Hyppää sisältöön

Työnjohtaja sai 3000 euron sakot luvattomasta kaatopaikasta Kolarissa

Käräjäoikeuden mukaan alueella oli säilytetty ja poltettu huomattava määrä jätettä useiden vuosien ajan.

Alueella oli poltettu muun muassa tulipalossa tuhoutuneen hotellin jäänteitä. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Lapin käräjäoikeus on tuominnut sakkoihin miehen, joka oli pitänyt luvatonta kaatopaikkaa Kolarissa. Työnjohtajana ollut mies tunnusti, että hän oli tuonut yhtiön omistamalle alueelle luvattomasti jätteitä, joita oli poltettu.

Käräjäoikeuden mukaan alueella oli säilytetty ja poltettu huomattava määrä jätettä useiden vuosien ajan. Alueella oli poltettu muun muassa tulipalossa tuhoutuneen hotellin jäänteitä. Myös ulkopuoliset olivat tuoneet paikalle roskia.

Työnjohtaja tuomittiin ympäristön turmelemisesta 30 päiväsakkoon, josta tulee maksettavaksi 3000 euroa.

Syytteen sai myös mies, joka oli tapahtumien aikaan yhtiön hallituksen ainoa jäsen. Käräjäoikeus kuitenkin hylkäsi hänen syytteensä. Oikeus katsoi muun muassa ettei yhtiön hallituksen jäsenen toiminta ollut tahallista ja hän oli antanut työnjohtajalle vapaat kädet toimia alueella.

Alueelta löytyi myös maahan haudattua jätettä, mutta oikeus katsoi, etteivät syytetyt tienneet niistä.

Vanha kaivosalue

Rikokset tapahtuivat vuosina 2009-2018 Hannukaisen vanhalla kaivosalueella. Tapaus tuli ilmi, kun Hannukainen Mining Oy teki alueella koekaivauksia. Kaivosyhtiö ilmoitti asiasta Rovaniemen kaupungin ympäristövalvontaan, joka on myös Kolarin kunnan ympäristönsuojeluviranomainen.

Luvaton kaatopaikka siivottiin alueen omistavan yhtiön omin toimin ja kustannuksin loppukesällä 2018.

Käräjäoikeus katsoi, että ympäristö ei ollut konkreettisesti pilaantunut, vaan pilaantuminen oli jäänyt abstraktin vaaran tasolle. Menettely on kuitenkin ollut omiaan aiheuttamaan ympäristön pilaantumista, muuta vastaava ympäristön haitallista muuttumista ja vaaraa terveydelle. Lisäksi toiminta oli johtanut kiinteistön laajahkoon roskaantumiseen.

Käräjäoikeuden tuomio ei ole lainvoimainen eli siitä voi valittaa ylempiin oikeusasteisiin.

.
.