1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kainuusta on löytynyt ensimmäinen koronamuunnoksen brittivariantti, jatkotartuntoja ei ole tiedossa – katso pandemiapäällikön kommentit

Tartunta löytyi oireettoman henkilön maahantulon jälkeisessä testauksessa.

Kotimaan uutiset
Kainuun keskussairaalan korona drive-in viitta tammikuussa 2021
Kajaanissa on löytynyt oireettoman henkilön maahantulon jälkeisessä testauksessa koronaviruksen niin sanottu brittivariantti. Tartunnan saanut henkilö on matkustanut Pohjoismaissa. Kainuun sote kertoo lisää tietoja tapauksesta Ylen lähetyksessä.

Kajaanissa on löytynyt oireettoman henkilön maahantulon jälkeisessä testauksessa koronaviruksen niin sanottu brittivariantti. Kyseessä on ensimmäinen Kainuussa todettu koronaviruksen muunnos, johon liittyy viimeisimpien tietojen mukaan aiempaa suurempi tartuttavuus. Tartunnan saanut henkilö on matkustanut Pohjoismaissa.

– Kuntalainen on käynyt testeissä, eristäytynyt asianmukaisesti. Se kertoo, että jos testeissä ei käydä oireettomanakin, riski, että kyseinen variantti pääsee alueelle nousee ihan oleellisesti, sanoo Kainuun soten pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari.

Koukkari kommentoi tuoreita tietoja tapauksesta Ylen suorassa verkkolähetyksessä. Voit katsoa haastattelun tallenteen tästä jutusta.

Tämän muunnostapauksen osalta tartuttavuusaika on umpeutunut eikä jatkotartuntoja tässä vaiheessa ole tiedossa.

– Tämä muistuttaa, että brittivariantti on todellisuutta, eikä korona ole hävinnyt mihinkään, Koukkari sanoo.

Kainuun koronatilanne on variantista huolimatta hallussa. Se myös pysyy hallinnassa, jos ohjeita ja rajoituksia jaksetaan edelleen noudattaa, Koukkari toteaa.

– Viime viikkoina ulkomailta palanneilta havaitut tartunnat ja viimeistään virusmuunnoksen löytyminen osoittavat, että rajatestaukset sekä omaehtoiset karanteenit ovat todella tarpeen. Vetoan kaikkiin, että kansalaiset noudattaisivat tunnollisesti vapaaehtoisia toimia. Näin jatkuessa emme voi merkittävästi purkaa rajoituksia tai höllentää suosituksia.

Koukkari toteaa, että on täysin mahdollista, että koronan muunnosta on liikkeellä Kainuussa muillakin oireettomilla henkilöillä. Mikäli koronan variantti pääsisi leviämään, Koukkarin mukaan on hyvin todennäköistä, että yksittäisiä henkilöitä joudutaan sairaalassa hoitamaan.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto jatkaa nykyisiä kokoontumisrajoituksia Kainuun kuntien alueella 19.1.–8.2.2021. Tartuntatautilain nojalla ovat kiellettyjä kaikki yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset Kainuun alueella.

– Meillä ei ole mitään hätää, kun eletään niiden ohjeiden ja suositusten mukaan, jotka on meille annettu. Kannattaa aina pohtia kaikessa tekemisessä, että onko tämä välttämätöntä vai voiko sen korvata jollain turvallisemmalla toimintamuodolla, Koukkari sanoo.

Samoojan kuntoutuskodin tuloksia odotetaan

Tartunta ei liity tartuntaryppääseen kajaanilaisessa kuntoutuskodissa. Kuntoutuskodissa ilmi tulleiden tartuntojen on myös epäilty olevan muuntunutta virusta, koska tartunnat ovat levinneet harvinaisen ärhäkästi henkilökunnan käyttämistä suojaimista huolimatta

Kainuun sote odottaa THL:n tuloksia kyseisen tartuntaketjun koronaviruksen näytteistä. Kainuun soten pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari kertoi alkuviikosta Ylelle, että tauti on erikoisen ärhäkkä. Kainuussa ei ole vastaavaa tarttuvuutta nähty aiemmin koronan kanssa.

Kuntoutuskoti Samoojan koronaryppäässä on todettu jälleen yksi uusi koronatartunta. Tartunta on kuntoutuskodin asukkaalla. Ryppäässä on nyt kaikkiaan 21 tartuntaa.

Tästä jutusta voit lukea jatkuvasti päivittyvät tiedot koronavirustilanteesta Kainuussa.

Lue seuraavaksi