1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntavaalit

Lapissa kuntavaalien ehdokashankinnasta voi tulla paikoin työlästä – keskusta painii myös sisäisten ristiriitojen kanssa

Lapissa perussuomalaiset uskoo, että puolue lisää kannatustaan tuntuvasti kevään kuntavaaleissa ja vie ääniä esimerkiksi juuri keskustalta.

kuntavaalit
Kuvassa on Keskustan uusi puheenjohtaja Annika Saarikko ja hävinnyt puheenjohtaja Katri Kulmuni.
Keskustapuolueen valtakunnallinen kannatus on heikolla tolalla ja puoluetta on Lapissakin ravistellut myös kansanedustaja Katri Kulmunin ero ministerin paikalta sekä puheenjohtajakisa, jossa Annika Saarikon ja Kulmunin mittelö päättyi Saarikon voittoon.Silja Viitala / Yle

Kuntavaaleihin on aikaa kolme kuukautta ja puolueet yrittävät hankkia hyviä ehdokkaita listoille ilman suurten yleisötapahtumien tuomaa apua. Ehdokaslistat on jätettävä maaliskuun 9. päivä.

Keväällä kuntavaalikampanjointi tyrehtyi ainakin osaksi koronaan, mikä on useissa puolueissa aiheuttanut kiirettä loppurutistuksen lähestyessä.

Lapin suurin puolue keskusta joutunut lähtemään kohti kuntavaaleja nyt erityisen haasteellisista asetelmista. Puolueen kannatus on heikolla tolalla ja puoluetta on Lapissakin ravistellut myös kansanedustaja Katri Kulmunin ero ministerin paikalta sekä puheenjohtajakisa, jossa Annika Saarikon ja Kulmunin mittelö päättyi Saarikon voittoon.

Katri Kulmuni ei ole vielä ilmoittanut kuntavaaliehdokkuudestaan, mutta nuoren poliitikon poisjäänti olisi toki erikoista. Keskustan varapuheenjohtaja ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi on varmistanut kuntavaaliehdokkuutensa Rovaniemellä.

Ehdokasasettelu on piirien mukaan ajankohtaan nähden hieman paremmalla tolalla kuin edellisissä kuntavaaleissa, mutta varsinkin pienemmissä kunnissa työtä riittää vielä. Lapissakin on myönnettävä, että puolueen alhainen kannatus heijastuu vääjäämättä myös maakunnan vaalityöhön.

Toisaalta huolta aiheuttaa myös se, että keskustan sisäiset ristiriidat kunnissa uhkaavat rapauttaa talkoohenkeä ja vaikuttaa myös ehdokasasetteluun. Keskinäiset erimielisyydet ovat hyvin tiedossa muun muassa puolueen perinteisellä ydinkannatusalueella Peräpohjolassa.

– Jonkin verran olen huolestunut tilanteesta. Meillä on kuntia, joissa on hyvin pitkältä ajalta juontuvia ristiriitoja. Toisissa kunnissa on taas kyse juuri tällä valtuustokaudella tehdyistä kipeistäkin päätöksistä, joita tiukentuva kuntatalous ei ollenkaan ole helpottanut, sanoo Keskustan Peräpohjolan piirin puheenjohtaja Tanja Joona.

Piirin puheenjohtajan mielestä kunnissa tulisi nyt muistaa, että kuntavaalit ovat keskustalle hyvin keskeiset vaalit.

– Itse toivon, että nyt käytäisiin avointa keskustelua, sovittaisiin ristiriitoja ja suunnattaisiin katse eteenpäin kohti kevään vaaleja, Tanja Joona toteaa.

Perussuomalaisiin on tulijoita joka suunnalta

Edellisissä kuntavaaleissa rankan tappion Lapissa kokeneen Perussuomalaisten puheenjohtaja Juhana Kelloniemi kertoo, että puolueella oli jo joulukuussa enemmän ehdokkaita listalla kuin viime kuntavaaleissa. Erityisen hyvä ehdokastilanne on Rovaniemellä ja Torniossa.

– Mitä pienemmällä paikkakunnalla ollaan, sitä suurempi on pelko tunnustautua julkisesti perussuomalaiseksi ilman että työpaikka on vaarassa tai naapuri lakkaa tervehtimästä, vaikka tässäkin on menty parempaan suuntaan.

Kelloniemen mukaan perussuomalaiset on kannatusmittaustenkin mukaan keskustan kanssa liki samoissa lukemissa Lapissa. Puheenjohtaja näkee, että keskustan huono tilanne sataa selkeästi perussuomalaisten laariin, jonne toki on tullut ja on tulijoita edelleen myös kokoomuksesta ja vasemmalta.

– Kunnissa Lapissa perinteisesti päätöksenteko on tehty pienissä piireissä ja peräkammareissa. Jotkut puolueet ovat ehkä tottuneet siihen, että ne sanelevat ja tämä alkaa nyt sitten näkyä ihmisille ja perussuomalaiset tarjoaa mielestäni hyvän vaihtoehdon tähän kähmintään ja hyväveliverkostojen nokittamiseen.

