Hyppää sisältöön

Erimielisyydet valtavan EU-tukipaketin miljardeista ajoivat Italian hallituksen kuilun partaalle – Mistä kiistassa on kyse?

Entinen pääministeri Matteo Renzi veti tukensa nykyhallitukselta.

Italia Viva -puolueen johtaja Matteo Renzi joulukuisessa tv-ohjelmassa. Kuva: Angelo Carconi / EPA

Italiassa entisen pääministeri Matteo Renzin johtama Italia viva -puolue on kertonut jättävänsä pääministeri Giuseppe Conten johtaman keskustavasemmistolaisen hallituksen.

Renzi kertoi asiasta keskiviikkona ja ilmoitti, että puolueen ministerit Teresa Bellanova ja Elena Bonetti eroavat tehtävistään.

Renzin päätös asettaa Conten tukalaan asemaan ja saattaa pahimmassa tapauksessa merkitä sitä, että Italian hallitus kaatuu.

Tämä johtuu siitä, että Renzin puolue on maan parlamentissa vaa'ankieliasemassa.

Taustalla erimielisyydet EU-tukien käytöstä

Renzi on jo pitkään arvostellut hallitusta sen harjoittamasta politiikasta Italian EU:lta saaman yli 200 miljardin euron koronaelvytystuen suhteen.

Renzin mukaan hallitus on hidastellut tukipaketin yksityiskohtien julkistamisessa, pitänyt hallituskumppaneitaan ja Italian parlamenttia pimennossa, sekä kohdistanut tukirahoja vääriin kohteisiin.

Italia on EU:n historiallisen suuren koronatukipaketin suurin vastaanottaja. Sen saama budjettituki ja lainat muodostavat yhteensä yli kymmenen prosenttia maan koko vuoden bruttokansantuotteesta.

Lue lisää: Kuka maksaa ja kuinka paljon, kun Eurooppa yrittää nousta koronakriisistä – lue 8 kysymystä EU:n jälleenrakennusrahastosta

Tämä johtuu siitä, että Italian talous oli jo ennen koronaa heikoissa kantimissa, ja korona iski Italiaan harvinaisen kovaa.

Italia menetti koronan seurauksena yhdeksän prosenttia bruttokansantuotteestaan, kun Suomessa vastaava luku (siirryt toiseen palveluun) oli neljän prosentin luokkaa.

Euroopan komissio edellyttää, että koronatukea saavat jäsenmaat käyttävät varat ympäristöystävällisen kasvun luomiseen, talouskasvua synnyttävään politiikkaan sekä digitaalisen talouden edistämiseen.

Koronapandemia vei Italialta matkailutuloja. Kuvassa Rooman espanjalaiset portaat. Kuva: Fabio Frustaci / EPA / ANSA

Renzi on arvostellut hallitusta muun muassa siitä, ettei sen suunnitelma tuen käytöstä sisällä tarpeeksi konkretiaa siitä, mihin tuki kohdistetaan.

Riskinä on Renzin mukaan se, ettei tuki kohdistu sellaisiin kohteisiin, joilla saadaan aikaan talouskasvua ja toteutetaan EU:n asettamia tavoitteita.

Hänen mukaansa esimerkiksi koulutus ja tulevaisuusinvestoinnit olisivat ansainneet enemmän tukea.

Lisäksi Renzi on ihmetellyt sitä, miksei Italia ole hakenut Euroopan vakausmekanismin ESM:n kautta jaettavaa maksimissaan 36 miljardin euron lisälainaa ylikuormittuneen terveydenhuoltojärjestelmänsä tukemiseen.

Taloustieteilijä: “Renzillä on pointti”

Yle pyysi yhtä Italian arvostetuimmista taloustieteilijöistä Lorenzo Codognoa kommentoimaan Italian suunnitelmia.

Codogno on Italian valtiovarainministeriön entinen pääekonomisti ja London School of Economicsin professori.

– Renzin mukaan Italian elvytyssuunnitelmalta puuttuu fokus, se on liian hidas ja epärealistinen. Renzillä on pointti, Codogno sanoo.

Hänen mukaansa Italialla kesti kuusi kuukautta laatia suunnitelma varojen käytöstä, ja sekin oli lyhyt 13 sivun tiivistelmä maan visiosta.

Italian pääministeri Giuseppe Conte tapasi EU-johtajia Brysselissä heinäkuussa. Kuva: Francisco Seco / EPA

Conten hallitus on kuitenkin tullut asiassa vastaan, ja maanantaina se paljasti yksityiskohtaisemman 178 sivun suunnitelman koronatuen käytöstä. (siirryt toiseen palveluun)

Siinä hallitus kertoo kohdistavansa EU:n koronatuesta esimerkiksi 69 miljardia euroa ympäristöystävälliseen kasvuun, 32 miljardia kestävään liikennepolitiikkaan, 28 miljardia koulutukseen ja 46 miljardia digitaaliseen kehitykseen, innovaatioihin ja kulttuuriin.

Suunnitelma on kuitenkin varsin yleisellä tasolla, eikä siinä kerrota yksityiskohtaisesti siitä, mihin hankkeisiin tukea suunnataan, miten rahankäyttöä valvotaan ja millaisella aikataululla tuki jaetaan, Codogno arvioi.

Kiistaa on erityisesti tuen valvonnasta ja hallinnoinnista

– Conte haluaa varoja jakamaan ja käyttöä valvomaan asiantuntijoista koostuvan neuvoston, mitä Renzi puolestaan pitää epädemokraattisena, Codogno sanoo.

Missä ovat kipeät mutta tarvittavat rakenteelliset uudistukset?

Tästä huolimatta Codogno pitää Italian elvytyssuunnitelmaa varsin hyvänä, ainakin paperilla.

Tärkeät talouden osa-alueet saavat valtavan määrän tukea, ja tällä on mahdollisuus nykyaikaistaa Italian vanhanaikaista talousmallia.

On kuitenkin ongelma.

– Missä ovat rakenteelliset uudistukset, Codogno kysyy.

Ylen haastattelema Bolognan yliopiston taloustieteen professori Stefano Toso arvioi marraskuussa, että Italian hidas talouskasvu johtuu tehottomasta julkisesta sektorista, ikääntyvästä väestöstä ja työvoiman matalasta tuottavuudesta.

Lue tästä Ylen Rooman toimittajan Jenna Vehviläisen juttu: Miksi Italian talous on kuralla, vaikka italialaiset ovat vauraita? Tilastot näyttävät, mistä alamäki alkoi

Toso myös peräänkuulutti lisäpanostuksia koulutukseen ja innovaatioihin, mutta niitä on siis elvytyspaketin myötä tulossa.

Italian ongelma on valtava elintasokuilu pohjoisen ja etelän välillä. Kuvassa Sisilian suurin kaupunki Palermo. Kuva: Francesco Bellina

Kipeät rakenteelliset uudistukset loistavat kuitenkin poissaolollaan.

OECD:n mukaan (siirryt toiseen palveluun)Italian pitäisi ryhtyä toimiin. Tehtävää nimittäin riittää.

Italian pitäisi sen mukaan tasata maan etelä- ja pohjoisosan välistä valtavaa elintasokuilua, lisätä työvoiman osaamista panostamalla koulutukseen, tehostaa oikeuslaitoksen ja julkishallinnon toimintaa, sekä vähentää veronkiertoa ja lyhentää valtavaa valtionvelkaansa.

Renzi kuvittelee olevansa kokoaan suurempi

Vaikka Codogno jakaakin Renzin huolen Italian elvystyspaketista, hänen mielestään Renzi menee liian pitkälle.

– Italia vivaa kannattaa vain kolme prosenttia italialaisista. Eihän Renzi voi tällä kannatuksella ohjailla koko hallituksen toimintaa, hän arvioi.

Kyse on siis myös valtataistelusta ja egoista. Codogno muistuttaa, että Conte nauttii edelleen Italiassa harvinaisen korkeaa kannatusta.

Oppisitiojohtaja Matteo Salvini uhmaa Euroopan unionia. Kuva: Fabio Frustaci / EPA

Renzin pitkäaikainen kilpakumppani Viiden tähden liike on hallituksen suurin puolue paikkamäärässä mitattuna, ja juuri se nimitti Conten Italian johtoon.

– Conte on vahvasti keskustalainen, eli taistelee samasta poliittisesta tilasta Renzin kanssa, Codogno sanoo.

Nyt ei olisi varaa leikkiä tulella.

Jos hallitus kaatuu ja mennään uusiin vaaleihin, on Codognon mukaan todennäköistä, että euroskeptinen oikeisto voittaa vaalit.

Tämä ajaisi maan törmäyskurssille EU-johdon kanssa, koska laitaoikeistoon kuulun La Legan johtaja Matteo Salvini on sanonut, ettei halua Italian noudattavan EU:n ohjeita siitä, mihin koronatukea pitää kohdentaa.