1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. asevalvonta

Venäjä aloittaa irtautumisen Open Skies -sotilasvalvontasopimuksesta – Suomi harmittelee päätöstä

Yhdysvallat erosi sopimuksesta jo marraskuussa.

asevalvonta
Venäläinen Antonov lentokone suorittamssa Open Skies -sopimuksen mukaista lentoa.
Venäläinen AN-30 lentokone suorittamssa Open Skies -sopimuksen mukaista lentoa syyskuussa 2010.Wolfgang / Creative Commons Attribution - Share Alike 3.0 Unported

Venäjä on aloittanut irrottautumisen Open Skies -sopimuksesta, sanoo maan ulkoministeriö,

Vuonna 2002 voimaan tullut sopimus antoi sopimuksessa oleville maille oikeuden valvoa toistensa asevoimia ja ja niiden tukikohtia tekemällä valvontalentoja. Sopimuksen tarkoitus oli parantaa luottamusta varsinkin Venäjän ja Nato-maiden välillä.

Yhdysvallat oli jo vuosia valittanut Venäjän rikkovan sopimuksen ehtoja. Presidentti Donald Trumpin määräyksestä Yhdysvallat erosi sopimuksesta marraskuussa.

Myös Venäjä on ollut tyytymätön tapaan, jolla Yhdysvallat on hoitanut sopimusvelvoitteitaan. Vuonna 2017 Yhdysvallat rajoitti Venäjän tekemiä valvontalentoja, mikä johti vastatoimiin molempien osapuolten taholta.

Venäjä sanoo, että se on yrittänyt pitää sopimuksen voimassa, mutta Yhdysvaltain liittolaisten reaktio neuvotteluyrityksiin on ollut torjuva. Yhdysvaltain lähtö marraskuussa muutti osapuolten intressitasapainoa ja heikensi sopimuksen merkitystä, ministeriö sanoo.

Sopimuksesta irrottautuminen vaatii Venäjältä aluksi omia hallinnollisia toimia. Kun ne on saatu valmiiksi, Venäjä ilmoittaa erostaan virallisesti, kertoo Venäjän ulkoministeriö.

Puolustusministeriö: "Harmillista"

Suomen puolustusministeriön neuvotteleva virkamies Tiina Raijas pitää Venäjän aikeita harmillisina.

Hän painottaa, että virallista irtautumisilmoitusta ei ole toistaiseksi tullut, mutta jo ilmoitus aikomuksesta on pettymys.

– Suomi tukee sopimusjärjestelmää ja olisi todella harmillista jos Venäjä irtautuu siitä, Raijas sanoo.

Raijaksen mukaan Open Skies on tärkeä osa eurooppalaista asevalvontajärjestelmää ja sillä on keskeinen rooli euroatlanttisen alueen turvallisuuden lisäämisessä.

– Sen tavoite on lisätä luottamusta sopimusalueelle, Raijas sanoo.

Raijaksen mukaan sopimus kuuluu tärkeimpien voimassa olevien asevalvontasopimusten joukkoon. Suomi on tehnyt sen puitteissa kahdesta kolmeen lentoa vuodessa, kun taas esimerkiksi Venäjän kohdalla vastaava määrä on Raijaksen mukaan kymmenissä.

Trumpin Yhdysvallat hylkää taas uuden kansainvälisen sopimuksen – nyt maa eroaa asevalvontasopimus Open Skiesista

Lähteet: AP, Tass

Lue seuraavaksi