1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pakkanen

Pakkassää laittaa myös autot koville – nesteiden jäätyminen, akun tyhjeneminen ja polttoainesäiliön luukku tyypillisimmät ongelmat

Esimerkiksi lyhyiden matkojen ajamista kannattaa välttää pakkasella.

pakkanen
Konsta Kelloniitty tankkaamassa autoaan Kouvolassa.
Polttoainesäiliötä ei kannata päästää tyhjäksi pakkassäällä.Antro Valo / Yle

Pakkaskelit saattavat aiheuttaa ongelmia myös autoille ja autoilijoille. Moni matkan keskeytymisistä olisi mahdollista välttää ennakkovarautumisella ja huolenpidolla.

Muun muassa Autoliitto muistuttaa tiedotteessaan, että erityisesti kaupunkiajossa ja lyhyillä matkoilla esimerkiksi auton akku saattaa olla kovilla, vaikka se olisikin uusi.

– Ylläpitolaturi on hyvä väline akun varaustason ylläpitoon ja akun lataamiseen. Varsinkin lyhyitä matkoja ajettaessa akku kannattaa välillä laittaa lataukseen, vaikka se olisi aivan uusi, kertoo Autoliiton operatiivinen päällikkö Lauri Oksanen, liiton tiedotteessa.

– Pelkkien lyhyiden matkojen ajamista kannattaa joka tapauksessa välttää. Esimerkiksi dieselautojen hiukkassuodatin puhdistuu vasta pidemmässä maantieajossa. Jos suodatin tukkeutuu, edessä voi olla kallis huolto, Oksanen sanoo.

Autoliitto muistuttaa lisäksi, että talvikeleillä auton polttoainesäiliötä ei kannata ajaa tyhjäksi. Tyhjään tankkiin saattaa kondensoitua vettä, mikä voi jäätyessään aiheuttaa ongelmia.

Auto saattaa ilmoittella paleltumisen oireista monella eri tavalla

Hämeenlinnassa autokorjaamo Atoylla pakkassäät eivät varsinaisesti näy kasvaneena työpiikkinä. Korjaamollakin tunnistetaan pakkasen riskit.

– Jäähdytysneste saattaa jäätyä, jos on kondensiovettä jarruissa ne saattavat jäätyä, polttoainetankin luukun jäätyminen on myös tyypillinen pakkassään ongelma, kertoo työnjohtaja Tapio Antikainen.

Ovien jäätymistä voi Antikaisen mukaan ehkäistä yksinkertaisemmillaan sivelemällä tiivisteisiin silikonia. Myös polttoainetankin luukun jäätymistä voi ennaltaehkäistä laittamalla lukon solenoidiin silikona tai voiteluainetta. Antikaisen mukaan moottoritiellä ajo saattaa tuoda pakkasautoiluun oman mausteensa, sillä siellä pakkasilma on vielä purevampaa kylmän viiman vuoksi.

– Vikavaloja saattaa syttyä, auto saattaa hyytyä, ei vastaa kaasuun. Tämän tyyppisiä ongelmia. Ilma tai polttoaine ei kulje niin kuin sen pitäisi kulkea.

Jäähdytysnesteen jäätymisen tunnistaa Antikaisen mukaan esimerkiksi siitä, että auton sisäilmapuhaltimesta ei enää tule lämmintä ilmaa.

Lue seuraavaksi