1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. FBI

FBI: Nettikeskusteluissa kutsuhuutoja aseellisiin protesteihin ympäri Yhdysvaltoja

FBI on ilmaissut huolensa suunnitteilla olevista, mahdollisesti väkivaltaisista protesteista 50 osavaltion pääkaupungissa sekä Washingtonissa.

FBI
Mielenosoittajat tunkeutuivat sisään.
Mielenosoittajat tunkeutuivat sisään Yhdysvaltain kongressin rakennukseen 6. tammikuuta.Win Mcnamee / AFP

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI kertoo, että netin keskustelukanavilla käydään vilkasta sananvaihtoa, joissa kehotetaan aseellisiin mielenilmauksiin ympäri maata virkaanastujaisten alla.

Haasteena on selvittää, ketkä keskustelijoista ovat tosissaan, sanoi FBI:n johtaja Chris Wray torstaina. Hän esiintyi ensimmäistä kertaa julkisuudessa viikon takaisen väkivaltaisen kongressihyökkäyksen jälkeen.

Wray ilmaisi huolensa suunnitteilla olevista, mahdollisesti väkivaltaisista protesteista 50 osavaltion pääkaupungissa sekä Washingtonissa.

– Tarkkailun alla on henkilöitä, jotka mahdollisesti suunnittelevat toisintoa samantyyppisistä väkivaltaisuuksista, mitä näimme viime viikolla, sanoi Wray.

Liittovaltion poliisin FBI:n johtaja Christopher Wray tiedotustilaisuudessa, jossa kerrotaan syytteistä Kiinan "operaatio Kettujahtiin" liityen. Wrayn kasvoilla on suojamaski.
FBI:n johtaja Chris Wray. Kuva viime lokakuulta.Sarah Silbiger / EPA

Hänen mukaansa FBI on tunnistanut kongressihyökkäyksen jälkeen yli 200 epäiltyä ja yli sata ihmistä on pidätetty.

FBI on varoittanut poliisivoimia eri osavaltiossa siitä, että viime viikon hyökkäys on mitä todennäköisemmin inspiroinut väkivaltaisia tahoja uusiin iskuihin, jotka saattavat kohdistua hallintorakennuksiin eri puolilla Yhdysvaltoja.

– Minulla on neuvo niille, jotka ovat halukkaita seuraamaan viime viikon tapahtumiin osallistuneiden jalanjälkiä: Pysykään kotona. Näette, mitä on tapahtunut ihmisille, jotka olivat mukana Capitolin saarrossa, Wray sanoi CNN:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan.

Wray vakuutti lisäksi, että presidentiksi valitun Joe Bidenin virkaanastujaiset suojataan järein turvallisuustoimin.

Lue myös:

Trump sai toisen virkarikossyytteensä kautensa loppumetreillä – Lue, mitä seuraavaksi tapahtuu ja mitä syytteestä voi seurata

FBI varoittaa uusista, aseellisista mielenosoituksista Yhdysvalloissa: Valtion johtohenkilöt ovat vaarassa

Lähteet: AP, Reuters

Lue seuraavaksi