Perussuomalaisten lappilainen kansaedustaja Kaisa Juuso asettuu Torniossa kuntavaaliehdokkaaksi.

Lapin perussuomalaisten vaalikampanjan avaus ja kojuja Lordin aukiolla Rovaniemellä
Perussuomalaiset hakevat Lapissa revanssia kuntavaaleissa, sillä 2017 puolue koki rankan tappion. Kuva on Lapin perussuomalaisten eduskuntavaalikampanjan avauksesta Rovaniemellä marraskuussa 2018. Perttu Ruokangas / Yle

Demarit ovat luottavaisia, Kemissä vasemmiston kisa kiristynee

Viime kuntavaaleissa SDP oli Lapissa voittajapuolue. Se kasvatti kannatustaan Kemissä ja Torniossa yli neljä ja Rovaniemellä yli viisi prosenttia. Ehdokkaita on nyt Lapissa listoilla jo pitkälle toistasataa.

Vaikka matkailumaakunta Lappi on korona-ajan kärsijä, demarit uskovat, että puolueen vahva kannatus vauhdittaa kuntavaaleja myös Lapissa.

– Hyvin luottavaisin mielin olen. Koronatilanne on kaikesta huolimatta hoidettu hyvin ja hallitusti. On välillä ollut monia haasteita kyllä Lapinkin näkökulmasta, mutta kuitenkin meitä on aina myöskin kuultu ja meillä on hyvät yhteydet ministeriöihin. Se varmasti luo luottamusta myös kuntiin, sanoo SDP:n Lapin piirin puheenjohtaja Maria-Riitta Mällinen.

Arvoitus on toistaiseksi, miten eläkeputken poistaminen näkyy vasemmiston kannatuksessa. Päätös koskettaa Lapissakin varsin suurta äänestäjäjoukkoa.

SDP:n vahvin kannatus Lapissa on Kemissä, missä vasemmistopuolueiden mittelön kaupungin ykköspuolueen asemasta uskotaan ennestäänkin kiristyvän. Viime kuntavaaleissa demarit kiri vasemmistoliittoa ja lisäsi paikkamääräänsä kolmella.

Vasemmistoliitolla on Kemissä jaettavana ainakin Kemi-Tornion seutupäälliköksi siirtyneen Sari Moisasen viime vaaleissa saamat lähes 300 ääntä, mutta myös muita pitkäaikaisia valtuutettuja saattaa siirtyä sivuun.

Rovaniemen ääniharava Esko-Juhani Tennilä ei ole kertonut ehdokkuudestaan kuntavaaleissa – toisaalta, hän ei ole myöskään ilmoittanut jättäytyvänsä pois kuntapolitiikasta. Kansanedustaja Markus Mustajärvi ei aio asettua enää Savukoskella ehdokkaaksi.

Vasemmistoliiton ehdokastavoitteesta Lapissa on saatu varmistettua noin puolet.

Vihreiden varapuheenjohtaja Riikka Karppinen.
Vihreiden Riikka Karppinen ei ole vielä ilmoittanut kuntavaaliehdokkuudestaan. Viime kuntavaaleissa vihreät lisäsi paikkamääräänsä Lapissa 11:stä 13:een.Petteri Bülow / Yle

Kokoomuksella haussa uusia ääniharavia, vihreät pyrkii lisäämään edustusta kunnissa

Kokoomus menetti kannatustaan Lapissa viimeksi niukasti, nyt sen kerrotaan edenneen ehdokasasettelussa edellisvaaleja paremmin ainakin Rovaniemellä ja Meri-Lapin seudulla.

– Erot kuntien välillä ovat tosi suuria ja ihmiset pohtivat ehdokkuutta ihan viimeiseen saakka, tavoitteena on kuitenkin saada 250 ehdokasta listoille, sanoo Kokoomuksen Lapin piirin toiminnanjohtaja Jukka Mäyrä.

Viime kuntavaalien Lapin ääniharava oli Rovaniemen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, kokoomuksen Heikki Autto, joka on jo lupautunut ehdolle kevään vaaleissa.

Rovaniemellä tosin kokoomuksen valtuustoryhmästä erotettu ja perussuomalaisiin loikannut Sara Seppänen sai hänkin viime vaaleissa 640 ääntä ja niin ikään kokoomuksesta perussuomalaisiin siirtynyt Matti Henttunen 269 ääntä.

Vihreiden tavoitteena on, kuten viime vaaleissakin, saada ehdokkaita jokaiseen Lapin kuntaan ja tuplata valtuutettujen määrä. Nyt puolueella on kahdeksassa kunnassa yhteensä 13 valtuutettua. Lapin piirin mukaan kiinnostus vihreitä kohtaan on nousussa.

Eduskunnasta täpärästi pudonnut Riikka Karppinen ei vielä ole kertonut, asettuuko hän kuntavaaliehdokkaaksi Lapissa.

Karppinen oli eduskuntavaaleissa puolueen ylivoimainen ääniharava Lapissa ja keräsi 7814 ääntä. Edellisissä kuntavaaleissa hänet valittiin Sodankylän valtuustoon 239 äänellä.

Lue seuraavaksi