Hyppää sisältöön

Lahti on Euroopan ympäristöpääkaupunki – katso tallenne avajaisillan valoshow'sta

Presidentti Niinistö: Lahdelle myönnetty Euroopan ympäristöpääkaupunki -titteli velvoittaa koko Suomea.

Lahden ympäristöpääkaupunkivuoden avajaisteos Pikku-Veskulla
EU-komission myöntämä nimitys siirtyy virallisesti Lahden kaupungille perjantaina. Sen kunniaksi Lahden keskustassa, Pikku-Vesijärven puistossa, avautuu valo- ja äänitaidetta esittelevä Elämysten puisto.

Lahti on aloittanut Euroopan ympäristöpääkaupunkivuotensa virallisesti tänään perjantaina. EU-komission myöntämä titteli siirtyi Lissabonilta Lahdelle puolilta päivin. Viralliset avajaiset pidettiin verkossa koronapandemian vuoksi.

Euroopan ympäristöpääkaupunki -titteli jaetaan vuosittain yhdelle kaupungille, joka toimii esimerkkinä ja edelläkävijänä ympäristöasioissa. Teemavuoden aikana Lahti haluaa nostaa esiin keskisuurten kaupunkien merkitystä maailmanlaajuisissa ympäristöhaasteissa.

Perjantain avajaisissa puhunut presidentti Sauli Niinistö muistutti, että Lahdelle myönnetty tunnustus velvoittaa suomalaisia huolehtimaan ympäristöasioista.

– Euroopan ympäristöpääkaupunki -tunnustus on tärkeä askel tiellämme puhtaampaan ja kestävämpään maailmaan. Tämä palkinto antaa kiitosta, mutta samalla se velvoittaa meitä jatkamaan työtämme, totesi Niinistö onnittelupuheessaan.

Niinistön mukaan Lahden muutos perinteisestä teollisuuskaupungista nykyaikaiseksi ympäristökaupungiksi on rohkaiseva esimerkki. Perjantain avajaisseremonia löytyy tallenteena Lahden ympäristöpääkaupunkihankkeen kotisivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Avajaisissa puhunut EU:n ympäristökomissaari Virginijus Sinkevičius lupasi, että EU pitää yllä kehitysvauhtiaan ympäristöasioissa. Sinkevičiuksen mukaan EU:n varoista 30 prosenttia käytetään ilmastotavoitteiden saavuttamiseen. Lisäksi ympäristön, luonnonsuojelun ja ilmastotoimien LIFE-ohjelman rahoitusta kasvatetaan vuoteen 2027 mennessä.

Avajaisviikon juhlavalot värittävät Lahtea

Ympäristöpääkaupunkivuoden alkamisen kunniaksi Lahden maamerkit saavat juhlavalot. Esimerkiksi Sibeliustalo ja radiomastot valaistiin vihreiksi jo perjantaina päivällä.

Illalla avautuu kaupungin keskustassa, Pikku-Vesijärven maisemapuistossa, Elämysten puisto, joka tarjoaa kaupunkilaisille ääni- ja valotaidetta. Teoksen takana ovat taiteellinen johtaja Marko Häkkinen, Martta Valkeus ja Emilia Takayama.

Toimittaja Marjo Pirilä ja kuvaaja Mika Halme esittelevät Pikku-Vesijärven väriloistoa suorassa Areena-lähetyksessä kello 17.30 alkaen.

Lähetyksessä esitellään myös ympäristöpääkaupunkivuoden tärkeimmät tavoitteet ja pohditaan teemavuoden hyötyjä suomalaisille. Haastateltavina ovat Lahden ympäristöpääkaupunkihankkeen ohjelmajohtaja Saara Vauramo sekä ympäristöpääkaupunkihankkeen johtaja Milla Bruneau.

.
.