Hyppää sisältöön

Oulun suositun turistikohteen puutteet hämmästyttävät – asiat jumittavat, kun yksi taho vastaa hiekasta, toinen nurmikosta ja kolmas muusta alueesta

Valvontaviranomainenkin ihmettelee, miksi lukuisia pieniä esteettömyysongelmia ei saada millään korjattua.

Lauri Louhivirta nallikarissa
Lauri Louhivirta on tehnyt vuosia töitä, jotta Nallikarin ranta-alue saataisiin esteettömäksi. Hän ei pääse alueella pukukoppiin tai vessaan. Nyt työ tuottaa tulosta, sillä yhdenvertaisuusvaltuutettu on puuttunut asiaan.

Oulun Nallikarissa tuuli puhaltaa navakasti ja saa parinkymmenen asteen pakkasen tuntumaan entistäkin kylmemmältä. Ajatus kesästä ja rantalomasta tuntuu kaukaiselta.

Lauri Louhivirtaa kylmyys ei haittaa. Mies hykertelee tyytyväisyyttään, sillä ensi kesänä Nallikarin pitäisi olla paikka, joka soveltuu entistä useammalle käyttäjälle.

Pyörätuolia käyttävä Louhivirta ja Oulun vammaisneuvosto ovat tehneet vuosien ajan työtä, jotta Oulun kaupunki korjaisi Pohjolan Rivieraksikin kutsutun ranta-alueen esteettömäksi.

Oulun vammaisneuvosto on esittänyt vuodesta 2016 lähtien useaan otteeseen, että Nallikarissa pitäisi olla vähintään esteetön wc ja pukukoppi, joihin pääsisi myös pyörätuolilla ja lastenrattaiden kanssa. Nyt nämä perusasiat puuttuvat.

Ensi kesänä palveluiden tulisi olla kunnossa, sillä syrjintäasioista vastaava yhdenvertaisuusvaltuutettu on puuttunut asiaan.

Nallikarin vanhassa huoltorakennuksessa on esteettömän wc:n merkki, mutta käytännössä se ei sitä ole. Talvella Louhivirta ei pääse edes rakennuksen lähelle. Kuva: Paulus Markkula / Yle

Nallikari on turistivetonaula, joka houkuttelee kotimaisten matkailijoiden lisäksi paljon myös norjalaisia. Alue remontoitiin vuonna 2013 ja siihen käytettiin 2,5 miljoonaa euroa.

Alueella on myös suuret kehittämissuunnitelmat. Sinne on tulossa esimerkiksi kaksi huvipuistoa. Näihin verrattuna esteetön wc ja pukeutumistila olisivat olleet helposti toteutettavissa.

Ohjeista huolimatta tehdään väärin

Viime kesänä Nallikariin ilmestyi iso pukukoppi. Se oli sijainnut aiemmin muualla ja jäänyt vähäiselle käytölle.

Oulun kaupungin esteettömyyskoordinaattori Jaana Solasvuo kertoo antaneensa ohjeet, kuinka kopista saadaan esteetön ja turvallinen. Hämmästys olikin suuri, kun hän näki lopputuloksen. Koppiin oli tehty luiskat, jotka olivat Solasvuon mukaan vastoin kaikkia ohjeistuksia ja hengenvaaralliset.

Solasvuon pyynnöstä huolimatta luiskille ei tehty mitään.

Pukukopin alueelle tuoneen kaupungin liikuntapalvelujen mukaan esteettömyyttä ei edes tavoiteltu, mutta sen ajateltiin sopivan lastenrattaille.

Lauri Louhivirralla on mukana vatupassi, jolla hän mittaa luiskien kaltevuuden. Se näyttää jyrkkyydeksi 30 prosenttia, mikä on kuusi kertaa jyrkempi kuin suositus viisi prosenttia.

Louhivirta ei pääse kapeaa luiskaa ylös, vaikka lumi tasoittaa hieman jyrkkyyttä. Ei ole kaidetta, mistä ottaa kiinni.

Päätöksiä vääristä asioista

Ranta-alueen vieressä sijaitsee Oulun leirintäalue. Nallikari Seaside on Oulun kaupungin tytäryhtiö. Sen päärakennuksessa toimii lomakylän vastaanotto. Pyörätuolia käyttävä ei kuitenkaan pääse sinne korkean kynnyksen vuoksi.

Kaupungin yhdyskuntalautakunnan päätöksen mukaan rakennuksen saavutettavuutta olisi pitänyt parantaa vuoden 2020 loppuun mennessä. Vastaanottoon olisi pitänyt asentaa automaattinen ovenavaus, opasteet ja säädösten mukainen luiska.

Nallikari Seasiden toimitusjohtaja Sirpa Walter oli yllättynyt kuullessaan lautakunnan päätöksestä, sillä lomakylä on liikelaitos, ja sitä koskevia päätöksiä tekee sen on oma hallinto. Yhdyskuntalautakunta oli siis vahingossa tehnyt päätöksen asiasta, joka ei edes kuulunut sille.

