1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vaihto-opiskelijat

Vaasan vaihto-opiskelijoista viidellä tartunta – yliopiston rehtori Kuusisto ei halua vaihtoja kokonaan jäihin: "Elämän on jatkuttava korona-aikanakin"

Vaasaan on tullut kevätlukukauden alussa noin 100 vaihto-opiskelijaa ulkomailta. Heistä yhdellä on todettu koronan muuntovirus.

vaihto-opiskelijat
Vaasan yliopiston päärakennus Palosaarella
Vaasaan vuoden alussa saapuneet vaihto-opiskelijat ovat viettäneet 10 ensimmäistä päivää karanteenissa.Yle/Rolf Granqvist

Vaasaan on eri oppilaitoksiin tullut vuodenvaihteen tietämissä noin 100 vaihto-opiskelijaa ulkomailta. Heistä viisi on testauksissa todettu koronapositiivisiksi. Yhdellä viidestä on todettu helpommin tarttuva muuntovirus.

Vaasan kaupungin johtava ylilääkäri Heikki Kaukoranta olisi toivonut, ettei vaihto-opiskelijoita tule paikkakunnalle tämänhetkisessä koronatilanteessa.

– Se on kohtuullinen riski ja se on tarpeeton riski, joka olisi voitu välttää, koska suuri osa opiskelusta tapahtuu edelleen etänä.

Kaukoranta muistuttaa viime syksystä, jolloin Vaasaan tulleista vaihto-opiskelijoista "aika moni" oli positiivinen. Lokakuussa korona ryöpsähti Vaasassa ja Kaukorannan mukaan voidaan olettaa, että opiskelijoiden mukana ulkomailta tulleet tartunnat olivat yhtenä osasyynä siihen.

Yliopisto pitää sopimuksista kiinni

Vaasan yliopistoon on kevätlukukauden alussa tullut 66 vaihto-opiskelijaa. Rehtori Jari Kuusisto toteaa, että se on olennaisesti vähemmän kuin normaalivuosina.

Kuusisto sanoo ymmärtävänsä Kaukorannan näkökannan, mutta jatkaa, että elämän on jatkuttava korona-aikanakin.

Hänen mukaansa kevään vaihdoista on sopimukset tehty jo hyvissä ajoin, ja ne pohjautuvat pitkäaikaisiin yhteistyösopimuksiin, joista halutaan pitää kiinni.

– Jos ei pidettäisi, seuraukset voisivat olla kauaskantoisia, ja voisi olla, että Vaasaan ei jatkossa saataisi vaihto-opiskelijoita.

Kuusisto toivoo, että ulkomailta tulleita opiskelijoita ei leimattaisi koronakeskustelun seurauksena.

Kaksi testiä ja karanteeni

Vaasan yliopistoon on Euroopan lisäksi tullut nyt vaihto-opiskelijoita Venäjältä, Brasiliasta, Tunisiasta ja Turkista.

Heidät on maahan saapumisen jälkeen testattu joko Helsinki-Vantaa -lentokentällä tai Vaasassa.

– Heidät on ohjeistettu niin, että jos eivät käy testissä lentokentällä, niin menevät välittömästi testiin Vaasassa, selvittää johtava ylilääkäri Kaukoranta.

Sen jälkeen heidät on ohjattu 10 vuorokauden omaehtoiseen karanteeniin ja testattu toisen kerran karanteenin seitsemäntenä päivänä.

Vaasan yliopiston kevään vaihto-opiskelijoista kaikki ovat jo saapuneet kaupunkiin. Kaukorannan tietojen mukaan muihin oppilaitoksiin on mahdollisesti tulossa vielä jonkin verran ulkomaisia opiskelijoita.

– Listallamme on reilu 130 nimeä, ja tähän mennessä näistä on paikkakunnalle tullut noin 100.

Maskeja, käsidesiä ja ohjeita

Uusien vaihto-opiskelijoiden alkutaivalta Vaasassa ovat värittäneet vahvasti koronarajoitukset ja -ohjeistukset.

Viime viikon maanantaina kaupunkiin saapui 63 opiskelijan ryhmä. Yliopisto huolehti heidän kuljetuksestaan kuljetuksesta VOAS-asunnoille ja karanteeniin.

– Tilaamamme bussi oli suurin mahdollinen, että siinä olisi tarpeeksi väljyyttä ja tilaa. Bussissa oli kaikille tarjolla kasvomaskit ja käsidesi. Jokaisen opiskelijan oli pakko käyttää kasvomaskia, kertoo rehtori Kuusisto.

Jo ennen Vaasaan tuloa opiskelijoille tiedotettiin alueellisista, THL:n ohjeita tiukemmista ohjeista ja rajoituksista. Heille on tähdennetty, että karanteenin jälkeen enintään 10 henkilöä saa tavata kerrallaan.

Lue seuraavaksi