1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. siirtolaisuus Yhdysvaltoihin

Raportti: Yhdysvaltain oikeusministeriö tiesi siirtolaisperheiden hajottamisen johtavan kaaokseen ja lasten traumatisoimiseen, mutta ankaraa politiikkaa jatkettiin

Sadat lapset etsivät vanhempiaan vielä kolme vuotta erottamisen jälkeen.

siirtolaisuus Yhdysvaltoihin
Erotettujen perheiden yhdistämistä vaativa mielenosoitus Yhdysvaltain kongressitalolla heinäkuussa 2018.
Erotettujen perheiden yhdistämistä vaativa mielenosoitus Yhdysvaltain kongressitalolla heinäkuussa 2018.Michael Reynolds / EPA

Yhdysvaltain oikeusministeriön toiminnasta on tehty hallintoraportti, jossa arvostellaan rajusti ministeriön rajusti laittomiin siirtolaisiin kohdistettua nollatoleranssi-politiikkaa.

Presidentti Donald Trumpin hallinto oli ottanut yhdeksi kärkihankkeeseen laittoman siirtolaisuuden estämisen. Oikeusministeriö toteutti ministeri Jeff Sessionsin johdolla politiikkaa, jossa kaikki laittomat siirtolaiset pidätettiin. Tarkoituksena oli luoda pelote, joka lopettaisi laittoman maahantulon.

Koska alaikäisiä lapsia ei voinut laittaa vankilaan, heidät erotettiin vanhemmistaan ja sijoitettiin sosiaaliviranomaisten perustamiin laitoksiin. Politiikan seurauksena oli hallinnollinen kaaos ja valtavasti inhimillistä kärsimystä, mutta ministeriön johto halusi jatkaa toimintaa.

Ministeriön toimia tutkineiden tarkastajien mukaan politiikan toteuttamisessa tehtiin vakavia virheitä, eikä ministeriön johto korjannut toimintaansa, vaikka ongelmat olivat hyvin tiedossa.

Lasten erottamista vanhemmista ei mietitty

Nollatoleranssi-politiikka oli voimassa 2,5 kuukauden ajan huhtikuusta kesäkuuhun vuonna 2018. Tuona aikana yli 3 000 perheen vanhemmat erotettiin lapsistaan. Tänään keskiviikkona jätetyn oikeuskanteen mukaan yli 600 perheen vanhemmat eivät ole vieläkään löytäneet lapsiaan.

Tarkastajien mukaan ministeriö käynnisti hankkeen ilmoittamatta siitä ennakkoon. Paikallisviranomiset eivät olleet lainkaan varautuneet siihen, että lapset erotetaan vanhemmistaan. Lisäksi ministeriön johto vähätteli sitä, miten hankalaa annettuja määräyksiä oli toteuttaa paikallistasolla.

Alussa johto oli uskonut, että lapset olisivat erossa vanhemmistaan vain muutamia tunteja, joten perheiden yhdistämistä ei mitenkään suunniteltu.

Pian kävi ilmi, että perheenjäsenet joutuivat olemaan erossa toisistaan määräämättömän ajan ilman, että lasten sijoittamiselle oli kelvollisia tiloja.

Uutiset pienten lasten sijoittamisesta säilöönottokeskusten surkeisiin häkkeihin levisivät maailmalla ja saivat aikaan valtavan vastalauseiden myrskyn. Myös paikallisviranomaiset kertoivat ongelmista. Tästä huolimatta politiikkaa jatkettiin ministeri Sessionsin vaatimuksesta.

Itkevä lapsi tienposkessa, kanaverkkoa ja telttaleiri – kuvat vanhemmistaan erotetuista lapsista näyttävät kylmän todellisuuden Yhdysvaltojen rajalla

Raportin mukaan ministeriön johto keskittyi vain laittoman siirtolaisuuden torjuntaan, eikä kiinnittänyt huomiota toimintansa seuraamuksiin.

Siirtolaisuus vähenikin, mutta inhimillinen hinta oli kova. Yhdysvaltain terveys- ja sosiaaliviranomaisten tietojen mukaan siirtolaisina Yhdysvaltoihin tulevat lapset ovat usein kärsineet jo kotimaansa huonoista oloista ja toiseen maahan siirtymiseen liittyvistä peloista.

Nämä lapset ovat joutuneet kokemaan vanhempiensa ja oman pidättämisensä ja erottamisen vanhemmistaan. Se on aiheuttanut heissä yhä voimakkaampaa pelkoa ja hylätyksi tulemisen tunnetta, samoin kuin monissa myös post-traumaattisia stressireaktioita. Kaoottinen perheidenyhdistämisprosessi ei ole helpottanut asiaa, raportoijat toteavat.

Yhdysvaltain tuleva presidentti Joe Biden on todennut perheiden erottamisen olleen haitallista politiikkaa, mutta hän ei ole vielä päättänyt, ryhtyykö asian suhteen toimenpiteisiin.

Yhdysvaltojen hallussa on yhä 565 rajalla perheestään erotettua lasta

Tuomari: USA:n hallinnon etsittävä käsiinsä lapsistaan erotetut siirtolaisvanhemmat – jo neljä viidestä ehditty karkottaa maasta

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi