirtymän alkuvaiheessa, sanoo Turun ammattikorkeakoulun opiskelijakunta TUO:n hallituksen puheenjohtaja Jade Tähtinen.

YTHS:n palveluja jo käyttäneiden yliopisto-opiskelijoiden keskuudessa keskustelua on herättänyt muun muassa gynekologien poistuminen. Maisa Kuusela kertoo, että uudistuksessa YTHS:lle jätettiin erikoislääkäreistä ainoastaan psykologit ja ihotautilääkärit.

– Valtaosa nuorten naisten gynekologisista ongelmista on sellaisia, että ne ovat yleislääkärin hoidettavissa. Palveluita saa, mutta ei erikoislääkäriltä. Hyvin pieni osa joudutaan lähettämään meiltä eteenpäin, Kuusela sanoo.

Maisa Kuusela
YTHS:n läntiseen alueen johtaja Maisa Kuusela uskoo, että helmikuussa päästään normaalirytmiin, kun loputkin uudet työntekijät aloittavat, remontti Turussa valmistuu ja ajanvaraus rullaa taas sujuvasti. Arash Matin / Yle

YTHS panostaa nyt mielenterveyteen

Opiskelijat maksavat terveydenhuollostaan nyt 35,80 euroa lukukaudessa. Yliopistoissa maksu sisältyi ennen ylioppilaskunnan jäsenmaksuun, mutta ammattikorkeakouluissa maksu on uusi.

– Nyt kun se tuli pakolliseksi, niin käyn varaamassa itselleni hammashoitoajan ja muut asiat, joita en ole vähään aikaan käyttänyt. Otan hyödyn irti siitä, kommentoi tuotantotalouden opiskelija Johan Laine.

TUO:n hallituksen puheenjohtaja Jade Tähtinen arvioi, että maksusta ovat harmissaan lähinnä ne, jotka tekevät opiskeluaikana töitä ja kuuluvat työterveyshuollon piiriin.

YTHS on uudistuksessa panostanut erityisesti opiskelijoiden mielenterveyteen ja jaksamiseen. Mielenterveyspalveluiden kysyntä opiskelijoiden keskuudessa viime vuonna selvästi.

– Meille on nyt rekrytoitu psykiatrisia hoitajia, jotka on ihan etulinjassa ottamassa potilaita vastaan silloin kuin mielenterveysongelmia on. Valtaosa asioista hoituu ihan siellä hoitajien vastaanotolla, Maisa Kuusela sanoo.

Lue myös:

YTHS vastaa nyt ammattikorkeakoulujen opiskelijaterveydenhuollosta – Polamkin opiskelijaedustaja: "Palveluista ei ole paljon tiedotettu"

Korkeakouluopiskelijoiden terveydenhuolto on nyt yhden maksun takana: moni asia muuttuu, tässä lyhyet vastaukset askarruttaviin kysymyksiin

Lue seuraavaksi