1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. uhanalaiset lajit

Eläintarhojen asiakaskato uhkaa eläintarhoja ja siten sukupuuton uhkaamien lajien pelastamista – Katso, miten intiansarvikuono saa poikasen ja merihevosuros synnyttää

Maailmassa on kymmeniä eläimiä ja kasveja, jotka elävät enää eläintarhoissa.

uhanalaiset lajit
Harvinainen intiansarvikuono syntyi Wrocławin eläintarhassa Puolassa
Harvinainen intiansarvikuono syntyi Wrocławin eläintarhassa Puolassa

Koronaepidemia on romahduttanut eläintarhojen asiakasmäärät. Monet ihmiset välttelevät paikkoja, joihin kerääntyy paljon väkeä samaan aikaan samaan aikaan, kun viranomaiset pyrkivät myös rajoittamaan väenkokoontumista.

Lipputulojen väheneminen merkitsee myös iskua eläintarhojen harjoittamalle harvinaisten eläinlajien pelastustyölle. Eläintarhat ovat käyttäneet vuosittain satoja miljoonia euroja työhön, jolla pelastetaan sukupuuton partaalla olevia lajeja.

Maailmassa on ainakin 77 eläin- ja kasvilajia, jotka on jo julistettu luonnossa sukupuuttoon kuolleiksi, mutta joiden yksilöitä elää edelleen tarhaolosuhteissa, kertoo Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto IUCN.

– Luonnossa sukupuuttoon kuolleet lajit ovat täysin riippuvaisia ihmisten tarjoamasta hoivasta, sanoo Lontoon luonnontieteellisen seuran tutkija John Ewen Britannian yleisradiolle BBC:lle (siirryt toiseen palveluun).

Britannian hallitus on laatinut tukipaketin maan noin 300:lle eläintarhalle, mutta ainakin vielä syksyllä vain yksi oli täyttänyt hakuehdot. Tuen saamisen ehtona on, että eläintarhan tulisi olla vain kolmen kuukauden päässä konkurssista.

Tämä on eläintarhoille liian tiukka ehto, koska jos tarha olisi noin lähellä vararikkoa, olisi se jo täyttä päätä etsimässä uutta kotia eläimilleen.

Monet eläintarhat saattavat varojen puutteessa joutua lopettamaan harvinaisten eläinten paritusohjelmat, jotka ovat välttämättömiä kaikkein uhanalaisimpien lajien tulevaisuudelle.

Toistaiseksi työ kuitenkin vielä jatkuu. Puolalaisessa Wroclawin eläintarhassa koettiin 6. tammikuuta iloisia hetkiä, kun uhanalaiselle intiansarvikuonolle (Rhinoceros unicornis) syntyi poikanen (katso pääkuvan video).

Sydneyn SEA LIFE -akvaariossa saatiin kuvattua harvinainen tapahtuma, kun merihevosuros synnytti kymmeniä poikasia. Merihevosilla lisääntyminen on muihin lajeihin nähden poikkeuksellista, sillä päävastuussa on koiras.

merihevosen poikasia
Harvinaista videokuvaa merihevosista

Merihevosnaaras laskee munansa koiraan vatsapuolella olevaan pussiin, jossa munat hedelmöittyvät ja alkavat kehittyä. Kun poikaset ovat kasvaneet riittävästi, koiraan pussi avautuu ja poikaset syntyvät.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi