Hyppää sisältöön

"Missään tapauksessa karaokea ei pidä nyt laulaa" – infektiolääkäri huolissaan baaritartuntojen räjähdyksestä ja neuvoo, mitä ei kannata tehdä

Yli kolmasosa Pirkanmaan tunnetuista koronatartunnoista on tullut baareista ja ravintoloista.

TAYSin infektio-osaston ylilääkäri Jaana Syrjänen kehottaa olemaan laulamatta karaokea. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Pirkanmaalla koronatartuntojen määrä on ryöpsähtänyt uuteen kovaan kasvuun. Perjantaina raportoitiin 38 uudesta koronatartunnasta ja takana on useita heikkoja päiviä.

Yli kolmasosa tämän viikon tunnetuista tartunnoista on peräisin baareista. Tampereen yliopistollisen sairaalan TAYSin infektio-osaston ylilääkäri Jaana Syrjänen on huolissaan.

– Koko viikko on menty ihan eri tasossa kuin aiemmalla viikolla. Tautia löytyy selvästi enemmän.

TAYS tiedotti torstaina pitkän listan mahdollisista altistumisista ravintoloissa. Pelkästään tuoreimmalla listalla on kymmenen baaria ja ravintolaa.

Syrjänen tietää, että ravintolat ovat merkittäviä työnantajia. Hän ei halua rajoittaa ihmisten käymistä niissä, mutta antaa neuvoja, mitä asiakkaiden ja yrittäjien kannattaisi tehdä.

– Vastuuta on sekä yrittäjillä että asiakkailla.

Oma seurue, ei baaritiskille, turvavälit

Asiakkaan pitää jättää Syrjäsen mukaan kuitenkin menemättä baariin, joka on niin täynnä, ettei turvavälejä ole mahdollista pitää. Myös käytöksellä baarissa on merkitystä tartuntariskiin.

– Isomman riskin tilanteita ovat baaritiskillä käyminen ja se, että sukkuloidaan eri pöydissä ja vaihdetaan seuruetta. Pitäisi olla oman porukan kesken.

Tartuntoja on ollut enemmän asiakkailla mutta myös henkilökunnalla. Työnantajan pitäisi järjestää työntekijöille kasvosuojaimet ja työntekijöiden pitäisi Syrjäsen mukaan omalta osaltaan yrittää huolehtia asiakkaiden turvaväleistä.

Karaoke infektiolääkärin mustalla listalla

Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut henkilö yskii tai aivastaa. THL:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) ilmavälitteisiä tartuntoja on havaittu sisätiloissa, joissa on heikko ilmanvaihto. Joissain tapauksissa sairastunut henkilö oli lisäksi hengittänyt voimakkaasti, esimerkiksi laulanut, huutanut tai puhunut kovaäänisesti.

Ravintoloissa volyymi kasvaa, jos taustamusiikki on kovalla ja lauletaan karaokea. Musiikin pitäisi olla niin hiljaisella, että ravintolassa olijat voivat puhua hiljaisella äänellä.

– Missään tapauksessa karaokea ei pidä nyt laulaa, infektiolääkäri Syrjänen sanoo.

Ravintoloiden karaokeissa lauletaan yleensä vielä samaan mikkiin lähietäisyydeltä.

Voiko baarissa käydä nyt ollenkaan?

– En halua ottaa kantaa, pitääkö olla menemättä baariin. Ravintolat ovat merkittäviä työnantajia. Kannattaa mennä oman pienen seurueen kesken turvavälejä pitäen. Maskia ei juodessa voi käyttää.

Lue lisää:

.
.