1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Arctic Lapland Rally

Katso lähtötunnelmat: Arctic Lapland Rally starttaa ilman yleisöä – livestriimaus tuo rallin kotisohville

Järjestäjät ovat värvänneet erikoiskokeiden varrelle vapaaehtoisia kuvaajia tekemään suoria verkkostriimejä.

Arctic Lapland Rally
Tunturiralli starttaa tänä vuonna ilman yleisöä
Tunturiralli starttaa tänä vuonna ilman yleisöä

Rallin SM-sarjan avausosakilpailu Arctic Lapland Rally ajetaan tänä vuonna ilman yleisöerikoiskokeita koronapandemian vuoksi. Kisajärjestäjät lähettävät kuitenkin osasta erikoiskokeista livekuvaa verkkosivuillaan.

– Idea on se, että jokainen pystyy kotoaan katsomaan rallin sohvalta ja ei aiheuta paniikkia lähteä katselemaan tänne metsään, koska kokoontumiset on koronan aikaan kielletty, kertoo järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Heikki Poranen.

Rallin lähtöä ja kisan avaustunnelmia voi seurata Yle Areenassa tai jutun pääkuvaa klikkaamalla.

Tuoreimmat ralliuutiset, -videot ja -podcastit sekä tiedot tulevista lähetyksistä löydät osoitteesta yle.fi/mmralli.

Vapaaehtoiset tarkkailevat metsissä

Tunturirallin nimellä perinteisesti tunnetun kisan erikoiskokeet ajetaan Rovaniemen ja Kemijärven metsissä. Järjestäjillä on vapaaehtoisia tarkkailemassa tilannetta ja innokkaita ralli-ihmisiä varoitetaan myös kylteillä.

Heikki Porasen mukaan yleisön saapumista reittien varrelle on silti vaikea täysin estää.

– Kaikki erikoiskokeille johtavat tiet on suljettu. Jos joku kelkalla ajelee, niin ei sitä voi oikein lähteä juoksemaan perään. Tämä on kaikkien itsensä vastuulla, että hoidetaan asia kuntoon, neuvoo Heikki Poranen.

Ralli joudutaan ajamaan ilman yleisöä Lapin aluehallintoviraston asettamien kokoontumisrajoitusten vuoksi. Rallista on myös poistettu kolme yleisön perintesesti suosimaa erikoiskoetta: EK1, EK5 ja EK7.

Arctic Lapland Rallyn autot Rovaniemen Lordin aukiolla 25.1.2019
Rallin startti on siirretty Rovaniemen keskustasta Mäntyvaaraan. Yleisöä ei oteta paikalle, mutta voit seurata starttia Yle Areenassa kello 11.45 alkaen. Arkistokuva vuoden 2019 lähdöstä.Sauli Antikainen / Yle

Yleisö olisi myös turvallisuustekijä

Kilpailijoille muutamasta ihmisestä voisi olla hyötyäkin, kun ajetaan pakkasessa, hankalissa olosuhteissa ja kaukana asutuksesta.

– Siinä on tietysti turvallisuusnäkökulma, ettei olla kilometritolkulla alueella, jossa ei ole ketään ja sitten jotain sattuu, laskee viime vuoden Arctic Lapland Rallyn SM1-luokan voittaja Teemu Asunmaa.

Hallitsevan Suomen mestarin Teemu Asunmaan lisäksi nimekkäimpiä osallistujia ovat formulakuski Valtteri Bottas, sekä norjalaisen rallin maailmanmestari Petter Solbergin poika Oliver Solberg.

Kolmatta kertaa Tunturiralliin starttaava Bottas arvelee, että kokemus auttaa, vaikka konkreettista tulostavoitetta hän ei suostukaan sanomaan.

– Paremmalla vauhdilla halutaan ajaa kuin viime vuonna ja jos ne sähläämiset saa pois niin se tuloskin paranee, Bottas sanoo.

Tiedotuspäällikkö Timo Korkalaisen mukaan livelähetystä (siirryt toiseen palveluun) voi seurata erikoiskokeilta 2, 4, 6, 8 ja 10. Järjestäjät ovat värvänneet kameroihin erikoiskokeille vapaaehtoisia.

– Ajokuvien lisäksi haemme kuskeilta kommentteja ja sen lisäksi meillä on selostajat eri puolilla Suomea eli koronaturvallisesti toteutetaan tämä hajautetusti, valaisee Korkalainen.

Lapissa ajetaan rallia myös helmikuussa, kun Rovaniemen ja Kemijärven lumiset tiet valtaa Ruotsista Suomeen siirretty rallin MM-sarjan osakilpailu.

Lue lisää: Suomessa ajetaan tänä vuonna kaksi MM-rallia – tuore tallipäällikkö Latvala hehkuttaa olosuhteita: "Jos kaikki menee hyvin, siinä voi olla jatkumoa"

Lue seuraavaksi