Parannettavaa muuallakin kuin Nallikarissa

Nallikarin tilanne on vaatinut yhdenvertaisuusvaltuutetun puuttumista asiaan. Se on valvontaviranomainen, joka valvoo esimerkiksi, ettei vammaisia henkilöitä syrjitä. Syrjintäasioista vastaava erityisasiantuntija Robin Harms ihmettelee Oulun tapaa hoitaa asioita.

– Herää kysymys, miksi ei ole reagoitu, kun asioihin on puututtu aikoja sitten ja kyse on suhteellisen pienistä asioista. Olisi tärkeää, että nämä saataisiin kuntoon ensi kesäksi.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu on toimittanut Oulun kaupungille listan asioista, joita se edellyttää tehtäväksi toukokuun alkuun mennessä.

Esteettömän wc:n ja pukukopin lisäksi myös alueen reunakivetystä on paikoin madallettava ja suojatien alkaminen tehtävä näkövammaisille paremmin havaittavaksi. Myös esteetöntä pääsyä vesirajaan täytyy selvittää.

Lisäksi Kauppatorille on järjestettävä esteetön, siirrettävä yleisö-wc, ja vierasvenesataman sisäänkäyntiä on laajennettava, että siitä mahtuu kulkemaan myös pyörätuolilla.

Samalla kaupungin on tiivistettävä yhteistyötään vammaisneuvoston kanssa.

Louhivirta toivoo, että rannan muutostöitä tehdessä otetaan huomioon liikuntavammaisten lisäksi myös kuulo- ja näkövammaiset. Kuva: Paulus Markkula / Yle

Louhivirta on tyytyväinen, että yhdenvertaisuusvaltuutettu on ottanut asian hoitaakseen.

– Vihdoinkin joku uskoi minua. Tähän asti kaupungilta on vaan sanottu, että ei ole mitään moitittavaa toiminnassa.

Muutoksia voi vauhdittaa uhkasakolla

Oulun kaupungin on vastattava yhdenvertaisuusvaltuutetulle toukokuuhun mennessä, mihin toimiin se on ryhtynyt.

Mikäli kaupunki ei tee edellytettyjä muutoksia, yhdenvertaisuusvaltuutettu voi viedä asian yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakuntaan, joka voi tarvittaessa vauhdittaa asiaa uhkasakolla. Kaupunki voi myös joutua maksamaan korvauksia syrjityksi tulleille henkilöille.

Esimerkiksi Louhivirta voisi näin saada Oulun kaupungilta jopa tuhansien eurojen korvaukset ihmisarvon loukkauksesta.

Harmsin mukaan yleensä kunnat hyväksyvät laaditut suositukset.

Parantamisen varaa kuntien toiminnassa on edelleen.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu saa vuosittain noin tuhat syrjintään liittyvää yhteydenottoa, joista pari sataa liittyy vammaisasioihin. Usein valitus tehdään palveluja tuottavasta viranomaisesta, Harms sanoo.

– Yhdenvertaisuuden edistämisvelvollisuus ei ole kaikilla tiedossa, ei tiedetä mitä pitäisi ottaa huomioon ja että erityisesti vammaisten henkilöiden edustajia tulisi kuulla.

Hiekasta ja nurmesta vastaavat eri toimijat

Yhdenvertaisuusvaltuutetun ukaasi on herättänyt Oulun kaupungin sisällä huolta ja moni myöntää, ettei asioita ole hoidettu hyvin.

Kaupungin esteettömyyskoordinaattorin Jaana Solasvuon mielestä yhdenvertaisuusvaltuutetun puuttuminen asioihin on vakava nootti.

– Miksi pitää ensin saada sanktioita, että asiat hoidetaan kuntoon.

Yhdyskuntalautakunnan puheenjohtaja Martti Korhonen sanoo ihmettelevänsä, miksi mitään ei tapahdu, vaikka päätöksiä on tehty.

Osasyy tilanteeseen lienee siinä, ettei alueella ole vain yhtä toimijaa, joka vastaisi kaikesta, sanoo Nallikari Seasiden toimitusjohtaja Sirpa Walter.

Walter vastaa lomakylän alueesta, liikuntatoimi hiekka-alueesta ja yhdyskuntatoimi puisto- ja katualueesta.

Walter lupaa hoitaa lomakylän alueen kuntoon, kunhan vaan saa listan puutteista. Myös liikuntatoimi lupaa korjata viime kesänä rannalle tuodun pukukopin esteettömäksi ja parantaa esimerkiksi nuotiopaikoille pääsyä.

Sen sijaan esteettömän wc:n tilanne jää auki, sillä asia ei tunnu olevan kenenkään vastuulla.

Korjaus 18.1.2020 klo 10.16. Jutussa luki virheellisesti, että Nallikari Seaside on Oulun kaupungin liikelaitos. Se on Oulun kaupungin tytäryhtiö.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun 18.1. kello 23:een saakka.