1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kemijärvi

Kemijärven tehtaan vetovastuu siirtyy Vataset Teollisuudelle – tehtaan perustamistyöt aiotaan aloittaa ensi kesänä, selluntuotanto alkaisi 2024

Hanketta veti aiemmin Boreal Bioref Oy.

Kemijärvi
Havainnekuva Kemijärvelle suunnitellusta biosellutehtaasta.
Havainnekuva Kemijärvelle suunnitellusta tehtaasta vuodelta 2017.Boreal Bioref Oy

Vataset Teollisuus siirtyy johtamaan biojalostamon rakentamishanketta Kemijärvelle. Vataset Teollisuus vuokrasi biojalostamolle tarkoitetun tontin Kemijärven kaupungilta viime syksynä.

Hanketta veti aiemmin Boreal Bioref Oy. Vaihto tehdään, kun hankkeessa siirrytään operatiiviseen vaiheeseen, Vataset Teollisuus kertoo.

Boreal Biorefin hallituksen puheenjohtajaksi nousee Jari Polvi, joka on ollut yhtiön hallituksessa Kemijärven kaupungin ja Kemijärven Kehityksen mandaatilla perustamisesta lähtien. Sen sijaan hankkeen alullepanija, Boreal Biorefin toimitusjohtaja Heikki Nivala jää pois operatiivisesta toiminnasta.

– Rahoitus, rakentamisen suunnittelu ja valmistelut, sekä johdon vahvistaminen ovat nyt ensisijaisia tehtäviä, sanoo Vataset Teollisuuden toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja Harri Vatanen tiedotteessa.

Tehdas tuotannossa 2024?

Tavoitteena on aloittaa tehtaan perustamistyöt Patokankaan tontilla ensi kesänä.

- Rakentaminen etenee käsi kädessä rahoituksen järjestelyjen kanssa, Vatanen kertoo.

Hänen mukaansa rahoitussopimuksia on tarkoitus saada solmittua kevään aikana.

– Tärkeimmät rahoittajat ovat alusta asti olleet teolliset sijoittajat ja isot rahastot, jotka ovat tämänkokoisissa hankkeissa mukana. Mukana on tahoja sekä kotimaasta että ulkomailta. Tarkoitus on saada myös piensijoittajia mukaan rahoittamiseen.

Vatasen mukaan kiinalaista pääomaa ei ole tehtaan rahoittajien joukossa. Takavuosina Kemijärven tehtaan taustavoimissa oli vielä kiinalaisia, mutta heitä ei ole enää hankkeessa mukana.

Vatanen arvioi, että sellun tuotanto voisi alkaa vuoden 2024 lopulla, jos kaikki menee suunnitelmien mukaan.

Tehtaan rakentaminen maksaa arviolta miljardi euroa. Se työllistäisi toimiessaan lähes 200 henkilöä suoraan ja epäsuorasti yli tuhat ihmistä. Tehtaan rakentaminen vaatii arviolta 6000 henkilötyövuotta ja sen kerrotaan tuovan runsaasti liiketoimintamahdollisuuksia alueen yrityksille.

– Itä-Lappi tarvitsee Kemijärven biojalostamon. Olen ilahtunut, että saimme Vataset Teollisuuden kokeneen ja kansainvälisen tiimin viemään hanketta eteenpäin, Boreal Biorefin hallituksen puheenjohtaja Jari Polvi sanoo tiedotteessa.

Uutta tehdasta odotettu vuosia

Kemijärven biojalostamo valmistaisi pääasiassa sellua, mutta myös muita biomateriaaleja ja -kemikaaleja. Vaasan hallinto-oikeus hylkäsi joulukuussa valitukset, jotka koskivat sellutehdasta suunnittelevan Boreal Bioref Oy:n ympäristölupaa.

Kemijärven uutta sellutehdasta on odotettu vuosia. Ensimmäisen kerran Boreal Bioref Oy:n hankkeesta kerrottiin julkisuudessa vuonna 2015.

Kemijärvellä oli aiemmin Stora Enson sellutehdas, mutta se lakkautettiin vuonna 2008.

Lue lisää:

Kemijärven sellutehdashankkeen taakse etsitään nyt eurooppalaista rahaa kiinalaisen sijaan: "Tavoitteena on saada se vahvemmalle pohjalle"

Kemijärvellä odotetaan biojalostamoa mutta pelätään myös luonnon saastumista

Lue seuraavaksi