1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. joukkoliikenne

Kuopion paikallisbussien lippujen hinnoissa on korotuspainetta – koronavuosi vei matkustajia ja lipputuloja

Lippujen hinnat eivät normaalivuotenakaan riitä kattamaan paikallisbussien kuluja. Kuopio maksaa liikenteestä neljä miljoonaa euroa vuodessa.

joukkoliikenne
Bussi vihreissä valoissa.
Koronaepidemian vuoksi busseilla liikuttiin vuonna 2020 poikkeuksellisen vähän. Arkistokuva.Matti Myller / Yle

Kuopion seudun joukkoliikenteen matkustajamäärä väheni viime vuonna lähes kolmanneksen aiemmasta.

Vuonna 2019 Kuopion seudun joukkoliikenteessä tehtiin 7,3 miljoonaa matkaa. Vuonna 2020 matkustuskertoja oli yli kaksi miljoonaa vähemmän, eli reilut viisi miljoonaa.

Koronaepidemian vuoksi busseilla liikuttiin vuonna 2020 siis poikkeuksellisen vähän. Tavanomaisesti matkustajamäärä on kasvanut vuosittain. Nyt määrässä tipahdettiin vuoden 2015 tasolle.

– Meillä on asiakasmäärä kasvanut vuosittain tosi hyvin, mutta nyt korona vaikutti asiaan, joukkoliikennepäällikkö Kaisu Matinniemi vahvistaa.

Matkustajamäärän tippuessa myös lipputulot alenivat samassa suhteessa. Lipputuloja on aiemmin saatu reilut kymmenen miljoonaa euroa, mutta vuonna 2020 summa jäi 7,3 miljoonaan.

Nähtäväksi jää, vaikuttaako tappio lippujen hintoja nostavasti. Lippujen hintoja tarkastellaan kevään aikana.

Kustannuksia saatiin alas vuoroja vähentämällä

Kuopiossa ryhdyttiin heti viime keväänä toimenpiteisiin kustannusten pienentämiseksi, kun huomattiin, että matkustajamäärät putoavat.

Kaupunki sai liikennöitsijöiden kanssa sovittua, että vuoroja ajetaan vähemmän, jolloin myös liikennöitsijöille maksettuja korvauksia saatiin alaspäin.

– Mehän esimerkiksi siirryimme ennakoivasti kesäajan harvempiin aikatauluihin, joka vähensi kustannuksia.

Joukkoliikennettä ylläpidetään lipputuloilla, joiden lisäksi Kuopion kaupunki on vuosittain maksanut joukkoliikenteen järjestämisestä noin neljä miljoonaa euroa.

Lipputulojen menetyksen vuoksi kaupungin lasku kasvoi viime vuonna vajaalla miljoonalla. Valtio avusti lipputulojen menetyksestä noin puolet.

Jatkossa lippujen hintoja on tarkasteltava uudelleen. Hintatarkastelua olisi tehty tänä keväänä joka tapauksessa, mutta koronavuoden tappiot voivat lisätä painetta hintojen tarkasteluun.

– En osaa vielä sanoa, onko korotustarvetta ja millaista. Tavoitteena on kuitenkin pitää hinnat valtakunnan tasolla kilpailukykyisinä.

Lue seuraavaksi