1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Uudelle virusmuunnokselle altistuneen karanteeni voi venyä jopa kolmeen viikkoon – Suomessa tartuntaketju, jossa yksi ihminen tartutti 28 muuta

Uuden virustyypin tartuttavuuden arvioidaan olevan 50–70 prosenttia suurempi. HUSin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalaisen mukaan olemme pandemian käännekohdassa.

koronavirus
yleiskuva
Kuvaa klikkaamalla voit katsoa, kun HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi ja apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen kertovat Uudenmaan koronatilanteesta.
  • Suomessa on toistaiseksi todettu 61 muuntuneen koronaviruksen tartuntaa, joista puolet on todettu Uudellamaalla.
  • Virusvariantille altistuneille karanteenimääräykset ovat erittäin tiukat. Altistuneelle karanteeni on 14 päivää. Jos yksikin karanteenissa altistumisen takia olevista sairastuu, silloin samassa taloudessa asuvien karanteeni venytetään kolmeen viikkoon.
  • Tartuntojen määrän lasku on pysähtynyt Uudellamaalla. Tällä hetkellä tartuntoja todetaan viiikossa noin 900
  • HUSin alueella rokotteita jaettu 17 000. Joukkorokotukset alkanevat vasta maaliskuussa.

Apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen: Olemme pandemian käännekohdassa

HUSin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen kertoo, että uuden virusvariantin leviäminen merkitsee käännekohtaa pandemiassa.

Suomessa on 13.1. mennessä todettu 61 uuden virustyypin varianttia, joista liki kaikki ovat Iso-Britannian virustyyppiä. Vain 2 tapausta on ollut Etelä-Afrikan virusvarianttia.

Tartuntatapaukset ovat pääosin liittyneet matkailuun, mutteivät kaikki. Kaikki rajoilla otetut postitiiviset virusnäytteet ohjataan lisätutkimuksiin variantin selvittämiseksi.

Uuden virustyypin tartuttavuuden arvioidaan olevan 50–70 prosenttia suurempi kuin ns. villiviruksen. Syyksi on arvioitu, että virus toistuu ja jakautuu nopeammin tai että sitä olisi nielussa enemmän.

– Suomessa on ollut muun muassa tartuntaketju, jossa yksi ihminen on tartuttanut 28 muuta, Ruotsalainen sanoo.

Tämä tartuntakejtu on ollut niin sanottua Britanian virusmuunnosta. Sen aiheuttamia tartuntaketjuja on todettu jo useampia Suomessa.

Tanska on tehnyt karkeaa laskelmaa, kuinka paljon voisi olla tapauksia siihen nähden kuinka paljon virusvariantteja on analytiikassa todettu.

– Eli jos meillä Suomessa on tällä hetkellä todettu 61 virusvarianttia, niin se kerrotaan yhdeksällä eli meillä olisi tällä hetkellä mahdollisesti 550 tapausta jo Suomessa, Ruotsalainen sanoo.

Ruotsalainen korostaa, että kyseessä on arvio, joka perustuu Tanskan tekemiin laskelmiin.

Virusvariantille altistuneen karanteeni voi venyä jopa kolmeen viikkoon

Virusvariantit huolestuttavat erityisesti niiden herkän tartuttavuuden vuoksi, apulaisylilääkäri Ruotsalainen sanoo.

Esimerkiksi Iso-Britanniassa syyskuusta alkaen UK-variantti lisääntyi 2,5 kuukaudessa niin, että tällä hetkellä muuntunut viruskanta aiheuttaa noin 60 prosenttia kaikista Iso-Britannian tartunnoista.

– Erityisesti tämä on aiheuttanut vakavan epidemian Lontoossa, terveydenhuollon kantokyky on kuormittunut, Ruotsalainen täsmentää.

Uuden virusvariantin leviäminen on haaste tartunnanjäljitykselle ja terveydenhuollon kantokyvylle.

– Terveydenhuollon kantokyky tulee kuormittumaan siinä vaiheessa, kun virus pääsee leviämään väestössä niin paljon, että se kohtaa riskiryhmät.

Testauksen tarve tulee lisääntymään entisestään, sillä uudelle virusmuunnokselle altistuneet oireettomat henkilöt tulee seuloa testeillä entistä huolellisemmin.

Virusvariantille altistuneille karanteenimääräykset ovat erittäin tiukat. Altistuneelle karanteeni on 14 päivää.

–Jos yksikin karanteenissa altistumisen takia olevista sairastuu, silloin samassa taloudessa asuvien karanteeni venytetään kolmeen viikkoon.

Karanteenissa olevan tulisi tällaisessa tapauksessa pysyä erillään myös samassa taloudessa asuvista.

Johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi: Olemme vaarallisen korkealla tasolla

Koronavirustartuntojen toinen aalto alkoi syys-lokakuussa. Huippuviikoilla oli 1 600 tartuntaa viikossa. Tartuntojen määrän lasku on pysähtynyt, tällä hetkellä tartuntoja todetaan noin 900 viikossa.

– Tavoite on huomattavasti matalammalla. Kesällä oli 10–30 tartuntaa päivässä, sanoo HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi.

Testeissä käyminen laski joulun jälkeen ja on tällä hetkellä noin 3 000–4 000 testiä päivässä. Luku on Mäkijärven mukaan liian alhainen, testeihin tulisi hakeutua pienistäkin oireista.

– Olemme vaarallisen korkealla tasolla, tästä pitäisi päästä alaspäin, Mäkijärvi sanoo.

HUSin alueella rokotteita jaettu 17 000 – joukkorokotukset alkanevat vasta maaliskuussa

Tähän mennessä HUSin alueella on jaettu noin 17 000 rokotetta. HUS on jakanut henkilöstölleen noin 5 000.

– Jatkossa on tavoitteena jakaa 12 000–13 000 rokotetta viikossa, mutta saatavuus vaikuttaa määriin, Mäkijärvi sanoo.

Ensi viikolla annetaan ensimmäiset tehosterokotteet. Immuniteettisuoja tulee vasta kahdella rokotuksella.

HUS rokottaa oman henkilöstönsä, kunnat vastaavat väestön rokottamisesta.

Ajanvarauksiin on kehitetty yhteinen uusi palvelu, joka otettiin rajoitetusti käyttöön vuoden lopussa viikolla 53. Tällä viikolla sen käyttö laajennetaan sote-ammattilaisille. Tammikuun lopussa järjestelmä laajenee myös väestön ajanvarauksiin.

Sähköisen järjestelmän lisäksi kunnat palvelevat ihmisiä myös puhelimitse.

HUSin alueella joukkorokotuksiin päästäneen johtajaylilääkäri Markku Mäkijärven mukaan vasta maaliskuussa, mutta ne aloitetaan heti, kun rokotteita saadaan riittävästi maahan.

Finentry-sovellus (siirryt toiseen palveluun) helpottaa matkustamista. Palvelun kautta voi varata ajan koronavirustestiin, saada ohjeet testiin saapumiseen sekä testin tuloksen.

Testeihin voi hakeutua rajanylityspaikkojen lisäksi eri pisteisiin ympäri maata.

Pääkaupunkiseudun koordinaatioryhmä: Abit palaavat lähiopetukseen

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kertoi aamupäivällä omassa infossaan, että Helsingin on onnistunut puolittaa ilmaantuvuusluku joulukuusta.

Eilen torstaina Helsingin ilmaantuvuusluku oli 137, kun se oli pahimmillaan joulukuussa peräti 273. Tästä huolimatta koko Uusimaa on edelleen koronaepidemian leviämisvaiheessa.

Aamupäivällä pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä tiedotti siitä, että abiturientit pääsevät palamaan lähiopetukseen. Koronakoordinaatioryhmä perusteli omaa päätöstään ylioppilaskirjoitusten kasvaneella painoarvolla ja abiturienttien yhdenvertaisuudella.

Abien oppitunnit järjestetään hybridiopetuksena, joten opiskelijat voivat itse valita, osallistuvatko he opetukseen olemalla läsnä vai etäyhteyksien avulla.

Lukioissa perinteisesti järjestettävät vanhojen tanssit siirretään ja penkkarit perutaan pääkaupunkiseudun kunnissa. Lisäksi koordinaatioryhmä suosittelee, että opiskelijat pitäisivät kahden viikon omaehtoisen karanteenin ennen ylioppilaskirjoituksia, jotka alkavat 16. maaliskuuta.

Lasten ja nuorten harrastustoiminnan rajoitukset ja suositukset sen sijaan jatkuvat pääkaupunkiseudulla toistaiseksi. Kaikki kuntien harrastustoiminta on keskeytetty sisätiloissa. Myös yksityisten toimijoiden suositellaan noudattavan samoja rajoituksia.

Lue myös:

Helsingin seudun koronaryhmä päätti: abit lähiopetukseen, lasten harrastukset yhä katkolla – myös vanhat jäävät tanssimatta ja penkkarit juhlimatta

STM:n Varhila: Hallitus valmistelee muutoksia maahantulon edellytyksiin – matkustajien pakkotestaus ei pohdinnassa

Lasten roolia koronavirusmuunnoksen levittäjänä selvitetään – nykyrokotteita ei ole tehty lapsille

Muuntunutta koronavirusta on löytynyt Suomesta jo muiltakin kuin matkailijoilta – virustutkijat huolissaan: lähiviikot ollaan veitsenterällä

Lue seuraavaksi