Hyppää sisältöön

Kemin ja Ylitornion hirsipäiväkodit ovat valmistumassa ajoissa

Koronapandemia ei ole viivästyttänyt päiväkotien valmistumista.

Kemin tulevaa päiväkotia rakennetaan suojahupun alla. Kuva: Kati Siponmaa / Yle

Kemiin ja Ylitorniolle rakenteilla olevat hirsipäiväkodit ovat nousemassa aikataulussaan. Molemmilla paikkakunnilla päiväkotien on määrä valmistua ensi syksyyn mennessä.

Urakoista vastaavan rakennusliike Lapti Oy:n mukaan koronapandemiasta ei ole koitunut hankkeille viivästyksiä. Ylitorniolle valmistuva päiväkoti on tavanomaisen kokoinen, vaikka siihen yhdistyvät molemmat alueella aiemmin toimineet päiväkodit.

Kemin hirsipäiväkoti on valmistuttuaan Suomen suurin ja siihen tulee paikat liki 200 lapselle.

Pohjois-Suomen aluejohtaja Mikko Lohi rakennusliike Laptista kertoo tänä vuonna valmistuvien rakennusten käyttöiän riippuvan paljon käyttäjistään.

– Tarkkaa käyttöikäähän ei tietystikään tiedetä. Kaupunki määrittää sen, kuinka kauan he haluavat sitä käyttää. Näissä rakenteellinen käyttöikä on tavanomaisesti 50 vuotta, mutta tämä ei suinkaan tarkoita, että tämän jälkeen rakennukset olisivat käyttökelvottomia.

Lohi muistuttaa, että rakenteiden käyttöikään vaikuttaa erityisen paljon se, kuinka hyvin niistä huolehditaan ja niitä pidetään kunnossa.

– Kaikki osat tarvitsevat aina huoltoa ja siellä on tiettyjä rakennusosia, joilla on erimittaisia käyttöikiä. Osia pitää vaihtaa ja tekniikkaa pitää huoltaa. On tärkeää, että kiinteistöt ja rakennukset mielletään sillä tavalla, että niistä täytyy myös pitää huolta.

.
.