1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Alko

Alkon myynti kasvoi Pohjois-Savossa viime vuonna

Matkustajatuonnin ja ravintolakulutuksen väheneminen suuntasi ostot Alkoon ja vähittäistavarakauppoihin.

Alko
Viinipulloja Alkon hyllyllä
Alkon myynti kasvoi vuonna 2020 Pohjois-Savossa 11 prosenttia edellisvuodesta.Toni Pitkänen / Yle

Alkon myynti kasvoi vuonna 2020 Pohjois-Savossa 11 prosenttia edellisvuodesta. Myynnin määrän kasvu selittyy koronavirusepidemian aiheuttamalla matkustajatuonnin tyrehtymisellä ja ravintolakulutuksen vähenemisellä.

Kun esimerkiksi Virosta ei päässyt hakemaan juotavaa ja koronarajoitukset veivät asiakkaat iltaravintoloista, kulutus keskittyi Alkon myymälöihin sekä vähittäiskauppoihin.

– Erilaisia myyntipiikkejä on näkynyt vuoden mittaan. Viime vuoden alkupuolella ostettiin suurempia määriä, mutta nyt kysyntä on tasoittunut, kertoo Kuopion Savilahden Alkon palvelupäällikkö Anne Martikkala.

Alkon Pohjois-Savon myymälöiden myynnistä 58 prosenttia oli mietoja viinejä. Osuus on hieman muuta maata pienempi, koko maassa mietojen viinien myynti oli 64 prosenttia kokonaismyynnistä.

Kuopion Savilahden Alkon palvelupäällikkö Anne Martikkala asettelee pulloja hyllyyn.
Toni Pitkänen / Yle

Muuten myynnin kasvu heijastelee Alkon Itä-Suomen aluepäällikön Jari Hiekkataipaleen mukaan samoja lukemia kuin koko maassa. Pohjois-Savossa Alkon myynnin kasvu on ollut kuitenkin muuta maata maltillisempaa.

– Pääkaupunkiseutua lähempänä olevat mökkipaikkakunnat ovat saaneet pääkaupunkiseudun ihmisistä enemmän kesäasukkaita ja matkailijoita ja siellä se lisäys näkyy vähän korkeampana, kertoo Hiekkataipale.

Alkon verkkokaupan käyttö on myös kasvanut voimakkaasti. Alkon tuotteita voi tilata verkosta sen myymälöihin ja noutopisteisiin. Alkon verkkokaupasta tehtiin viime vuonna Pohjois-Savossa lähes 6000 tilausta, missä on kasvua edellisvuodesta 75 prosenttia.

Alkon mukaan pohjoissavolaisten ostokset Alkosta kerryttivät valtiolle lähes 37 miljoonan euron verotulot.

Lue seuraavaksi